Slezský medovník i pštrosí filet. Známe nejlepší regionální potraviny z našeho kraje
Pštrosí filet od Farmy Oryx ze Služovic nebo Slezské zelí s červenou řepou od Jaroslavy Fojtíkové z Havířova jsou mezi devíti výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina.
Hodnotitelská komise vybírala ze 148 přihlášených produktů od 40 výrobců. ČTK to oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Eva Češpiva. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství.
"Do soutěže Regionální potravina bylo v Moravskoslezském kraji přihlášeno téměř 150 produktů, což vnímám jako obrovský úspěch. Nejvíce výrobků bylo přihlášeno v kategorii ovoce a zelenina a podařilo se nám vybrat vítězné výrobky pro každou z devíti kategorií. Mezi výherci je šest nováčků. Všechny hodnocené výrobky byly velmi kvalitní," uvedl krajský koordinátor Moravskoslezského kraje Lukáš Vacek.
V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Uzený bok s česnekovými floky od Řeznictví Tichý, v kategorii sýrů Pařený sýr bio bazalka od Ivety Svobodové z Heřmanovic a v kategorii ostatních mléčných výrobků Čerstvé kozí mléko od Michaely Hlubkové z Petřvaldu. Mezi pekařskými výrobky uspěl Koláč Ali s makovou náplní od Aleny Jurečkové ze Závady a mezi cukrářskými výrobky Slezský medovník šilheřovické společnosti Medoo Silesia. V kategorii nápojů dostane značku Ogar jedenáctka kunčického Pivovaru Ogar a mezi ostatními výrobky Kmín celý od Jaromíra Kubláka z Fryčovic.
Slavnostní předávání ocenění letos proběhne 12. srpna v rámci Pojez festu.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců, značku mohou získat pouze firmy, které mají nanejvýš 250 zaměstnanců. Soutěž se koná ve všech krajích s výjimkou Prahy.