Společnost
19/08/2021 Petr Sobol

Co se dělo po setmění v pivovaru? Národní zemědělské muzeum láká na Noční směnu

Zajímá vás, které stroje o žních pracují i v noci? A co se děje po setmění v pivovaru? Pak zažijte Noční směnu v Národním zemědělském muzeu!

Beseda s fotografem Jindřichem Štreitem, ukázky zemědělské techniky, chemické pokusy s mlékem i nonstop směna v pivovaru – to je program letošní Muzejní noci v Národním zemědělském muzeu Ostrava. V sobotu 28. srpna od 17 hodin až do půlnoci se mohou návštěvníci těšit na bohatý program plný zábavy i poznání.

Muzejní noc zahájí v 17 hodin volná prohlídka expozic Zemědělská technika, Depozitář potravin, Galerie českých potravin a výstav 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích a Jindřich Štreit a lidé v zemědělství.

Poodhalit Tajemství mléka návštěvníci mohou na programu, který je přichystán ve spolupráci s Ústavem analýzy a chemie potravin Univerzity Tomáše Bati. Od 17 do 20 hodin si mohou například zkusit odpovědět na otázky – Kolik mléka musím denně vypít? Je mléko zdravé? Kolik mléka je potřeba na výrobu jogurtu nebo sýru? Kdo nám krade vápník? A to během aktivit jako jsou výroba sýřeniny pomocí kyselé hydrolýzy, měření povrchového napětí mléka pomocí potravinářského barviva a saponátu, zjišťování pH mléka v porovnání s ostatními nápoji, určování jeho senzorických vlastností či pátrání významu vápníku v mléce pro lidský organismus," uvedla mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.

Výstavu Jindřich Štreit a lidé v zemědělství v 18 hodin doplní beseda s Jindřichem Štreitem, kterou bude moderovat Jiří Siostrzonek, slezský sociolog, fotograf a vysokoškolský pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Beseda bude vycházet z výstavy a témat – člověk v krajině, zemědělské profese, životní styl vesnické komunity, vztah lidí k půdě a zvířatům, rituály a kulturní aktivity na vesnici v historii a dnes.

Od 20 do 24 návštěvníky čeká noční směna nejen na poli, ale také v pivovaru. Dnes probíhají zemědělské práce nikoli výjimečně i v noci, včetně například setí. V expozici zemědělské techniky si po setmění můžete prohlédnout mlátičky a kombajny, které jsou podstatné pro efektivní sklizeň," řekla Taussiková.

Zajímavé je také vědět, co se dělo po setmění v pivovaru. V pivovaru se vařilo nonstop, v nepřetržitém provozu jela varna a spilka. Na třísměnný provoz pracovala sladovna a stáčírna do lahví. Dále kotelna, strojovna a údržba. Práce v pivovaru měla i určitá specifika vycházející z povahových vlastní prvního sládka. Ten pedanticky vyžadoval čistotu v provozu a brzy ráno, často ještě za tmy, obcházel jednotlivé provozy a zjišťoval stav práce," dodala Taussiková.

Nebude chybět ani opékání špekáčků a čepovaný Radegast před budovou Národního zemědělského muzea.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama