Společnost
03/05/2024 Petr Sobol

Trhané hovězí, zmrzlina nebo mrkvánky. Známe vítěze Regionální potraviny

Foto: se souhlasem Moravskoslezského kraje

Trhané hovězí z Šilheřovic, mořkovská Tatínkova šunka, Hukvaldské mrkvánky nebo třeba Medová zmrzlina s černým pepřem z Palkovic. To jsou někteří letošní vítězové prestižní značky Regionální potravina.

Soutěž Ministerstva zemědělství má podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí kvalitní, čerstvé a poctivé produkty.

„Je skvělé, že přibývá možností a příležitostí nakoupit si kvalitní potraviny, které vyprodukovaly místní farmy a menší podniky. Často jsou to i rodinné firmy, které ke své živnosti přistupují nejen obchodně, ale taky srdcem. A to je na výsledku hodně znát. Jejich produkty mají často svůj zajímavý příběh a na stole určitě každého milovníka kvalitního jídla potěší. Soutěž Regionální potravina má podpořit právě tyto malé a střední podnikatele, kteří si nemohou dovolit masové reklamy v médiích. Jejich vizitkou tak je jejich poctivá práce a u výherců soutěže navíc i logo Regionální potravina na etiketě,“ uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková.

Do soutěže Regionální potravina se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci. Soutěže se nejčastěji účastní mikropodniky do 10 zaměstnanců (56 %) a malé podniky s počtem do 50 zaměstnanců (29 %), pouze v 15 % se jedná o společnosti, které zaměstnávají 51 až 250 zaměstnanců.

Hodnotitelská komise je každoročně tvořena zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Moravskoslezského kraje, který letos zastupoval náměstek hejtmana Radek Podstawka: „Na Regionální potravině je mi sympatické taky to, že podporuje místní ekonomiku. Při nákupu těchto produktů zůstanou naše utracené peníze v regionu, jak se říká doma. Má to i pozitivní dopady na ekologii, protože rajčata dovezená odněkud ze Španělska k nám cestují tisíce kilometrů, rajčata vypěstovaná místním farmářem to mají na náš stůl opravdu mnohem blíže.“

Letos se o značku Regionální potravina ucházelo 41 místních producentů se svými 129 výrobky, které každoročně soutěží v devíti kategoriích. V každé kategorii je pak oceněn jeden produkt. Soutěž probíhá každoročně ve všech krajích České republiky, letos se konal už její 15. ročník. Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se bude konat 10. srpna v Karlově Studánce v rámci krajského Pojez Festu.

„Ocenění pro nás znamená zadostiučinění, že svoji práci děláme dobře. Díky tomuto označení je možné využívat opravdu hodně akcí, na kterých se Regionální potravina prezentuje. Regionální potravina také spolupracuje s pořadem Kluci v akci a díky ocenění jsme se v tomto pořadu mohli představit,“ řekl loňský vítěz Regionální potraviny Pavel Wieder z Farmy Oryx.

Kromě devíti hlavních kategorií se v Moravskoslezském kraji soutěží i o Cenu hejtmana. Tu letos získal tažený sýr Špalíčky s oregánem (Iveta Svobodová z Heřmanovic), Škvarkové bochánky s nivou (Josef Benč z Andělské Hory) a Vařonka (David Czyž z Nýdku).

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama