Nejnovější zprávy: Bohumínský žhář rodinu už dříve ohrožoval plynovou pistolí Sundejte roušky, hygienici kromě okresu FM zmírnili opatření

Společnost

Magazín PATRIOT chystá pravidelný seriál reportážních testů kaváren

Magazín PATRIOT se rozhodl reagovat na boom vzniku desítek možná i stovek nových kaváren z poslední doby na Moravě a ve Slezsku. Seriál reportáží - testů by měl pomoci návštěvníkovi kaváren zorientovat se v tom, jaké kafe kde může dostat, za jakou cenu, v jaké kvalitě, od jaké obsluhy a v jakém prostředí.

Magazín PATRIOT se pro sérii reportážních testů spojil s coffee koučkou a poradkyní Lucií Nadymáčkovou – o její práci si čtenáři mohli přečíst zde.

Lucie Nadymáčková vypracovala pro testování kaváren podrobná pravidla, v nichž sleduje řadu postupů, kterými by se obsluha měla řídit.

„Jde o několik zásadních bodů při práci s kávovarem, dále budeme hodnotit samozřejmě kávu samotnou a také atmosféru v kavárně včetně chování obsluhy,“ říká Lucie Nadymáčková.

Šéfredaktor Magazínu PATRIOT Jaroslav Baďura vysvětluje, co redakci k zahájení reportážních testů vlastně vedlo: „Boom rozvoje nových kaváren je v kraji nepopiratelný. Rozhodli jsme se spojit s odborníkem a v našich reportážích pomoci v orientaci a jakési kávové osvětě nejen hostům, ale i provozovatelům kaváren,“ říká Jaroslav Baďura.

Lucie Nadymáčková doplňuje: „Řada provozovatelů jde do nové kavárny s nadšením a obrovským odhodláním, ale bohužel bez informací a poučení, jak se správné kafe vlastně dělá. Proto je v rámci nových kaváren poměrně velká úmrtnost.“

V podrobně vypracovaných kritériích hodnocení je tak kladen velký důraz na práci obsluhy s kávovarem – jak je čistý kávovar, zda je utřená tryska od mléka, vyčištěná páka, zda byla odpuštěna voda před nasazením páky a jak dlouho trvala extrakce kávy.

„Budeme testovat v každé kavárně vždy espresso a cappuccino. U těchto káv nás bude zajímat zejména dostatečná crema, objem a chuť u espressa, u cappuccina pak pěna, teplota, případný latte art a samozřejmě také chuť,“ říká Lucie Nadymáčková.

„Přistupujeme k testování maximálně seriozně, ale zároveň pokorně – rozhodně se nepasujeme do rolí katů, kteří budou vydávat verdikty. Budeme k testování přistupovat poctivě, ale zároveň s odstupem. Jsme si vědomi toho, že můžeme přijít na kávu ve chvíli, kdy obsluha nemá svůj den, kdy se zkrátka něco nezdaří – nemusí a ani nesmí to znamenat, že ta či ona kavárna je definitivně špatná,“ dodává Baďura.

Seriál reportáží z nejen ostravských kaváren začíná na Magazínu PATRIOT už příští týden.