Gastronomie
20/07/2023 Václav Menšík

Sto chutí Reného Müllera: Tohle musíte ochutnat na Colours of Ostrava!

Festival bude dlouhý a náročný. Abyste si jej užili do sytosti, poprosili jsme o pomoc Reného Müllera, který dokázal pobláznit nejen Ostravu svými Faency Fries, nasadili jsme život a rozhodli jsme se ochutnat ty největší gastronomické pecky festivalu, abyste vy nemuseli tápat.

Hned ve středu po poledni vyrážíme s Reném na tajnou inspekci. Lukáš Hejlík by z nás měl radost. Ve skutečnosti naše inspekce zas tak úplně tajná není, protože René se během svého působení ve Faency Fries nesmazatelně zapsal do povědomí ostravské gastroscény a někteří kolotočáři, jak jim láskyplně říká, jej poznávají už z dálky.

Začínáme zostra. Vlastně ještě před branami festivalu. Stejně jako loni vyrostla sympatická chill out zóna mezi Cokafe a Etáží. Nepotřebujete tam vstupenku a můžete okusit velké gastronomické pecky. Výběr je široký a mají tu i řemeslné pivo. Já chci samozřejmě k Mutantovi, René volí Točím šišku.

Točím šišku

Kluci ve stánku se nenechali rozhodit tím, že jim dneska vyhořela už třetí lednice, kmitají jak šroubci a my za chvíli ochutnáváme. „Vybral jsem kuřecí šišku s bylinkovými bramborami, mátou a limetkou. Ta máta s limetkou a kuřecím to je strašný zázrak! To mě nadchlo!“ sype ze sebe René. A ještě přidává tajný protip: „Když tu krabičku u Točím šišku dostanete, tak si tu porci hezky promíchejte, ať se chutě pořádně nakombí.“

Musím mu dát za pravdu. Když to pořádně zamícháme, chuť masa, brambor a bylinek s limetkou a mátou začne dokonale harmonicky hrát.

Mutant Fast Food

Že má Mutant vždycky skvělý ramen, to nemusíme opakovat. Dneska ovšem krom polívky přivezl taky enchiladas a korejská pikantní kuřecí křídla. Ty chceme!

„Pikantní kuřecí křidýlka ve vytuněné omáčce s trochou guacame a rýží. Vhodné do horkého počasí. Omáčka tě tak zahřeje, že ti to teplé počasí přijde mnohem chladnější a funguje to vlastně jako sauna,“ směje se René.

„Kuře je moc fajn. Možná by to jídlo trochu lépe fungovalo s kuřecími kousky, něčím, co by se dalo kompaktněji jíst, protože je trochu protivné ožužlávat si prsty máčené v horké omáčce. Ale jinak je to famózní!“ pokyvuje uznale hlavou náš dvorní gastronom.

„Návštěvu žlutého trucku můžu jen doporučit, stejně jako všechno, s čím Mutant přijede v dalších dnech, protože jeho jídelní lístek je totální freestyle, který funguje vždycky precizně a velmi dobře,“ uzavírá tuhle část návštěvy René Müller.

Já dodávám, že i tady mimo areál lze pohodlně a bez problémů platit kartou! Další body pro partu, která se sešla kolem Cokafe!

Radegast Pub

Po šišce a pálivé korejské omáčce nám dost vyprahlo, a tak je naše další zastávka zřejmá. V budově Národního zemědělského muzea opět vyrostl Radegast Pub a tam přece mají pivo do skla!

René není pivař, ale žízeň se neptá! „Volba sládků je přesně takové pivo, jaké mám rád. A já jich moc rád nemám. Je to vyvážené, hořkosladké a cítím tam chmel. Nebudu dělat, že tomu rozumím, protože nerozumím, jen mi to prostě chutná. A dal bych si to znovu,“ filosofuje nad již poloprázdnou sklenicí.

Volbou sládků je pro Colours speciál Hop Hop Hop, moderní český ležák z pěti druhů chmele. A vážně je moc povedený. V Radegast Pubu dostanete všechna piva do skla a jak jsem tak pozoroval, dávají si tu hodně záležet na správném čepování. Vůbec bych se nezlobil, kdyby taková poctivá pivnice zůstala v Dolní oblasti nafurt.

SBEERKA

Restaurace Sbeerka je porubskou jistotou a empiricky jsme si potvrdili, že jejich food truck je na tom úplně stejně.

