Sushi škola GóKaNá s Tomášem Polákem: Speciality pro fajnšmekry
Magazín PATRIOT a šéf ostravského restaurantu GóKaNá, gastronom Tomáš Polák, připravili seriál, který čtenáře provede zákoutími umění sushi a japonské kuchyně vůbec.
V dnešním dílu seriálu o asijské kuchyni se dostáváme ke specialitám, které se až tak často v evropských sushi restauracích nevidí.
"Jedním z takových druhů sushi je chirashi, což je vlastně sashimi položené na rýži," říká Tomáš Polák.
U tohoto druhu sushi bývá většinou ozdobně nakrájená marinovaná zelenina (ředkev, okurka, mrkev), přidává se k ní také řasa. "Celek je většinou položený v misce."
Další druh sushi, který standardně nebývá v jídelním lístku, je oyako maki.
"Tento druh se dělá podobně jako gunkan maki, jenže místo řasy je tam použita ryba anebo jiná ingredience, například okurka nebo avokádo."
Zde je možné neskutečné množství kombinací, dává se například rýže, zatočí se lososem a nahoru pak přijde kaviár.
"Jsou to pak už neskutečně výborné chutě," dodává Tomáš Polák.