Gastronomie
11/02/2022 Jaroslav Baďura

​Ukázali Ostravanům rozvoz snídaní, teď je učí kupovat jejich těstoviny

Radim a Markéta Garnolovi rozjeli svůj projekt Snídaňuj na začátku roku 2021 a naučili Ostraváky objednávat si snídani až domů nebo do firmy.

V září stejného roku otevřeli kavárnu poblíž hotelu Mercure a nyní přicházejí s další novinkou, kterou je prodej domácích těstovin ze semolinové mouky. Do domácností, hotelů i restaurací.

V jaké je váš nový projekt fázi?
Projekt už pár týdnů běží. Spustili jsme prodej těstovin jak v kavárně, tak také ve farmářských prodejnách. Teď je na řadě partnerství s restauracemi a hotely v okolí. Naše těstoviny jsou opravdu vynikající a transparentně vyrobené přímo u nás bez jakýchkoliv éček a barviv. Už máme pár podniků dohodnutých a máme i první objednávky. Věříme, že bude zájem a na cestě je také nový stroj z Itálie, abychom zvládli pokrýt kapacitu. Měl by dorazit v polovině tohoto roku. Plánů máme opravdu hodně, ať už se jedná o různé typy těstovin nebo nové příchutě, například s chilli či bazalkou. To vše už máme otestováno a můžeme realizovat. Stejně, jako jsme začínali s pár snídaněmi a dnes už jich máme přes dvacet druhů, tak chceme začít i s těstovinami. Začínáme s pár druhy, ale zanedlouho jich bude na desítky v různých ochucených variacích.

Kolik druhů těstovin momentálně prodáváte?
Nyní mám čtyři druhy těstovin - caserecci, sedanini rigati, rigatoni a samozřejmě spaghetti, ty nesmí chybět. Točíme to u nás, pro naše zákazníky. Receptura je stále stejná, akorát se mění matrice. Brzy přidáme i ochucené příchutě těstovin.

Jak a čím podle vás můžete konkurovat větším výrobcům, kteří těstoviny chrlí po tunách a tomu dokáží přizpůsobit i ceny?
Jedna možnost je si těstoviny koupit předvařené z velkoobchodu, ale přeci jenom vám tak uteče část chuti i čerstvosti. Nemyslím si tedy, že by to pro nás mohla být konkurence, jedná se o úplně jiný typ výrobku. Podobně jako mražený smažený sýr. My to chceme dělat čerstvě a kvalitně.

Je možnost si těstoviny někde objednat nebo jsou k dispozici pouze u vás v kavárně?
Zatím je možné si je objednat přes náš e-shop stejně jako snídaně. Najdete je v kategorii Fresh pasta. Máme balení v našich krabičkách, které prodlouží životnost těstovin, ale lze si je objednat i bez obalu. Ne vždy máme vše skladem, takže někdy si musí zákazník chvilku počkat, než daný druh vyrobíme. Standardně máme skladem dva druhy a vyrábíme obden. Do dvou dnů tedy těstoviny připravíme, navážíme a až zákazník dorazí, tak mu je vložíme do jeho nádoby, pokud si zvolil verzi bez obalu.

Jaká je vaše obchodní strategie? Předpokládám, že první zákazníci mohou být návštěvníci vaší kavárny, kteří už těstoviny vyzkoušeli. Jakým způsobem ale chcete oslovit širší klientelu?
Na všechno dobré se musí počkat, takže i u nás to nebude hned. Velkoobchod si spustíme sami, postupně oslovujeme firmy, hotely a restaurace z Moravskoslezského kraje. Máme hotovou logistickou strukturu, kde máme vlastní rozvozce a děláme to tak, aby to pro nás a i pro zákazníky bylo ekonomicky výhodné. Máme funkční e-shop a nic moc se pro nás nemění. Většina už je zajetá ze snídaní. Zatím objednávky snídaní a těstovin nekombinujeme, ale do budoucna to plánujeme. Vše je ještě čerstvé. Nejvíc ohlasů máme od našich zákazníků a známých, kteří naše těstoviny už jedli přímo v kavárně. Chuť tedy znají a jdou najisto.

Jak dlouho trvalo, než jste vše vyladili? Už dříve jste říkal, že těstoviny jsou poměrně přeceňovány a není tak těžké je vyrobit…
Někdo říká, že na vytvoření dobrých těstovin potřebuje alespoň rok. Samozřejmě první pokusy jsou náročné, ale trvalo nám to zhruba tři měsíce, než jsme se dostali přesně k tomu, co bychom chtěli. Bylo potřeba doladit kvalitu a rychlost. Pasta je relativně jednoduchá, přesně jak jsem řekl. Musí se dodržet určitý počet kroků a je to. Hrají tam ale roli i vnější vlivy, jako je vlhko, jiný tlak vzduchu a podobně. Proto jsou ve výrobě malé odchylky. Naši zaměstnanci tedy musejí odhadnout, kdy přidat konkrétní ingredience méně či více. Většinou se jedná o vejce, které je pro naše těstoviny základem a díky kterému jsou krásně žluté.

Uvažovali jste také o tom, že byste časem nabízeli k prodeji i vaše pesta a omáčky?
Je to v plánu. V podstatě je to další fáze. Částečně je to již v běhu, protože si pesta a omáčky vyrábíme pro naše obědové klienty v kavárně. Větší prodej je ale zatím v plenkách. Receptury máme, ale momentálně máme už vyčerpané naše kapacity ohledně nových projektů a tady vidíme začátek až tak v roce 2023.

Sdílejte článek