Gastronomie
17/06/2023 Petr Sobol

Na Ukrajině o všechno přišla, teď si s dcerou otevřela cukrárnu v centru Ostravy

V centru Ostravy před pár dny otevřela nová cukrárna Royal Candy. Za jejím vznikem stojí máma s dcerou z Ukrajiny, které ze své země prchly před válkou.

Maryna Ivankova přišla do Ostravy za svou dcerou Alinou, která tady žije už pět let. Do České republiky jí přivedlo kvalitní vzdělání. A taky útěk před válkou…

„Jsme z Doněcku, odkud jsme se přestěhovali do Mariupolu. Tam ale nebylo bezpečno, a tak mě rodiče poslali ke známým do Ostravy,“ řekla Alina pro patriotmagazin.cz. Hrůzy současného konfliktu na Ukrajině na vlastní kůži nezažila, přesto si toho pamatuje dost. „Když jsme jezdívali k moři, slyšeli jsme výbuchy. Ty se ozývaly i jinde. Všude byli vojáci, obchody byly napůl prázdné. Bylo to děsivé,“ přiznala.

Zatímco Alina studovala v České republice, její máma na Ukrajině ještě zůstala. Doma pekla dorty a dezerty na zakázku. Taky pořádala cukrářské workshopy pro děti a dospělé a plánovala otevření vlastní cukrárny. Dokonce už měla nakoupené stroje, ale pak o všechno přišla. „Spadl strop, vyhořelo to,“ svěřila se.

Do Ostravy přijela necelé dva měsíce po startu ruské invaze. „Vyhořel mi byt, ve kterém jsem měla 500 dortových krabic, více než 100 kilo čokolády, stroje za několik tisíc eur a další osobní věci. Na Ukrajině mě už nic nedrželo, nezůstalo nám tam nic," dodala. Při prvním stěhování šla rodina do Mariupolu se dvěma kufry, do Ostravy už jen s jedním. Zase bylo třeba začít od nuly.

Marynu ale těžký osud nepoložil a v Ostravě začala hledat místo, kde by si svůj sen o vlastní cukrárně mohla splnit. Nakonec ho našla v centru města, na Puchmajerově ulici, hned vedle pobočky Just Donut. „Je to tady sice menší, ale máme to útulné. Navíc máme velká okna, což jsme chtěly,“ rozhlédla se.

Veškeré dezerty, které jsou v Royal Candy v nabídce, připravuje Maryna sama. Zákazníci tady chodí na makronky či pěnové zákusky, ale i na typicky ukrajinské zefiry, medovníky s hruškou či Pavlovu. Chystají se i tartaletky nebo cheesecaky. Ruku k dílu přidává i Alina, která stále studuje. „Mamka neumí česky, takže jí pomáhám se vším, co je potřeba. A taky peču japonské koláčky mochi,“ říká perfektní češtinou.

Cukrárnu si ukrajinská rodina otevřela z vlastních úspor. V provozu jsou zatím jen krátce, lidé si k nim ale rychle našli cestu. „Přijali nás skvěle, jsou k nám moc hodní a přátelští,” těší je.

Royal Candy má otevřeno každý den od 10 do 18 hodin, o víkendech ještě o hodinu déle. V pátky a soboty tady navíc probíhají workshopy malování pro děti a dospělé. „Chceme otevřít i cukrářské studio, kde by děti se svými rodiči mohly společně tvořit dezerty,“ prozradila Maryna.

Sdílejte článek