Vietnamské bistro s přátelskou atmosférou. Ostrava si oblíbila Eat Nam
Oba se narodili ve Vietnamu, poznali se ale v Ostravě. Loni na konci prázdnin společně v centru města otevřeli vietnamské bistro Eat Nam, ve kterém si společně plní svůj sen.
Nikola od svých 17 let snila o tom, že si jednou otevře vlastní vietnamské bistro. A o několik let později toto přání proměnila ve skutečnost. „Vietnamských bister bylo v Ostravě dost, nikde tady ale nebylo nic zaměřeného čistě jen na Vietnam. Všude bylo sushi, různé asijské směsi, ale na pořádné pho jsem nenarazila,“ řekla Nikola pro patriotmagazin.cz. A tak se rozhodla, že to změní.
Na konci loňského léta v centru Ostravy, naproti Divadla Antonína Dvořáka, otevřela společně s manželem nové bistro Eat Nam. „Zaměřujeme se hlavně na Vietnam, do nabídky však zařazujeme i speciality z dalších asijských zemí,“ prozradila Nikola, která v bistru tráví spoustu času. Její rukopis nese také interiér podniku, na němž si dává hodně záležet.
Manžel Manh, kterému v Česku říkají Michal, má zase na starost kuchyň. Jednou z jeho specialit je i pho – aby taky ne, když pochází z oblasti, která je touto vietnamskou polévkou vyhlášená. „Vaření měl vždy rád. Jeho bratranec navíc ve Varšavě provozuje vyhlášenou restauraci zaměřenou na asijskou a vietnamskou kuchyni, takže se u něj zaučoval,“ prozradila Nikola, která sama jezdí za inspirací i do dalších měst – například do Prahy či Brna, ale i do Berlína. „Doma pak jídla s manželem zkoušíme, ladíme recepty a přidáváme je mezi naše speciality,“ dodala.
Foto: se souhlasem Eat Namu
Když manželé své bistro otevírali, sami nevěděli, jak lidé zareagují. Dříve totiž v místech, kde se Eat Nam nachází, bylo Black Kale, tedy úplně jiný koncept, než jakým je toto asijské street foodové bistro. Brzy se ale ukázalo, že cesta, kterou se vydali, byla správná. „Rozjelo se to opravdu rychle, takový start jsme nečekali. Bylo to skvělé, ale taky náročné, nestíhali jsme, neměli jsem zkušenosti, byl tady chaos. Dříve jsem sice pracovala jako servírka, ovšem nikdy jsem neměla nic vlastního,“ zavzpomínala Nikola.
Náročný rozjezd však manželé zvládli a začali si budovat dobré jméno. „Dali jsme si záležet na interiéru, aby navodil příjemnou atmosféru. To zafungovalo. Stejně jako naše speciality, pho, bun bo nam bo nebo bun cha,“ dodala.
Foto: se souhlasem Eat Namu
Bistro má otevřeno každý den, kromě neděle, vždy od 10 hodin. Obědová nabídka se každý týden mění, vedle toho je na výběr i ze stálého menu. Jeho součástí je třeba ramen, udon nudle, ale i restovaná rýže s nakládaným zelím. „Na Ostravu to byl docela risk, jinde ve městě jsem na to nenarazila, ale lidé říkají, že jim chutná,“ potěšilo Nikola, která hodně dá na recenze a zpětnou vazbu svých hostů. „Ptáme se jich, abychom mohli být stále lepší,“ řekla.
Zejména během obědů v Eat Namu bývá často plno, z čehož manželé mají velkou radost. „Nehrajeme si na žádnou nóbl restauraci, ale chceme být příjemným lokálním bistrem s přátelskou atmosférou. Jsme rádi, že se nám to daří,“ shodli se. A taky prozradili, že by se do budoucna v Ostravě nebránili ani další pobočce.
Foto: se souhlasem Eat Namu