Nejnovější zprávy: Milostivé léto. DPO vám za necelou tisícovku odpustí zbytek dluhu, úroky i exekuce Jdeme hlavou proti zdi, říká Patrik Bauer z Řeznictví u Bobra

Gastronomie

Ve Frýdku-Místku frčí brambáč. Dostanou se placky s burgerem až do Ostravy?

Burgery už servíruje kdejaká restaurace. Ale co takový brambáč? Ten mají jen ve Frýdku-Místku. Prozatím.

Specialita Plackárny u Lichny - brambáč! Foto: Petr Kubala

Ve Frýdku-Místku zhruba dvacet let funguje hospůdka, ze které se před pěti lety stala oblíbená Plackárna u Lichny. Bramborové placky tady dělají dobré a kvalitní, provozovatelé se ale rozhodli, že se posunou ještě o kus dál. A tak vymysleli brambáč - tedy specialitu, která se skládá ze tří bramborových placek, ale taky hovězího nebo kuřecího masa, slaniny, vajíček, tvarůžků, dipů nebo třeba zelí.

„Nevíme o nikom, kdo by brambáče taky dělal. Napadlo nás to loni v srpnu, nějakou dobu jsme si s tím pohrávali a nakonec jsme to zkusili. Všichni totiž dělají klasické hambáče, tak my jsme je dali mezi placky,” usmála se majitelova manželka Veronika Lichnová.

Lidé si tuto netradiční kombinaci rychle oblíbili a z brambáčů se stal hit. „Poprvé jsme s tím přišli na jedné akci ve Frýdku-Místku. Chytlo se to, a tak jsme to letos v únoru rozjeli ve větším,” říká paní Lichnová.

Zákazníkům brambáče chutnají a lidé se do restaurace vrací. „Někteří jsou schopni přijít k nám každý den. My jsme malá hospůdka, měli jsme tady devadesát procent stejných zákazníků, ale během léta k nám díky brambáčům začalo chodit hodně nových lidí,” uvedla spokojeně třicetiletá Veronika Lichnová, která přiznala, že se majitelé na začátku báli, jak na jejich nový produkt lidé zareagují. „U nás se totiž řekne placek a každému se hned vybaví bramboráky, který se dělají na festivalech. Ale my neděláme nic tučného, připravujeme to na sucho,” dodala.

V Plackárně u Lichny dělají asi 18 druhů placek. Jak těch klasických, tak i sladkých. A na výběr je i z několika brambáčů. „Nejoblíbenější jsou ty s hovězím masem a hermelínem. Ale lidé jsou schopni nakombinovat do nich cokoliv,” prohodila s úsměvem na tváři Lichnová

Velký zájem je také o rozvoz brambáčů po Frýdku-Místku a okolních vesnicích. Dál ale Lichnovi svůj produkt zatím nerozváží. I když, v hlavě už se jim sbíhají zajímavé plány. „Doba je sice těžká a nejistá, ale plánujeme otevřít i v Ostravě. Lidé z Ostravy nám totiž volají, ale my nemáme kapacity na to, abychom jezdili tak daleko. Kvalita brambáčů by během delších rozvozů ztratila,” uvedla manželka majitele.

Manželé Lichnovi by ve své ostravské provozovně rádi připravovali více druhů placek, základem by ale měl být brambáč. „Přemýšlíme také o tom, že začneme obrážet různé akce a pořídíme si přívěs na festivaly,” dodala Veronika Lichnová.