Gastronomie
16/12/2022 Petr Sobol

Už mi chodí nabídky, říká Terka po finále MasterChefa. V neděli se ukáže v Ostravě

Tereza Hybšová z Ostravy došla až do finále kulinářské show MasterChef. Na celkové vítězství sice nakonec nedosáhla a z triumfu se radoval Martin Pecina, Terka však v soutěži zanechala skvělý dojem a ukázala, že je výbornou kuchařkou.

MasterChef je minulostí. Kdyby vám na začátku soutěže někdo řekl, že projdete do finále, věřila byste mu?

Nevěřila. Ono to bude znít jako klišé, ale já jsem opravdu nikdy neměla velké finálové ambice. Jsem velký životní pragmatik, takže jsem se vždy soustředila na jednu danou výzvu a moc neřešila, jak daleko jsem od finále a koho ještě musím překonat. Vařila jsem vždy podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, abych, kdyby to náhodou nevyšlo, mohla alespoň odejít se vztyčenou hlavou.

Z výhry se radoval Martin. Zaslouženě?

Naprosto zaslouženě! Martin je nejen skvělý člověk, ale i kuchař. Jeho menu bylo v podstatě neprůstřelné, ať už nápadem, nebo provedením, a já věřím, že titul nese ten správný člověk.

Kdybyste mohla, udělala byste ve finále něco jinak?

Spíše ne. To menu jako celek mě bavilo, věděla jsem, co dělám, reprezentovalo mě to jako osobnost, a to byl vlastně i cíl. Samozřejmě jsem mohla více propracovat hlavní chod, zařadit do něj něco více šokujícího nebo neobvyklého, ale já to cítila přesně tak, jak jsem i celé menu odprezentovala. Takže jsem celkově s výkonem spokojená.


Foto: se souhlasem TV Nova

Věřila jste si na celkové vítězství, nebo jste spíše favorizovala své soupeře?

Spíše nevěřila. My jsme celkově byli taková konspirační skupinka, různě jsme tam ohýbali nápady, jak by to vše mohlo dopadnout a kdo by to mohl nakonec vyhrát, ale když jsem ve finále viděla nás tři, téměř jsem nepochybovala, že to bude Martin. Kdyby se do finále dostal i Ondra, asi bych si nebyla tak jistá a zvažovala, který z kluků to bude.

Jak dlouho jste si finálové menu chystala? Podle čeho jste ho sestavila právě takto?

Na promyšlení menu jsme samozřejmě nějaký čas měli. Sestavovala jsem ho ale tak, aby mě vystihovalo. Chtěla jsem menu, kde na první pohled budete přesvědčeni, že víte, co se právě chystáte konzumovat, ale když ho ochutnáte, úplně rozbije vaši původní představu. Proto jsem používala věci jako růžovou vodu, fermentovaný medvědí česnek, kozí sýr do dezertu a podobně. Já se nerada nudím, a tak jsem chtěla, aby i to menu nudné nebylo.

Mrzelo vás, že jste nakonec nevyhrála, nebo jste byla ráda za to, kam až jste se dostala?

Nemrzelo mě to vůbec. Já jsem to přála opravdu všem, pokud by skvěle uvařili a zasloužili si to, takže i s výsledkem jsem spokojená. Obecně jsem brala jako úspěch to, že jsem v soutěži vůbec vydržela tak dlouho.

Na finále se přišli podívat i vaši rodiče. Užila jste si to?

Já jsem byla ráda, že to viděli a mohli si zažít den na place. Když jste na natáčení, dostáváte se do jakési bubliny mimo realitu, celý ten proces je velmi náročný a je těžké ho svému okolí vysvětlit. Takhle to měli všechno z první ruky a viděli, jaká dřina to všechno dohromady je, že kromě vaření je tam spousta dalších věcí, které musíme absolvovat a je to opravdu zátěžový test na psychiku i fyzičku.

V MasterChefovi jste měla několik těžkých momentů. Vypadnutí, krizi, pak vaření podle Radka Kašpárka. Kdy vám bylo opravdu nejhůř?

Já mám asi to štěstí, že jsem poněkud „splachovací“ člověk, takže i ty těžké momenty jsem velmi rychle otřepala. Pamatuji si ale, že po vaření s Radkem, a pak i na následujícím natáčení, jsem si s psychikou sahala na dno a byla jsem hodně vyčerpaná. Vím, že jsem dokonce uvažovala, co by se stalo, kdybych už prostě nepřišla. Ale naštěstí jsme měli opravdu skvělý kolektiv, který mě podržel a vlastně díky nim a našemu společnému humoru jsem to ustála.


Foto: se souhlasem TV Nova

Co se u vás po MasterChefovi nejvíc změnilo? Poté, co jste došla až do finále, dostáváte i zajímavé nabídky?

Určitě se něco změnilo. Jsem teď více v povědomí lidí, což samozřejmě může být a nejspíš i bude spíše dočasné, ale je to příležitost, která se dá hezky využít. Je to jedna z výhod účasti v televizních show, urychlí vám to proces zviditelnění se a pokud máte nápad, který má hlavu a patu, je jednodušší ho zrealizovat. Takže různé nabídky chodí, samozřejmě do vysoké (michelinské) kuchyně se zatím nehrnu, protože si nemyslím, že jsme jako účastníci amatérské kuchařské show na té úrovni. Kdyby ta příležitost ale přišla, budu se určitě ráda od základu učit.

Čemu se nyní věnujete? Co plánujete? Pohybujete se v gastronomii?

Ono je to těžké. My jako účastníci amatérské kuchařské show jsme vlastně takoví trochu hybridi. Nejsme úplní amatéři, ale zároveň nejsme profíci. Já se chci gastronomii samozřejmě věnovat, ale stojím si za tím, že gastronomie by se měla dělat kvalitně. Určitě nemám v plánu ihned vydávat kuchařku, kde budu lidi učit, jak si udělat třeba zapečenou tortillu, jen abych něco honem vydala. Na takové recepty je internet. Takže se teď snažím zlepšovat. Ve volném čase se vzdělávám v oboru, plánuju nejrůznější pop-up akce, které se budou spouštět snad od nového roku. Jinak se primárně věnuju sociálním sítím, protože ať chceme nebo ne, je to v dnešní době velká součást úspěchu. A musím říct, že až doteď jsem netušila, že i sociální sítě mohou být tak náročná disciplína.

Mohou vás lidé vidět i na nějakých akcích?

Teď nedávno jsem se účastnila krásné akce na letošních Ostravských Vánocích, kde letos mimo jiné probíhá i Gastro show. Jinak celý prosinec objíždíme spolu s Robinem republiku v rámci roadshow S Bageterií Boulevard, teď v neděli, 18. prosince, zavítáme i do Ostravy. Akce od ledna jsou zatím ještě ve fázi plánování, ale určitě se snad ještě někde objevím. A jinak mě lidé samozřejmě mohou potkat na ulici, když si jdu do místní pekárny ráno pro rohlíky.


Foto: se souhlasem TV Nova

Sdílejte článek