Sushi škola GóKaNá s Tomášem Polákem: Začínáme
Magazín PATRIOT a šéf ostravského restaurantu GóKaNá, gastronom Tomáš Polák, připravili seriál, který čtenáře provede zákoutími umění sushi a japonské kuchyně vůbec.
Kdy jste se poprvé setkal se sushi?
Měl jsem nabídku jít do Ostravy, poté, co jsem ukončil své kulinářské zahraniční cesty po celém světě. Cílem bylo otevřít restauraci, kterou tady rozjížděly dvě mladé slečny, a já jsem jim do toho měl vnést profesionální úroveň.
Jaké byly začátky?
Přestože jsem do té doby za gastronomií cestoval hodně, o sushi jsem toho moc nevěděl. Proto jsem se začal učit nejdříve od kamaráda z Polska.
Sushi a kamarád z Polska?
Ne, nesmějte se, ono se to málo ví, ale je fakt, že Poláci jsou ve srovnání s námi, pokud jde o sushi, o deset let dále než my. Nakonec jsem ale stejně odjel na zkušenou do Japonska.
Co vás zaujalo na sushi?
Bylo to něco nového. Pro mě, pro lidi. Tehdy byla všude u nás trendy kuchyně italská, španělská, řecká… Nic opravdu asijského.
Nějaké pokusy už tady snad tehdy byly.
Když už se sushi v nějakém asijském bistru dělalo, nebylo to tak úplně ono. Chtěl jsem se v Japonsku naučit, ať to umím opravdu pořádně.
Pamatujete si na své japonské začátky?
Japonsko mě okouzlilo a vracím se tam každý rok. Kdybych si měl vybrat zemi, do které bych měl jezdit opravdu pravidelně a často, tak to bude Japonsko.
Takže to není jen o sushi, vás baví Japonsko jako takové.
Je to kultura, prostředí, jídlo. Protože japonské jídlo je o kultuře. Stolování, sváteční zvyky, čerstvost.
Příště: Základní suroviny