Gastronomie
24/09/2023 Jaroslav Baďura

Japonský streetfood v Ostravě vzkvétá. Maido plánuje další pobočky i franšízy

Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

Bistro Maido získalo v Ostravě hodně dobrou pozici. Podniku se daří a plánuje další rozvoj.

Maido otevřeli v Ostravě v roce 2021 Pavla a Yusuke Tsujiovi. Ti podniku, zaměřenému na japonský streetfood, získali popularitu a poté odjeli do Japonska. Maido od nich následně koupil, společně se svým společníkem, Vojtěch Putek, který bistro úspěšně rozvíjí dál. Jak se mu daří? Proč zvolil netradiční otevírací dobu? A co plánuje dál? Nejen o tom promluvil v podcastu GastroSkaut speciál.

Jak jste se k Maidu vlastně dostal?

Byla to náhoda. Zrovna v té době jsme s mým kolegou přemýšleli, že si otevřeme něco podobného. Takže možná i osud nás navedl na to, když Pavla a Yusuke na Instagramu sdíleli, že Maido končí a hledají nástupce. My si řekli, proč bychom do toho nešli a přihlásili jsme se. S Pavlou jsme měli rozhovor ohledně konceptu a toho, jak to v restauraci všechno funguje. Bylo nás pět zájemců a Pavla si naštěstí vybrala nás. My jsme chtěli zachovat koncept, který tady byl, protože si myslíme, že to takto funguje. Maido už mělo svou klientelu a my jsme nepřemýšleli o jiné cestě.

Jaký tedy koncept Maido je?

Maido je japonský streetfood! Zaměřujeme se hlavně na ósacký streetfood, tedy na hlavní japonské město jídla. Naším hlavním jídlem je okonomiyaki, což je taková zelná placka z dashi vývaru. Ten se dělá z řasy kombu a kacuobuši, což je takový sušený tuňák. Děláme různé varianty, třeba s vepřovým, krevetové, mořské plody nebo kimchi, které je trošku pálivější. No a potom máme drobná jídla, která si můžete u stolu nasdílet mezi sebou. Máme tam kuřecí nakládané v saké, děláme si vlastní kimchi, máme i různé gyozy (knedlíčky, závitky). Děláme Asii, hlavně Japonsko.

Jak moc jste museli přesvědčit zakladatele, že to zvládnete? Prošli jste nějakou zkouškou?

Prošli jsme jednak zkouškou, ale spíše jsme si sedli povahově. Viděli v nás srdcaře, kteří nejdou jen za výdělkem, ale chtějí to dělat hlavně poctivě. Tedy tak, jako to bylo doposud.

Jak moc se musíte držet konceptu, který nastavili zakladatelé? Můžete taky inovovat a dělat svoje věci?

Inovovat můžeme pořád. S předchozími majiteli jsme stále v kontaktu, píšeme si a Yusuka se ptáme na různé nápady. Posílá nám i nové recepty, což vždy uvítáme. Dvakrát jsme měli taky akci s Terkou Hybšovou, která se zúčastnila MasterChefa. Naše první společná akce byla zaměřená na řecko-japonskou fúzi, protože Terka má řecko-české kořeny. Nedávno to byla zase fúze česko-japonská.

Vrátí se původní majitelé do Ostravy, nebo už je Maido jen ve vaší režii?

Maido je už naše. My jsme ovšem sami chtěli, ať jsou s námi ještě stále ve spojení. Oni jsou pořád naší „paní učitelkou“, která na nás dohlíží, abychom tu japonskou kuchyni dělali správně.

Radí vám jen na dálku, nebo za vámi i jezdí?

Teď tady zrovna byla paní Pavla. Zašla si k nám na „inspekci“. Pochválila nás, že v Maido je pořád všechno stejně dobré.

Nemáte úplně klasickou otevírací dobu. Dva dny v týdnu si k vám lidé zajdou na oběd, jinak otevíráte až večer. Proč jste se tak rozhodli?

Vysledovali jsme, že mít obědy jen přes pátek je málo. Já vidím středu takovou rychlou, z firem si k nám lidé přijdou na rychlý oběd, na rýži s něčím dobrým. Nají se do patnácti minut a pak jdou zase honem do práce. Tak já vidím náš středeční koncept.

Takto vám to vyhovuje?

Vyhovuje nám to a nehodláme to měnit. Od září ale máme otevřeno už i v pondělí, ovšem taky jenom večer.

Takže, které dny máte otevřeno, ať se v tom zorientujeme?

Od pondělí do soboty. V pondělky, úterky, čtvrtky a soboty od 17 do 21 hodin, ve středy a pátky už od 11 hodin.

Říkal jste, že děláte japonský streetfood. Z jakých surovin vaříte?

Dovážíme si suroviny přímo z Japonska. Třeba japonskou rýži nebo různé suroviny, které tady neseženeme. Ale taky nakupujeme klasicky ve velkoobchodech, hlavně maso a zeleninu.

Dnes je trendy, když se podniku daří, rozvíjet ho prodejem franšízy nebo otevřením další pobočky. Plánujete něco podobného?

Určitě plánujeme. Nevíme jistě, jestli to bude Ostrava, ale určitě plánujeme naše další pobočky i franšízy. Už se nám pár lidí ozvalo, jsme tomu otevření.

Sdílejte článek