Gastronomie
28/10/2023 Marek Prorok

Vydejte se za chutěmi Portugalska, už v pátek v restauraci Nha Cretcheu

Foto: se souhlasem Nha Cretcheu

Jamie Santos, šéfkuchař restaurace Nha Cretcheu v centru Ostravy, je původem z Kapverdských ostrovů, které v minulosti byly portugalskou kolonií. Později se přestěhoval do Portugalska, kde žil několik let, a kde poznal svoji českou ženu Marianu.

Od té doby spolu jezdí každý rok do Portugalska na dovolenou. "Máme tu zemi rádi, gastro je v Portugalsku velmi pestré, ryby, mořské plody, treska na 365 způsobů," říká Mariana Santos, která působí jako manažerka restaurace. "Alespoň během jednoho večera chceme vzít klienty na tuto dobrodružnou cestu s sebou."

"Ten večer" nastane už tento pátek, 3. listopadu od osmnácti hodin, v restauraci Nha Cretcheu, která sídlí v centru Ostravy vedle Stodolní, na Janáčkově ulici 1797/4. Je třeba si zarezervovat stůl, protože o podobné akce bývá velký zájem. Šéfkuchař bude vše připravovat živě na baru, takže to bude zároveň "live cooking show".

V nabídce bude degustační menu, což jsou menší porce většího počtu jídel, aby bylo možné během jediného večera vyzkoušet různé chutě. "Ze své poslední cesty do Portugalska jsme si dovezli například zásoby sušené tresky (bacalhau), kterou u nás koupit nelze," říká Mariana Santos.

Degustační menu vypadá skutečně lákavě - tuňákové carpaccio, krevety restované na česneku, vepřová panenka v omáčce z portského vína. A samozřejmě zmiňovaná treska pečená na olivovém oleji s česnekem, cibulí a bylinkami. Vinné párování obstarají nejen vína z Portugalska, ale také Španělska, Itálie a JAR.

Podobným způsobem už v Nha Cretcheu gastronomicky procestovali Brazílii, Svatého Tomáše a Princův Ostrov, Kapverdy, Itálii a Francii. "Kam se pojede příště, to je ještě ve hvězdách," říká Mariana Santos, "každopádně již teď víme, že po novém roce, v lednu či únoru, budou další kurzy vaření. Voucher na ně si bude možné koupit i jako vánoční dárek. Vouchery je možné pořídit v jakékoli nominální hodnotě i na běžnou konzumaci."

V minulosti v Nha Cretcheu proběhly kurzy na ryby, maso (kurz Staň se mistrem BBQ opakovali hned třikrát), mořské plody, chobotnici i vege.

Organizují i individuální kurzy "na míru", kde se menu i termín domlouvá přímo dle preferencí klienta. Velkým tahákem jsou kurzy vaření ve formě firemních či soukromých akcí, ať už se jedná o teambuilding (například pro Tietoevry), kurz pro klienty (proběhne v lednu pro nejmenovanou banku), nebo v rámci rodinné oslavy.

Jamie Santos je jeden z mála šéfkuchařů, kteří umí skutečně lahodně připravit ryby a mořské plody, protože vyrůstal v prostředí, kde je tento jídelníček na denním pořádku, protože má na gastronomii nepopiratelný talent, a v neposlední řadě i proto, že veškeré své pokrmy připravuje s láskou. Tak se ostatně jmenuje i jeho restaurace. Nha Cretcheu - Moje Láska.

Foto: se souhlasem Nha Cretcheu
Sdílejte článek