Čokoláda jako designový šperk? Včelař ze Šilheřovic stále překvapuje
Robert Chlebiš, který v Šilheřovicích provozuje kavárnu a výrobnu medových produktů pod značkou Medoo, neustále přináší na trh novinky. Nyní představil dva druhy čokolád s medem. “Testování bylo náročné. Postupně jsme upravovali množství čokolády s podílem kakaa a medu, abychom chuť vyladili,” říká Robert Chlebiš.
Jak dlouho jste uvažovali o výrobě medové čokolády?
Už v počátcích mého medového podnikání, kdy jsme si s kamarádem sami stavěli úly, jsem uvažoval o spoustě produktů a čokoláda byla mezi nimi. Domluvili jsme se se Zuzkou z firmy Moon Chocolate, která je dle mého velmi dobrým výrobcem čokolády, čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů metodou bean-to-bar, takže nekupuje hotové granule, které se pak jen roztopí.
Jak dlouho trval vývoj čokolády s medem?
Od chvíle, kdy jsem Zuzanu oslovil, přes vývoj až po hotový produkt, to zabralo tři čtvrtě roku. Při vývoji mám vždy pomalé tempo, jedu několik věcí na různé strany. Dřív nebo později to ale dotáhnu do konce.
Má spojování čokolády s medem nějaká specifika? Narazili jste na problémy ve výrobě?
Není to právě tak jednoduché, testování bylo náročné. Když pracuji s medem, tak mým cílem je, aby zákazník dostal med v co nejvyšší možné kvalitě. Med nesmí přesáhnout teplotu padesáti stupňů, pak totiž dochází k poškození enzymů a zdraví prospěšných látek. Dlouho jsme přemýšleli, jak to udělat. Vlastně jsem věděl hned, že bych chtěl použít určitý druh medu, který by měl mít vlastnost, díky které čokoláda bude kolem medu držet. Při prokousnutí nebo cumlání čokolády pak musíte dojít k medu. Med není smíchaný se samotnou, teplou čokoládou, ale je uvnitř v jakýchsi komůrkách.
Foto: Medoo
Chápu to správně, že když kousnu do čokolády, do pusy se rozlije med.
Ano, přesně tak.
Jaký med jste vybrali?
Nakonec jsme použili med květový smíšený, který jsme napastovali. Pastový med má úžasnou vlastnost v tom, že nezkrystalizuje, zároveň má velmi lahodnou, vláčnou a příjemnou chuť.
Jak jste s výrobkem spokojení?
Už jsem čokolád s medem snědl strašně moc – hlavně ve fázi testování. Zuzka donesla druh čokolády v nějakém poměru s medem. Já si to vždy potřebuju dlouhodobě nachutnat, v různých náladách a pozicích si čokoládu dát, abych věděl, jestli mi vyhovuje, nebo nevyhovuje. Postupně jsme upravovali množství čokolády s podílem kakaa a medu, abychom chuť vyladili. Samozřejmě jsme prototypy testovali na lidech. Výsledkem je mléčná čokoláda s obsahem kakaa šedesát tři procent s medem a tmavá čokoláda s obsahem kakaa sedmdesát čtyři procent.
Samotná tabulka čokolády je velmi zajímavě tvarovaná a ještě více mimořádný je designový obal z kvalitního papíru s krásným potiskem. Tabulka připomíná šperk, luxusní peněženku nebo malou kabelku…
Pro nás není čokoláda nosný produkt. Řekli jsme si, že bychom chtěli vytvořit limitovanou, až speciální edici něčeho výjimečného, co potěší zákazníka. Čokoláda může být i krásným dárkem. Při vývoji obalů spolupracujeme s grafičkou Ivou Kunovou a při vývoji tohoto obalu si Ivka dovolila design vystřelit nahoru neskutečným způsobem. Ale řekli jsme si: proč ne, má to zaujmout, obal prodává. Ve spojení s kvalitní čokoládou to může být velice krásný dárek. A to se nám i potvrdilo. Když jsme čokoládu dali na pult k nám na medárnu, tak zákazníci neřešili nic jiného, soustředili se na čokoládu a hned ji kupovali po deseti, dvaceti kusech.
Kde si můžu čokoládu koupit?
Čokoládu si můžete koupit u nás v Zámecké medárně v Šilheřovicích, připravujeme také spuštění medomatu, který bude stát v obchodním domě Forum Nová Karolina. Další možnost je nákup na eshopu www.medoo.cz.