KAVÁRNY
19/02/2016 Jaroslav Baďura

Ostravský Atlantik: Káva, která neurazí, ale ani nepřekvapí

Magazín PATRIOT a kávová koučka Lucie Nadymáčková společně testují kavárny na Moravě a ve Slezsku. Každý týden přineseme reportáž z jedné z kaváren. Klub a kavárna Atlantik v centru Ostravy získal v pětibodové stupnici, kdy pět bodů je absolutorium, celkem 3,5 bodu.

O projektu reportážních testů nejen ostravských kaváren, jeho důvodech a filozofii si mohli čtenáři Magazínu PATRIOT přečíst zde.

Naše volba na úplně první kavárnu seriálu testů padla na ostravský Atlantik, sídlící v ulici Československých legií 7.

Přicházíme s Lucií po deváté a jsme téměř prvními hosty. Ostatně plno zde bývá především odpoledne, kdy sem dorazí studenti odvedle, a také večer, kdy jsou v sálu klubu nejrůznější akce.

Objednáváme si espresoo a cappuccino – tahle dvojice nám bude dělat společnost při všech dalších testech. „Na těchto dvou nápojích lze poznat, jak pracuje obsluha a co o kávě ví,“ říká Lucie Nadymáčková.

Bodová stupnice

  • 1 bod – Už nikdy více
  • 2 body – Není to úplný propadák
  • 3 body – Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí
  • 4 body – Skoro dokonalé, ale…
  • 5 bodů – Wow!!!

Bude nás zajímat zejména dostatečná crema, objem a chuť u espressa, u cappuccina pak pěna, teplota, případný latte art a samozřejmě také chuť.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

„Obsluha dodržovala základní kroky při přípravě kávy. Odpustila vodu před nasazením páky, utřela trysku od mléka a extrakce espressa byla v normě,“ poznamenává si Lucie.

Slovníček pojmů

Crema – pěna na espressu, měla by v ideálním případě mít „tygrování“ v odstínech tmavší a světlé hnědé barvy. Když pěnu odsunute lžičkou, měla by se vrátit a znovu pokrýt hladinu šálku.
Objem – u espressa by měl být objem kávy od 25 do 35 mililitrů.
Extrakce – laicky řečeno – doba, po kterou teče espresso z páky kávovaru – ideální je dvacet až třicet sekund.
Pěna cappuccina – mělo by jít o mikropěnu krémové struktury o výšce zhruba jeden centimetr, ideálně jen po okraj šálku, ne kopec na něm.
Latte art – snaha o vytvoření obrazce v pěně cappuccina.

Foto: Jaroslav Baďura

Foto: Jaroslav Baďura

Bohužel jsme nebyli schopni vidět, zda je kávovar udržován v čistotě a zda obsluha vyčistila páku před přípravou další kávy. Snažíme si v testovaných kavárnách sednout tak, abychom co nejlépe viděli na práci obsluhy s kávovarem – ne všude to ale vyjde, takže pokud určitou část přípravy nevidíme, nehodnotíme ji.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Espresso bylo správně připraveno, s dostatečnou cremou i objemem. Chuť příjemně hořká s velmi nízkou aciditou, tóny do oříšků. Italská klasika co do chuti. „Pozitivním signálem je fakt, že jsem espresso s chutí dopila,“ říká Lucie.

Cappuccino dostáváme s metodou latte art s krásným srdíčkem. Mikropěna je pěkně krémová a konzistentní, chuť cappuccina průměrná. „Mínusem je vyšší teplota cappuccina. Bohužel jsem se při prvním napití lehce spálila,“ říká Lucie s tím, že správné cappuccino by mělo být teplotně „pitelné“ ihned po servírování.

Foto: Magazín PATRIOT - Adolf Horsinka

Foto: Magazín PATRIOT – Adolf Horsinka

Závěr – Obsluha ví, jak vypadá pravé espresso a cappuccino. Atmosféra kavárny je příjemná, avšak chybí nám určitý duch kavárny. „Nemusím zrovna kavárny, kde se kvůli nedostatku místa dotýkáte koleny dvou hostů okolo a zády dalšího, ale Atlantik je opačný extrém, velký prostor malinko sráží duch útulné kavárny,“ říká Jaroslav Baďura, šéfredaktor Magazínu PATRIOT.

Doporučení Magazínu PATRIOT – Atlantik je skvělý na akce, které se pořádají v přilehlém sále. Zajděte si sem na pracovní schůzku nebo když v klidu potřebujete udělat práci na notebooku. Též pro posezení ve dvou je kavárna vhodná, na romantickou schůzku nebo rande si zajděte jinam.

Máte pro nás tip, kam zajít, nebo naopak kde to s kávou nemyslí dobře? Máte připomínky k našemu testování? Napište nám na info@patriotmagazin.cz.

Sdílejte článek