Nabídka je tu sympaticky krátká, my dva se ale stejně zasekneme na tom, jestli si dát jejich vyhlášený hovězí burger nebo burger s trhaným vepřovým. Za odborníka je tu ovšem René, tak dáme na jeho názor a jdeme do trhačky. Opět skvělá volba!

„Je tam tolik šťávy, že když se do toho zakousnete, tak vám to fakt může pokapat i boty. Tak si dávejte pozor! Fenomenálně šťavnaté maso, báječně vyvážená chuť, jemně pikantní. Tenhle burger mě baví! Doporučuju, protože se to trhané maso lépe tráví. Je to strašně dobrý, to bych dokázal jíst furt!“ nešetří chválou gastronom.

Na začátku design zóny jsou dva moc zajímavé stánky. Krom craftového pivovaru Proud, kde si můžete poručit výborný ALE nebo třeba kyseláč, tady má své království F.H. Prager.

F.H. Prager

U stánku s pohodlnou chill out zónou si jde René neomylně za svým. Chce kombuchu a dostane kombuchu!

„Trend kombuchy je podle mě nezastavitelný. Tahleta kombucha do F.H. Prager je sázka na jistotu. Krom toho, že je to velmi dobré pití, tak se zastavuju nad tím, že hype kolem kombuche už je tu dlouho, spoustu malých podniků si to rozjelo po svém a až teprve teď se toho chytily větší značky,“ nezapře ducha marketéra René Müller.

Pro mě je to s kombuchou dnes poprvé. A něco na ní je! Člověk by neřekl, že silný čajový nálev, který projde fermentací, může být takovým zážitkem. Velká osvěžující dobrota! A bez alkoholu!

Take Eat EZ

Procházíme si tak areálem a René je najednou jak malý kluk: „Tady je tejk yt ýz! To je pecka!“ Na nic nečeká a už se hrne k okýnku trucku s nepřehlédnutelnou americkou vlajkou.

Nepřeháněl. To jejich pastrami mě vystřelilo z trenek. A René to vidí úplně stejně: „Velká zářivá hvězda na českém food truckovém nebi konečně dorazila do Ostravy. Báječní kluci s báječným masem. Jejich pastrami sendvič je fenomenální, protože si ho celý dělají sami. Je to jako byste byli v New Yorku, kde nejlepší pastrami zrovna loví Lukáš Hejlík. A my ho máme tady v Ostravě! Tohle je místo, které byste během festivalu rozhodně neměli vynechat!“

Public Interest

V garáži ve stínu Bolt Tower se ukrývá malý kousek ráje. Dokonale vyladěný designový prostor, ve kterém si můžete v klidu vychutnat skvělé drinky anebo třeba šampaňské.

Dobrá nálada se tu u Reného dostavuje po prvním doušku. „Chvalte pána a pějte oslavné písně! Public Interest dorazil na Colours of Ostrava. Je to v garáží a je to přesně tak, jak to má být. Tohle místo je to, co jste na Colours ještě nezažili. Mohli jste pařit v Captain Morgan nebo Jackovi, ale tohle, that‘s the bomb, přátelé! Jakýkoli drink je tu fenomenální. Gold je tichý zabiják. Chutná to jako nejlepší čaj, ale zničí vás to na pět dobrých,“ sype ze sebe svou nezaměnitelnou dikcí skvěle naložený René.

Zmrzlina Ollies

Bylo to skutečně náročné odpoledne. Tolik skvělého jídla a pití dá zabrat i zkušeným gastronomům a nenasytným redaktůrkům. Už chceme odejít, abychom nabrali síly na večer, když tu míjíme malý žlutý stánek se zmrzlinou, ze kterého se na nás usmívá sympatická slečna.

Já vím, že v Ollies nedávno uvedli nové receptury vlastní zmrzliny, a i když se zdálo, že se do nás nevejde ani gram, tohle jsme vyzkoušet prostě museli!

Ovšem René už zmrzlinu odmítá. Prostě se do něj nevleze. Tak já to s chutí vezmu za něj. Malinový a mango sorbet na rozpálené dlažbě mi fakt bodnul. Přirozená chuť zmrzliny je plná skutečného ovoce, a dokonce tím ovocem i krásně voní. A to vše za cenu nižší než na Chorvatské pláži. Luxus!

Sdílejte článek