Nejnovější zprávy: Sdílko je zpátky. Do Poruby míří regionální prodejci, workshopy i kavárna Vražda v Porubě! Třicetiletý muž včera zabil mladou ženu

Společnost

Omylem zapálili včelín, teď manželé z Beskyd vyrábí uzený med

Někteří podnikatelé dlouze dumají nad tím, s jakými novými produkty přijít na trh. Někdy k tomu ale pomůže obyčejná náhoda.

Tomáš Gőrig se svou manželkou a dcerou. Foto: Camille Paris

Tomáš Gőrig pochází z podbeskydské obce Veřovice. Studium a práce ho sice zavedly do Brna, které považuje za svůj druhý domov, do Beskyd se ale stále vrací. A právě tady nečekaně vznikl i uzený med.

Na jedné z včelích základen totiž omylem hodil kuřák zpět do včelína s plnými nástavky a včelín začal hořet. „Naštěstí jsme si toho všimli a všechno jsme uhasili, ale med pohlcuje pachy, a tak do sebe nasál vůni kouře. Smrdělo to, já jsem to chtěl vyhodit, ale manželka řekla, ať to zkusíme vytočit,” řekl Gőrig.

Tomáš Gőrig svou ženu poslechl a pustil se do něčeho, co dosud nedělal. A z výsledku byl hodně překvapený, med totiž po vytočení ztratil čpavý zápach a chutnal hodně zajímavě. „Tak jsme to zkusili cíleně. Jenže včelín byl smrkový a smrk se na uzení vůbec nehodí, takže jsme zkoušeli meruňky, švestky nebo třesně, až jsme nakonec došli ke kombinaci ořechu s trochou višně,” prozradil.

Uzený med sice vznikl náhodou, mezi lidmi je o něj ale velký zájem a Tomáš Görig už se pomalu chystá udit znovu. Hodí se třeba jako zálivka do salátu, marináda na tofu nebo na žebra. „Mohl by být vhodnou alternativou i pro lidi, kteří nechtějí jíst maso nebo uzeniny, ale mají rádi uzenou chuť,” říká Gőrig, který se včelaření učil už jako malý kluk od svého dědy. Aby ale uzený med chutnal tak, jak má, je třeba ho pečlivě připravit. Nesmí být silný ani slabý a udí se se dvě a půl hodiny studeným kouřem. „Všechny produkty děláme za studena, protože med přichází zahříváním o své schopnosti, které se snažíme zachovat,” dodal.

Tomáš Gőrig pátral, jestli něco podobného dělají i jinde v republice, na stejný výrobek ale nenarazil. Zato ho objevil v USA. Uzený med však není jediným netypickým produktem, který se svou ženou vyrábí. Dělají taky medy s pepřem, česnekem nebo chilli. „Připravujeme nezvyklé chutě, ale zaměřujeme se na to, co máme sami rádi. Jednu dobu jsme dělali i slaný med, ke kterému se budeme zase vracet. Je to šílená kombinace, ale funguje to podobně jako slaný karamel. Sůl totiž povzbuzuje chuť,” říká třicetiletý včelař

Gőrigovi žijí už jedenáct let v Brně, kde mají úly na i střechách domů, časem by se ale mohli vrátit zpátky do Beskyd. Rádi by se totiž začali věnovat apiterapii, tedy léčbě pomocí včelích produktů. Mimo jiné by rádi vytvořili včelí apidomek. „Bude to daleko od civilizace, jen pro včely a lidi. Ti tam mohou spát, dýchat včelí vzduch a relaxovat. Lidem se totiž u úlů dobře spí a od včel čerpají příjemnou energii,” prozradil.

Apiterapii se už věnují v Polsku, na Ukrajině nebo ve Slovinsku, která je velkou včelí zemí. „Rádi bychom se v této oblasti více vzdělali a věnovali se tomu i u nás doma. Včelařství totiž není jen továrnou na med, protože když dá člověk včelám péči, tak ony mu to vrátí,” uzavřel Gőrig.


Foto: Tomáš Gőrig