Gastronomie
17/04/2022 Petr Sobol

Markéta v Peče celá země vykouzlila úžasný dort - květináč. Troufli byste si?

Ten pocit už jednou zažila. Markéta Tomášková z Ostravy zvládla uplynulou epizodu pořadu Peče celá země tak dobře, že se stala pekařkou týdne.

Soutěžící ze Staré Bělé, jejíž cestu pořadem Magazín PATRIOT bedlivě sleduje, v šesté epizodě pořadu, který běží na prvním programu České televize, opět zářila.

Parádně jí vyšel už první úkol, během něhož soutěžící vyměnili sladké recepty za slané a museli připravit pokrm, který obsahoval zelí, pivo, škvarky a sádlo.

„Slané pečivo bylo pro nás všechny příjemné zpestření,“ usmála se Markéta Tomášková a pokračovala: „Kysané zelí miluju, sádlo na pečení používám běžně, domácí škvarky výjimečně sním, jen pivo mi nechutná. Raději mám jablečný cider, ale na pečení a vaření pivo občas používám. Zbývala tak maličkost - vymyslet produkt, který by všechny ingredience spojil dohromady.“

Markéta do svého receptu přidala ještě anglickou slaninu a brynzu, aby vyladila chuť, a to se jí povedlo parádně. Když její hotové slunečnice uviděl porotce Maršálek, tak řekl, že by si je koupil hned. A pokud by prý těsto ještě déle kynulo, tak by byl výsledný produkt geniální.

Následoval obrácený jablečný koláč, navíc ještě s cukrovou bílou růží. Tedy výzva, kterou si pro soutěžící připravila minulá vítězka pořadu Petra Burianová. „Fandili jsme jí a byla jsem moc ráda, že jsme se s ní mohli při natáčení potkat,“ přiznala soutěžící z Ostravy.

S tímto úkolem všichni bojovali, pořádně zabrat jim dal hlavně květ, který museli podle návodu připravit. „Obrácený koláč jsem nikdy nedělala, návod byl ale tak podrobný, že se dal krásně připravit. Také těsto bylo na způsob listového, které doma dělávám, v tom byla moje výhoda. No ale růže, to je kapitola sama pro sebe. Byla jsem ráda, že jsem si tuto cukrářskou disciplínu mohla vyzkoušet, doma bych se k ní totiž nedostala,“ uznala Markéta.

U přípravy květu se všichni hodně zapotili. „Jednak se mi k cukrové hmotě přilepily postupně všechny rukavice a jednak se květina na horkém koláči začala tavit a roztékat. Nebyla jsem v tom však sama, podobně to měli i ostatní. Rozhodně bych se to však chtěla v budoucnu naučit. Je úžasné, co se dá z cukru vytvořit,“ dodala Markéta Tomášková.

Její růže sice nedopadla tak, jak by si sama přála, chuť koláče byla ale geniální a soutěžící z Ostravy tuto výzvu vyhrála. „Z prvního místa v technické výzvě jsem měla velkou radost a byla jsem překvapená, přece jen květina moc povedená nebyla. Ale tento koláč je tak dobrý, že už jsem ho doma dělala několikrát a má jen jedinou nevýhodu, pro naši rodinu je malý,“ přiznala Markéta s úsměvem na tváři.

Posledním úkolem bylo připravit takzvaný illusion cake – tedy dort, který vlastně ani nebude vypadat jako dort, ale jako nějaká skutečná věc. Markéta se rozhodla upéct květináč se sukulenty a její výsledek stál opravdu za to.

„Když jsem se dívala na internet, říkala jsem si, že nemám šanci nic podobného vytvořit. Nejen, že obvykle takhle výtvarně netvořím, ale ten krátký čas nedovolí nic složitého. Ze všech videí a obrázků jsem si nakonec vybrala sukulenty. Zdálo se mi, že vypadají docela reálně a nevyžadují příliš zručnosti,“ řekla ostravská soutěžící, kde se zrodil nápad, který pak dokázala proměnit v realitu.

„Doma jsem ho zkoušela několikrát, ale musím říct, že se mi ani jednou nepovedl. Byl to můj životní výkon,“ řekla šťastně.

Markétě vyšla celá epizoda na jedničku a po zásluze byla znovu vyhlášena pekařkou týdne. „A zase mě to překvapilo, myslela jsem, že vyhraje Zdeněk a jeho kabelka, vypadala naprosto reálně. Každopádně jsem si moc vážila toho, že mě vybrali mě,“ uzavřela Markéta, která své recepty pravidelně zveřejňuje i na Instagramu.

Sdílejte článek