Slavná ostravská gastronomie. Před sto lety vznikla kavárna Čechie
Ostrava díky rozmachu těžby uhlí i hutnictví bývala místem, kde vznikaly nejen nálevny, ale také podniky na úrovni.
V roce 1921 se majitelé domu na rohu ulic Hviezdoslavovy (dnes Šalounova) a Husitské (dnes Lidická) ve Vítkovicích, manželé Josef a Marie Jílkovi, rozhodli, že se pustí do podnikání v pohostinství.
"V nároží domu zřídili odstraněním dělících přepážek kavárenskou místnost dlouhou téměř čtrnáct metrů s vchodem z Lidické ulice, s níž byla spojena vinárna," připomíná stoleté výročí Archiv města Ostravy.
Dne 29. července 1921 pak získala Marie Jílková koncesi, která ji opravňovala podávat pokrmy a pečivo, čepovat víno, ovocné víno, pivo v lahvích, jemné likéry, podávat kávu, čaj, čokoládu a jiné teplé nápoje a občerstvení a provozovat dovolené hry.
"Kavárna Čechie byla jednou ze tří kaváren fungujících v té době ve Vítkovicích," upozorňuje archiv.
Nová majitelka domu, Zdenka Piechová, získala v roce 1934 hotelovou koncesi pro 12 pokojů, nově zřízených v prvním patře, které byly napojeny na ústřední topení a rozvod studené i teplé vody.
Veřejnost tehdy podnik znala jako hotel a kavárnu Louvre. Po roce 1948 byl provoz hotelu zastaven.