Sushi škola GóKaNá s Tomášem Polákem: Královské sashimi!
Magazín PATRIOT a šéf ostravského restaurantu GóKaNá, gastronom Tomáš Polák, připravili seriál, který čtenáře provede zákoutími umění sushi a japonské kuchyně vůbec.
Sashimi je nejvýběrovější sushi, které můžete dostat. "Jedná se o plátky syrové ryby, z ryb je vždy vybrána jejich nejlepší část," říká Tomáš Polák.
Dále se sashimi dělí podle řezu ryby na další kategorie, "Do takových detailů nemusíme zabíhat," to bychom tomuto dílu museli věnovat několik stran."
O důležiosti sashimi a jeho postavení na jídelníčku svědčí i to, že v Japonsku mají na sashimi speciální nože, každý druh ryby se krájí jiným.
"Podává se se sójovou omáčkou, většinou se už nepřidává zázvor, což u nás někdy zákazníci chtějí," říká Tomáš Polák.
V Japonsku se sashimi kombinuje s shisem, což je list připomínající list kopřivy a má i podobnou chuť.
Velkou vědou je i usmrcení ryby před jejím podáváním a zpracováním na plátky sashimi.
"V Japonsku existují sushi bary, ve kterých je akvárium, a sushiman rybu přímo před vašima očima z akvária vytáhne, klepne ji a hned ji filetuje. Ryba má pak jakési posmrtné tiky, trošku se jakoby hýbá."
V Japonsku ryby zabíjejí také tím způsobem, kterému se říká drátkování míchy, v masu pak neproběhne žádná reakce navíc, ryba se nelekne a není ve stresu.