Společnost
14/02/2016 Jaroslav Baďura

Magazín PATRIOT chystá pravidelný seriál reportážních testů kaváren

Magazín PATRIOT se rozhodl reagovat na boom vzniku desítek možná i stovek nových kaváren z poslední doby na Moravě a ve Slezsku. Seriál reportáží - testů by měl pomoci návštěvníkovi kaváren zorientovat se v tom, jaké kafe kde může dostat, za jakou cenu, v jaké kvalitě, od jaké obsluhy a v jakém prostředí.

Magazín PATRIOT se pro sérii reportážních testů spojil s coffee koučkou a poradkyní Lucií Nadymáčkovou – o její práci si čtenáři mohli přečíst zde.

Lucie Nadymáčková vypracovala pro testování kaváren podrobná pravidla, v nichž sleduje řadu postupů, kterými by se obsluha měla řídit.

„Jde o několik zásadních bodů při práci s kávovarem, dále budeme hodnotit samozřejmě kávu samotnou a také atmosféru v kavárně včetně chování obsluhy,“ říká Lucie Nadymáčková.

Šéfredaktor Magazínu PATRIOT Jaroslav Baďura vysvětluje, co redakci k zahájení reportážních testů vlastně vedlo: „Boom rozvoje nových kaváren je v kraji nepopiratelný. Rozhodli jsme se spojit s odborníkem a v našich reportážích pomoci v orientaci a jakési kávové osvětě nejen hostům, ale i provozovatelům kaváren,“ říká Jaroslav Baďura.

Lucie Nadymáčková doplňuje: „Řada provozovatelů jde do nové kavárny s nadšením a obrovským odhodláním, ale bohužel bez informací a poučení, jak se správné kafe vlastně dělá. Proto je v rámci nových kaváren poměrně velká úmrtnost.“

V podrobně vypracovaných kritériích hodnocení je tak kladen velký důraz na práci obsluhy s kávovarem – jak je čistý kávovar, zda je utřená tryska od mléka, vyčištěná páka, zda byla odpuštěna voda před nasazením páky a jak dlouho trvala extrakce kávy.

„Budeme testovat v každé kavárně vždy espresso a cappuccino. U těchto káv nás bude zajímat zejména dostatečná crema, objem a chuť u espressa, u cappuccina pak pěna, teplota, případný latte art a samozřejmě také chuť,“ říká Lucie Nadymáčková.

„Přistupujeme k testování maximálně seriozně, ale zároveň pokorně – rozhodně se nepasujeme do rolí katů, kteří budou vydávat verdikty. Budeme k testování přistupovat poctivě, ale zároveň s odstupem. Jsme si vědomi toho, že můžeme přijít na kávu ve chvíli, kdy obsluha nemá svůj den, kdy se zkrátka něco nezdaří – nemusí a ani nesmí to znamenat, že ta či ona kavárna je definitivně špatná,“ dodává Baďura.

Seriál reportáží z nejen ostravských kaváren začíná na Magazínu PATRIOT už příští týden.

Sdílejte článek