Gastronomie
28/04/2023 Jaroslav Baďura

​Restaurace 49 znovu otevírá. Obměnila personál i koncept

Oblíbená restaurace 49 v Ostravě-Michálkovicích po tříměsíční pauze znovu otevírá.

“Otvíráme druhého května a otevřeno bude denně od jedenácti do jednadvaceti hodin,” řekl majitel restaurace Patrik Gajdošík.

Proč byla restaurace tři měsíce zavřená?
Největší problém byl s personálem. Základní motivace tedy byla si odpočinout, najít novou myšlenku a lidi, se kterými budu chtít pokračovat.

Problémy s personálem momentálně řeší řada gastronomů, možná úplně všichni.
Ano, je to tak. Já potkal nové lidi, kteří mi dali naději, že bychom mohli fungovat normálním způsobem. Zároveň je tam tlak ze strany Apartmánů 49, které se nacházejí hned vedle a které také provozuji. Ubytovávají se v nich hosté a ti chtějí přirozeně mít poblíž kvalitní gastronomii. Já tak musel doporučovat jiné podniky, ale nakonec jsem si uvědomil, že to asi opravdu význam má. Šel jsem tedy hledat nové kolegy a našel jsem je.

Foto: se souhlasem restaurace 49

V čem budou tito noví kolegové jiní?
Doufám, že přistupují k životu stejně jako já. To znamená, že život je sice těžký a náročný, ale nebudu se z toho každou chvilku hroutit a nedělám ze všeho tragédii.

Bývalý personál dělal ze všeho tragédii?
Neustále. Právě proto jsem původně zavřel, protože se mi personál neustále hroutil. Teď jsem si našel lidi, kteří nemají jednoduchý život, ale umí si říct, že je to normální.

Jedná se o lidi z gastra?
Ano, všichni jsou gastronomové a mají s touto oblastí dlouhodobou zkušenost. Myslím si, že je tam potenciál, se kterým se dá pracovat.

Bývalá restaurace 49 byla postavená hlavně na italské kuchyni - pizza, těstoviny, rizoto. Bude to opět to stejné nebo plánujete změny?
Bude trošku jiná. Itálie tam bude zastoupena hlavně pizzou, sýry, salámy, uzeninami a lanýži, které si budeme sami hledat a vozit společně ze světa s mým speciálně vycvičeným pejskem. K tomu budeme také vyrábět nové produkty - lanýžové oleje, těstoviny… V současné době jsme začali vyrábět také vlastní víno, i když budeme stále dovážet vína i z Francie, které si tam vybírám osobně. Novinkou bude i naše vlastní káva z naší nové malé pražírny. Navrhl jsem také pár kousků oblečení, takže i tyto produkty tam budou k prodeji.

Vlastní víno znamená, že máte také vlastní vinici nebo spolupracujete s nějakým vinařem?
Spolupracujeme s vinařem, který nám vše připraví, my děláme ochutnávky, víno směřujeme do nějakých chutí a když se dohodneme, tak se víno lahvuje a dá se do prodeje.

Bude ve vaší restauraci nějak zastoupena také česká kuchyně?
Určitě bude. Vymysleli jsme čtyři druhy těst na bramborové placky. Jedny budou mrkvové, další cuketové, jedny budou také bezlepkové a pak samozřejmě klasické bramborové. Náplně si pak bude volit každý zvlášť podle chuti. Máme tam zhruba deset druhů náplní. Budeme mít i další české věci, například žebra, kolena a podobně. Originálním způsobem bychom chtěli dělat také řízky, ale asi polovina nabídky bude opravdu Itálie.

Budete mít nějaké denní menu?
Ano, budeme mít menu od jedenácti do čtyř. V pondělí budeme mít zavírací den, abychom si všichni odpočinuli. Menu se budeme snažit dělat tak, aby to bylo i pro místní.

Co přesně to znamená?
Jedno menu bude stát i s polévkou zhruba sto padesát korun. Byznys menu bude pak o něco dražší.

Čtyřicet devítka dosud vynikala svým designem. Měnili jste něco v interiéru?
Moc ne. Za mě je změna z restaurace na bistro hlavně v tom, že některé detaily jednoduše nemusíme dále rozšiřovat a zachovám již nastavený systém. Některé aspekty trošku utlumíme, ale nic drastického to nebude.

Je to poslední šance, kterou gastronomii dáváte?
Vše záleží na lidech. Pokud budou fajn, tak si myslím, že není důvod další přestávky. Doufám, že překleneme všechna úskalí, která tady byla a ještě nějakou dobu budou, než pandemie celkově odezní.

Chystáte nějaké speciální akce?
Plánujeme odjet 17. května hledat lanýže, takže doufám, že hledání bude úspěšné a 23. května začínáme nabízet lanýžové menu. Jedná se o čtyřchodové menu - předkrm, hlavní chod, druhý hlavní chod a dezert, vše děláno převážně z čerstvých lanýžů.

Sdílejte článek