Gastronomie
23/08/2022 Jaroslav Baďura

​Pravé Řecko v centru Ostravy? Nová Taverna na rynku!

Ostravský gastronom Michal Šlachta, který otevřel a vedl například známou řeckou restauraci Ellas v Porubě, otevírá na Kuřím rynku novou restauraci Taverna na Rynku. Zahrádka už několik týdnů funguje a nyní už jsou po povedené rekonstrukci v provozu i vnitřní prostory podniku.

Jaké jsou vaše zkušenosti s řeckou kuchyní?
Po vyučení na kuchaře jsem pracoval v zahraničí. Našel jsem si práci v Německu, shodou okolností v řecké restauraci. Předtím jsem byl tři měsíce v Řecku na brigádě. V Německu jsem šest a půl roku působil jako šéfkuchař v řecké restauraci pod řeckým majitelem.

Tam jste tedy nabíral zkušenosti s pravou řeckou kuchyní?
Ano, a v roce 1997 jsem se vrátil zpět domů do Ostravy. Lidé mají Řecko rádi, rádi tam jezdí na dovolenou, ale řeckých restaurací tady v té době moc nebylo. Obul jsem se do toho tedy já a asi patnáct let jsem fungoval ve zmíněném Ellasu.

Nový interiér taverny. Foto: Michal Šlachta

Proč jste tam skončil?
Asi to byl klasický příběh vyhoření, kdy podnik stál jen na mně, už jsem dále nemohl. Myslel jsem, že se už ke gastronomii nikdy nevrátím.

Ale vrátil jste se…
Sbíral jsem zkušenosti v jiných oborech, malinko jsem se ke gastru vrátil otevřením Lívancovny v Géčku, ale zjistil jsem, že mým osudem je asi opravdu řecká kuchyně a vlastní podnik. Ale vedený tak, abych se z toho nezbláznil.

Jak to myslíte?
No, máme otevřeno jen ve všedních dnech od jedenácti do tří, občas budou v pátky řecké večery.

Oblíbená zahrádka, která patří k nejkrásnějším v Ostravě. Foto: Michal Šlachta

Řeckých restaurací už je v Ostravě více, proč by lidé měli přijít k vám?
Rád bych hostům nabídl něco netradičního, aby stále nejedli jen svíčkovou, španělského ptáčka a další klasiku. Chci jim nabídnout dobrou přátelskou atmosféru a dobré jídlo z čerstvých surovin. Hodně si slibuju od zmíněných řeckých večerů.

Jak budou vypadat?
Nabídnu hostům, kteří přes týden nemají čas si déle posedět, řecké stoly. Budou si moci objednat stůl, který bude plný řeckých dobrot. U prvního chodu můžou ochutnávat plno předkrmových dobrot, popíjet víno, bavit se a poté dostanou masový talíř, kde bude na výběr nějakých pět až šest druhů masa a na závěr budou tři až čtyři tradiční řecké dezerty. Také bych jim rád odprezentoval dobré řecké kvalitní víno. Řekové mají dobré víno, to se ještě pořád málo ví, neexistuje jen známá Retsina.

Zahrádka už pár týdnů funguje. Slyšel jsem například o skvělém zapečeném gyrosu s metaxou. Máte nějaké další favority?
Určitě ano. Už ze své původní restaurace vím, že největší tahoun byl zapečený gyros ve smetanové omáčce. Potom to byl již zmíněný zapečený gyros s metaxa omáčkou a nakonec gyros salát. Trošku jsem byl od gyrosu odrazován, protože je to taková bufetová záležitost, ale gyros prostě táhne. Umíme ho udělat opravdu dobře a čerstvý. Maso si sami nakládáme a gyros a tzatziki je prostě hit.

Co dalšího nabízíte?
Máme týdenní menu, kdy každý týden bude jedna ryba. Přeci jenom tady byli hosté zvyklí chodit na ryby (byla tady Rybárna na rynku, pozn. red.), takže i milovníci ryb a mořských plodů si tu najdou to svoje. Týdenní nabídka se vždy skládá z jedné polévky, jednoho předkrmu, gyros je standard pokaždé. Poté máme edno jídlo z grilu, jednu hotovku nebo zapečené jídlo, jeden nebo dva saláty podle sezony, jedno vegetariánské jídlo a později možná přibude pravidelně i nějaká ta dražší specialita. Podnik není nafukovací, doporučujeme tedy telefonickou rezervaci a nabízíme po telefonické domluvě i přípravu jídla s sebou.

Sdílejte článek