Luxusní chlebíčky, pomazánky, saláty i vdolky. Kolbaba má v Ostravě novou chlebíčkárnu
Na sladké dobroty od Kolbaby už si lidé v Ostravě zvykli. Nově od něj ale mohou ochutnat taky chlebíčky, saláty nebo pomazánky. Vedle Divadla Jiřího Myrona otevřela pobočka Chlebíček by Kolbaba.
Historie značky Kolbaba spadá do roku 2011. Stojí za ní Zdeněk Kloc, který v Brně otevřel svou první cukrárnu. „Navázali jsme na tradici rodiny Kolbabů, konkrétně na mistra cukráře Bohumíra Kolbabu,“ řekl pro patriotmagazin.cz Kloc, jehož blízcí přátelé přesvědčili, aby otevřel pobočku i v Ostravě. A on je poslechl.
První ostravská Kolbaba bývala v místech, kde je nyní nová chlebíčkárna. „Za nějaký čas jsme se dostali i do Divadla Jiřího Myrona, kde jsme se začali starat o veškeré gastro. A najednou postrádalo smysl mít tady i cukrárnu, takže jsme ji zavřeli,“ zavzpomínal Kloc. Druhou cukrárnu otevřel v ostravském Divadle loutek, kde funguje dodnes.
Kolbabova výrobna sídlila na Nádražní ulici. Když ale Kloc se svým týmem začal hledat nové prostory, tak ho cesty přivedly zpátky k Myronovu divadlu, kde mezitím skončila Ryba do ruky. „A tak jsme se vrátili do míst, kde jsme začínali. Pronajali jsme si to tady, pustili jsme se do rekonstrukce, dokonce jsme použili i nějaký původní nábytek a před pár dny jsme otevřeli po Brně druhou chlebíčkárnu,“ dodal Zdeněk Kloc.
Nabídka pobočky Chlebíček by Kolbaba je hodně pestrá. Dělají tady snídaně (i o víkendech), polévky i jedno teplé jídlo denně. Na pultu nechybí ani pečivo, koláče, nebo už teď vyhlášené vdolky. „Připravil jsem je náhodou, ale stal se z nich boom. Abych se přiznal, tak mě rozjezd ostravské chlebíčkárny hodně překvapil. Když někde otevřu, tak jsem první dva týdny v podniku sám, abych vychytal všechny mouchy a pomalu nastartoval marketing s propagací. Tady je to ale jinak, lidi k nám chodí ve velkém už od rána,“ prozradil Kloc, jenž v úvodních dnech provozu vstával o půl čtvrté ráno, aby všechno stihl připravit. „Teď už tady naštěstí mám paní, která se starala o studenou kuchyň v Myronovi, takže můžu vstávat v šest,“ oddechl si.
Kolbabova chlebíčkárna má ve všední dny zatím otevřeno od 7 do 18 hodin, v soboty od 9 do 14 a v neděle od 9 do 13 hodin. „O víkendu jsou oblíbené snídaně. V lístku máme tři stabilní, pokaždé ale něco přidáme. Naposledy jsem dělal třeba lívance s mascarpone nebo avokádový chléb se zastřeným vejcem,“ uvedl Kloc.
Výloha je plná několika druhů chlebíčků, pomazánek a salátů. „Stabilně děláme okolo deseti druhů chlebíčků, ale chystáme i speciály. Záleží, na co mám já nebo děvčata náladu. Vždy chci mít něco stabilního, osvědčeného, a pak ať si holky přidají, na co mají chuť,“ prohodil Zdeněk Kloc, který se po rozjezdu ostravské chlebíčkárny vrátí do Brna, kde otevře další cukrárnu. „Pořád mám co dělat. Jendou za čas chodím do výrobny nebo mezi obsluhu. Chci vychytat chyby a být v kontaktu se zákazníky. Baví mě to a naplňuje, pořád jsem někde jinde,“ svěřil se.
V Ostravě se v poslední době otvírají nové restaurace, kavárny nebo cukrárny. Ukazuje se však, že lidé tady mají velký zájem taky o chlebíčky. „Ostravané už se naučili chodit za kvalitou, za kterou nemají problém si připlatit. Já už několik let říkám, že jde gastro v Ostravě dopředu,“ všiml si Zdeněk Kloc.