Nejnovější zprávy: Dejte mi chvilku, taky budu krásný! V Ostravě se vylíhli plameňáci Nejpohádkovější v zemi. Disney zámek v Hradci nad Moravicí ukrývá i Beethovenův klavír

Gastronomie

​První Pojez fest hrál chutěmi! Lákal na regionální recepty i na Asii

Část Dolních Vítkovic se během soboty proměnila v místo plné zábavy a skvělého jídla. Konal se tady první ročník Pojez festu, který doprovodil i bohatý program Technotrasy.

Foto: Petr Sobol

Nový projekt Pojez pochází z dílny MS Tourism za podpory a ve spolupráci s Moravskoslezským krajem. Propojuje osvědčené gastroslužby v regionu a návštěvníky láká na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím.

„Dříve jsme tady měli jistě zajímavé Jak šmakuje Moravskoslezsko, chtěli jsme ho oživit a refreshovat, a tak jsme spolu s podnikateli od nás z regionu přišli s celoroční aktivitou Pojez,“ uvedl jednatel MS Tourism Petr Koudela. „Řada podnikatelů z našeho kraje dělá v gastronomii už tak hodně zajímavé věcí. Snaží se propagovat, vypadat zajímavě, jsou aktivní ve svých provozech i na sociálních sítích, a tak nás napadlo využít tohoto jejich úsilí ve prospěch našeho kraje,“ dodal.

Projekt Pojez si klade za cíl přilákat do Moravskoslezského kraje co nejvíc turistů. „Vymysleli jsme to tak, že díky kraji podpoříme naopak i přímo naše podnikatele, kteří vytvoří obsah a propagaci, aby se k nám například jezdilo nejen za zajímavými industriálními památkami nebo krásnými horami, ale i za sítí skvělých gastroprovozoven. A tím nemám na mysli jen restaurace a kavárny, ale třeba taky tržnice či pěstírny,“ řekl Koudela.

Jednou z aktivit Pojezu se stal i Pojez fest, který si na letošní rok naplánoval tři zastávky. Svou premiéru si odbyl v sobotu v Dolních Vítkovicích, kam dorazila řada zvědavých návštěvníků, kteří měli na výběr z produktů řady skvělých provozoven.

Do prostoru před Cokafe dovezli svůj foodtruck Fully Belly či Mutant fast Food, své produkty nabízelo i Řeznictví u Bobra, Chilliman, Jednoduše, Cokafe, Etáž, Nha Cretcheu Café & Restaurant, Poke Bo nebo Waffliny.

Napečený byl taky čerstvý chleba, prodávaly se křupavé tyčinky nebo Bobcorn. Nechyběly ani sýry, ale třeba taky červi. A samozřejmě se myslelo i na pitný režim.

„Jde nám o to, aby tady byli lidé, kteří jsou spojeni s našim krajem. Takže tu máme jak tradiční recepty, tak i asijskou kuchyni. Regionální gastronomie totiž není jen o našich receptech, ale o lidech z tohoto regionu,“ přiblížil Koudela s tím, že do projektu Pojez chce zapojit i regionální výrobce a firmy, jako je například Kofola, Radegast, Zvoska nebo Beskydské uzeniny Chodura. „Zajímá je to a chtějí toto úsilí rovněž podpořit,“ prozradil Koudela.

Lidé, kteří na Pojez fest dorazili, se náramně bavili a užili si nejen skvělé gastronomické zážitky, ale taky povedenou dávku zábavy. O tu se postarali třeba umělci Na stojáka, Debbi, ale i ultimátní soutěž v pojídání pálivého chilli, vypalování koktejlů s Flereten nebo DJ Soulphonique. „Vyšlo nám počasí, lidí tady za mě bylo tak akorát. Fronty byly únosné a atmosféra úžasná,“ usmál se Koudela.

Přímo z Pojez festu se navíc dalo popojít rovnou do míst, kde zrovna probíhala Technotrasa. „Nebyla to náhoda. Máme představu, že bychom Technotrasu chtěli vozit i na další místa našich gastro festivalů. Je to zkrátka zábavný program pro děti s rodinami, kde se každý skvěle pobaví a nají,“ dodal Petr Koudela.

A že na Technotrase bylo co dělat. Děti se mohly přihlásit na brigádu do dolu, projely se osoblažskou úzkokolejkou, vyzkoušely si smaltování, mletí mouky, vyfotily se v kloboucích, barvily textil nebo podojily kozu. Na místě probíhala taky škola pečení štramberských uší i čepování piva.

Aktivity si pro zájemce připravil taky Hyundai, vodní mlýn Wesselsky či Slezská Harta. „Jako centrála cestovního ruchu jsme si mimo jiné s Moravskoslezským krajem určili pět témat, která jsou v cestovním ruchu našeho kraje strategické. Jedním z nich jsou industriální památky, tedy ty v podobě Technotrasy, dalším produktem je pak Pojez – regionální gastromapa. Ale máme tady rovněž jedinečné eventy a festivaly, dále taky úžasné hory a v neposlední řadě vítáme v našem kraji rodiny s dětmi,“ řekl Koudela, který na závěr dodal, že by mohlo vzniknout například i gastro Pojez městečko, které by se stalo součástí velkých festivalů.

Druhý Pojez festival proběhne 13. srpna v Karlově Studánce a 3. září zamíří do Ostravice.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol