PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
Unikátní bar 2to2, ve kterém dostanete alkohol a další pití za neuvěřitelně nízké ceny, vznikl nedaleko Stodolní ulice v Ostravě.
„Alkohol a další zboží prodáváme za velkoobchodní ceny. Ale aby koncept fungoval, platí hosté za čas, který v baru stráví,“ říká majitel baru a autor myšlenky Filip Mach.
Do sedmnácti hodin stojí půlhodina času stráveného v baru 25 korun, od sedmnácti pak zaplatíte 35 korun. „Když ale přijdete za pět minut pět, pak pro vás celý večer platí levnější čas,“ říká Filip Mach.
Hosté baru 2to2 si tak mohou dát například vodu za 6 korun, pepsi za 14, rum legendario stojí 29, zelená 9, jack daniels 31, jim beam 18, esperesso 11 korun, desítka pivo 13, za čaj dají korunu až pět…
A jak to vše funguje? „Přijde host, dostane nápojový lístek, vybere si, nachystáme objednávku a až ji neseme na stůl, čipneme kartu, kde se v tu chvíli spouští čas,“ říká Filip Mach. Při placení se čas zastaví a je čas účtovat..
„Pokud máte narozeniny, týden před i po v doprovodu aspoň jednoho dalšího hosta neplatíte čas vůbec… Oslava narozenin tak přijde levněji než doma – oslavenec čas neplatí, jen hosté,“ říká Filip Mach.
Nebojí se, že svým nápadem povzbudí pijáky, kterým půjde hlavně o to, dostat do sebe do půlhodiny či hodiny co nejvíce alkoholu?
„Ne, cílem je, aby lidé mohli pít kvalitnější alkohol za rozumné ceny. Já tomu říkám pravidlo tří návštěv: poprvé tady jeden host vypil za dvacet minut osm ginů, podruhé zjistil, že nemusí spěchat, byl tu tři hodiny a pořád se mu to vyplatilo, potřetí už se díval, zkoušel. Třeba zacapa, za kterou v okolních barech dáte od 150 do 220 korun, u nás stojí 55.“
Filip Mach by rád svůj nápad zhodnotil ve franšízovém řetězci. „Za pár měsíců provozu mého baru už mám několik zájemců o koupi franšízy,“ říká majitel konceptu 2to2.
Koncept se podle Filipa Macha dá využít různě – jedna z poptávek je na steak house, použitelný je i na kavárnu a další podniky.
„Rozdíl oproti jiným franšízám je, že klasická franšíza má chráněnou oblast, ve které by neměla být žádná jiná stejná, v tomto konceptu mohou jet všechny hospody, mohou si konkurovat jako dnes, ale můžou si konkurovat v tom konceptu – středověká, moderní, kavárna, koktejly…“ říká Mach.
Když zjišťoval, zda je se svým nápadem opravdu unikátní, nenašel nic podobného. „Tak jsme snad opravdu jediní… Nejdražší whisky u nás stojí 199 velký panák, a když už někde náhodou na ni narazíte v normální hospodě, tak stojí 600 až 650… To byste u toho jednoho panáka mohl sedět osm hodin a pořád se vám to vyplatí.“
A ještě jednu výhodu koncept 2to2 má. „Personál mě neokrade, nevyplatí se mu donést svoji flašku nebo kafe z domu, protože to jistě nakoupil dráž než já. Já vydělávám na čase,“ říká Filip Mach.