Gastronomie
02/10/2023 Jaroslav Baďura

Poke Bo se veze na vlně. Havajským bistrům se v Ostravě daří

Kateřina Richterová s kamarádem Radkem Teichmanem. Foto: se souhlasem Poke Bo

Ostravské Poke Bo před dvěma lety otevřelo pobočku v centru města a na jaře přidalo druhou v Porubě. Havajská bistra si lidé v Ostravě rychle oblíbili.

Poke Bo ušlo během dvou let velký kus cesty. Pobočka v centru Ostravy se nastartovala hodně rychle, a tak bistro expandovalo i do Poruby. Havajské speciality mohou lidé ochutnávat také ve food trucku, který objíždí zajímavé festivaly. Nejen o tom, co všechno už má ostravské Poke Bo za sebou, promluvila v podcastu GastroSkaut speciál provozovatelka bistra Kateřina Richterová.

Jaké vaše dva úvodní roky byly?

Asi jako každý jiný podnikatel, tak i já tvrdím, že to není žádná procházka růžovou zahradou. Ale byly to krásné roky.

Otevírali jste ještě v dobách covidu. Nebyl to risk?

My jsme v centru Ostravy otevírali těsně po covidu. Zasáhla nás jen ta poslední vlnka, takže načasování to bylo dobré.

Od samého začátku se vám daří. Čekali jste takový vývoj?

Určitě ne. Na začátku to mělo být tak, že já budu v kuchyni. Chtěli jsme to šolichat, ale nevyšlo to. Po dvou měsících nás to rychle přešlo. Můj kamarád Radek Teichman musel dát výpověď ve své práci a jít naplno do byznysu se mnou.

Překvapilo vás, jak rychle se Poke Bo rozjelo?

Překvapilo, mile překvapilo. Je to pro nás hnací motor, který nás žene stále dopředu.

Zjišťovali jste si, když jste pobočku zakládali, jaká je v Ostravě konkurence? Dělali jste nějaké analýzy?

Samozřejmě, dělali. Ostravu jsem si před otevřením obšlápli. Všude na světě, kam přijedu, tak poke bowl zkouším. A i ten nápad jsem si dovezla z Prahy, kde jsou bistra zaměřená jen na poke bowly a jsou tam daleko rozšířenější.

V čem si myslíte, že spočívá kouzlo vašeho úspěchu?

Určitě používáme kvalitní suroviny, snažíme se využívat i menší dodavatele. Maso bereme od řezníka. Nepreferujeme pouze velkoobchod. Děláme to s chutí a láskou, takže asi proto.

Vy se pořád usmíváte a jste pozitivní, i když vás postihla malá vlna covidu, stavební práce v centru Ostravy i zdražení energií. Přesto jste v pohodě?

Nic jiného nám nezbývá. Už v bistru nejsme jen my dva, své povinnosti jsem předala své pravé ruce Nelči, jak jí říkám. Máme pod sebou dvacet lidí, takže tohle všechno nás žene dopředu.

Jak jste se naučila delegovat pravomoci? To je totiž u firem, které vybudoval jeden člověk, velmi obtížné.

Já to ještě dodnes nezvládám. Stále jim do toho kecám, což asi pořád budu. Ale tím, že toho času už není tolik, jsem se to musela naučit.

Po centru jste otevřeli taky pobočku v Porubě. Jak se jí daří?

Funguje půl roku a daří se jí dobře. Některé věci ale ještě stále ladíme, je to totiž o hodně větší pobočka než v centru. Máme tady více personálu a širší nabídku jídel.

Máte v obou pobočkách stejnou otevírací dobu?

Ano, stejnou. Pobočky jsou otevřeny o pondělí do pátku od 10 do 20 hodin, o víkendu máme od 12 do 20 hodin.

Ještě nedávno bylo celkem šílenství mít v centru Ostravy otevřeno o víkendu, protože tam nikdo nebyl. Jak vám to takto funguje?

Donedávna to byl risk i šílenství. Sama jsem ale byla vždy zklamaná, když jsem v neděli šla centrem a neměla si kam zajít na oběd. Takže jsem si prostě řekla, že můj podnik musí být otevřený i v neděli. A teď už si na to lidé zvykli.

Chystáte i něco dalšího?

Teď nastává trocha odpočinku po festivalech, od přelomu dubna a května jsem navíc na mateřské. Ladíme detaily v Porubě, ale uvidíme, kam nás poté kroky zavedou.

Jaké jsou teď v poke bowl trendy? Co všechno se dá do misek „nacpat“, aby byly zajímavé a moderní?

Sledujeme trendy, nacpat tam můžete v podstatě cokoliv. Loni jsme měli pokečko se svatomartinskou husou. To už bylo hodně odvážné. Zkoušeli jsme chobotnici a budeme zkoušet i dál, ale to si nechám zatím pro sebe.

Co u vás nejvíc frčí?

Marinovaný losos. A ten, kdo nemá rád ryby, sahá nejčastěji po trhaném kuřecím.

Sdílejte článek