Gastronomie
15/09/2023 Petr Sobol

V Ostravě vzniká nová zážitková pekárna. Chce zlomit prokletí!

Petr Sobol

Dvě dobré kamarádky spolu ještě nedávno pracovaly v jedné ostravské kavárně. Pak se ale vydaly vstříc nové výzvě. Teď už pečou čerstvé pečivo ve své vlastní pekárně.

Kristýna Lysková a Andrea Urbišová se před rokem přihlásily do ostravského řemeslného inkubátoru. Tři měsíce chodily na přednášky, učily se o marketingu i účetnictví a na konci dubna už ve své práci končily. O měsíc později pak začaly na Hlavní třídě v Porubě budovat svou vlastní řemeslnou a zážitkovou pekárnu. „Chceme lidi naučit, že i pečivo pro ně může být zážitkem a prožitkem. Že to není něco, co si koupí, když mají hlad a nacpou to do sebe,“ vysvětlují.

Jejich pekárna dostala název Blaho. „Chtěly jsme, aby to vyjadřovalo emoce. Toto bylo první, co nás napadlo. Hned jsme měly jasno,“ smějí se.

Pekárna sídlí v místech, kde dříve byla porubská pobočka Jacob’s Donuts. „Moc dlouho to tady nevydrželo. Předtím tady bylo další gastro. Zdá se, že je to prokleté místo, tak snad to zlomíme,“ přejí si Kristýna s Andreou.

V zadních prostorách pekárny zakladatelky pečou, přední část však ještě potřebují dobudovat. „Výrobnu máme hotovou. Teď musíme vydělat peníze na předek, aby to vypadalo hezky,“ potvrzuje Kristýna. V pekárně nebudou místa k sezení, o zážitek z návštěvy ale zákazníci nepřijdou. „Chceme přední část rozdělit na dvě části. Jednu z nich by měl tvořit dozdobovací pult, aby lidé viděli, jak pečivo děláme,“ dodává Kristýna.

Pekárna Blaho vsadila na plundrové pečivo. „Je to kynuté těsto, laminované máslem. Spoustou másla. Je tučné, ale když se krásně upeče, tak je nadýchané a lehké. Pečeme z italské mouky, která je mletá na kamenech, jako za starých časů. Taky používáme italské máslo. Pro někoho jsme možná dražší, ale věřím, že když lidé ochutnají, tak budou spokojeni,“ pokračuje Kristýna.

Pain au chocolat i „dánské“ koláčky

Do budoucna by majitelky pekárny mohly přidat i listové nebo odpalované těsto. Kavárna ještě není hotová, značka Blaho už se ale dostává do podvědomí. Kamarádky spolu jezdí na trhy a aktivní jsou taky na sociálních sítích, na nichž nárazově nabízí zážitkové krabičky, o které je velký zájem. „Zatím se pokaždé vyprodaly. Vždy toho napečeme více a lidé, kteří pak chodí okolo, u nás mohou i chutnat. Dokonce k nám chodí jedna babička, která se těší, až otevřeme, protože tady prý voní celý dům,“ říká Andrea.

Mladé pekařky připravují croissanty, pain au chocolat, „dánské“ koláčky nebo šneky, nezaměřují se však jen na sladké, ale i na slané pečivo. Stejně tak si samy dělají i náplně. „Hodně lidí se nás ptá, jestli budeme péct i pečivo. Uvidíme, jestli ho do budoucna přidáme. Taky se chceme hodně řídit sezonou,“ prozradila Andrea.

Pokud vše půjde tak, jak má, tak pekárna Blaho rozjede ostrý provoz na konci roku. „Snad to nejsou romantické představy,“ uzavírají Andrea s Kristýnou.

Foto: se souhlasem pekárny Blaho
Sdílejte článek