Společnost
27/11/2019 Jan Kubečka

Fotogalerie: Jaký byl letošní svátek designu Meat Design v Ostravě

​Dolní Vítkovice v uplynulém víkendu hostily již 5.ročník festivalu Meat Design.

Byly to tři dny (22. – 24.11.) plné inspirace, neotřelých nápadů, architektury, ale především autorského designu.

Nechyběla osobní setkání s designéry, kteří v multifunkční aule Gong a prostorách bývalého Dolu Hlubina předváděli své výtvory. Společným průsečíkem většiny vystavovatelů byl důraz na udržitelnost a ekologii. Všechny vystavené výrobky byly prodejní.

Pořadatelé si pochvalovali vysokou návštěvnost, hlavně v průběhu soboty. Musím jim dát za pravdu, již od sobotního rána do areálu DOV proudily desítky lidí lačnící po kvalitním designu a architektuře. K vidění byly stovky designových produktů, oblečení a nábytku. Prostor dostaly i školy věnující se designu.

Specialitou letošního ročníku byla Tokyo stage, která představila japonské designéry. Expozice přenesla do Ostravy duch pulsujícího Tokia a dala nahlédnout pod pokličku unikátnímu tokijskému designu.

V rámci přednášek vystoupil například Shuji Nagai, kreativní ředitel přední japonské značky Beams a přiblížil divákům vztah značky k umění a designu. V rámci festivalu Meat Design prezentoval projekt „CULTuART by Beams“.

Kořeny projektu sahají do roku 2008 a jeho cílem je představit světu tokyjské umění, design a kulturu. V Ostravě prezentoval své dílo například Tadanori Yokoo, který vystavoval v newyorském Muzeu moderního umění, již roku 1967. Jako grafik se podílel na obalu alb světoznámých hudebníků jako Carlos Santana nebo Miles Davis.

Oděvní značka Beams v designu svých produktů kombinuje minimalismus se současným japonským pop artem. K vidění byla kolaborace se značkou Komono, která vyrábí hodinky a sluneční brýle.

Beams vytvořili kolekci i se světoznámou značkou Nike. Společná kolekce „Nike Presto Dharma“ vznikla ke 40. výroční značky Beams. Tokyo stage nabídla návštěvníkům možnost podívat se na tvorbu kaligrafie. Nechyběl tradiční japonský čajový obřad.

Interiérovému designu a užitnému umění sekundovala prezentace kuchaře Davida Valíčka a jeho týmu, který se svým týmem v bývalé Kompresorovně tvořil umělecká díla na talíři.

K ochutnání bylo ceviche z krevet s avokádovou salsou, kuřecí supreme s omáčkou z portského vína a další speciality, které ladily nejen chuťovým buňkám, ale také oku.

Uplynulý ročník Meat Design opět potvrdil, že Ostrava patří na kulturní a "designovou" mapu Evropy a má světu co nabídnout.

Sdílejte článek