Byznys
08/07/2017 Jaroslav Baďura

Kafe za 11 korun, pivo 13, whisky 18. V Ostravě vznikl bar, ve kterém platíte za čas

Unikátní bar 2to2, ve kterém dostanete alkohol a další pití za neuvěřitelně nízké ceny, vznikl nedaleko Stodolní ulice v Ostravě.

„Alkohol a další zboží prodáváme za velkoobchodní ceny. Ale aby koncept fungoval, platí hosté za čas, který v baru stráví,“ říká majitel baru a autor myšlenky Filip Mach.

Filip Mach. Foto: Lukáš Ston

Filip Mach. Foto: Lukáš Ston

Do sedmnácti hodin stojí půlhodina času stráveného v baru 25 korun, od sedmnácti pak zaplatíte 35 korun. „Když ale přijdete za pět minut pět, pak pro vás celý večer platí levnější čas,“ říká Filip Mach.

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

Hosté baru 2to2 si tak mohou dát například vodu za 6 korun, pepsi za 14, rum legendario stojí 29, zelená 9, jack daniels 31, jim beam 18, esperesso 11 korun, desítka pivo 13, za čaj dají korunu až pět…

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

A jak to vše funguje? „Přijde host, dostane nápojový lístek, vybere si, nachystáme objednávku a až ji neseme na stůl, čipneme kartu, kde se v tu chvíli spouští čas,“ říká Filip Mach. Při placení se čas zastaví a je čas účtovat..

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

„Pokud máte narozeniny, týden před i po v doprovodu aspoň jednoho dalšího hosta neplatíte čas vůbec… Oslava narozenin tak přijde levněji než doma – oslavenec čas neplatí, jen hosté,“ říká Filip Mach.

Nebojí se, že svým nápadem povzbudí pijáky, kterým půjde hlavně o to, dostat do sebe do půlhodiny či hodiny co nejvíce alkoholu?

„Ne, cílem je, aby lidé mohli pít kvalitnější alkohol za rozumné ceny. Já tomu říkám pravidlo tří návštěv: poprvé tady jeden host vypil za dvacet minut osm ginů, podruhé zjistil, že nemusí spěchat, byl tu tři hodiny a pořád se mu to vyplatilo, potřetí už se díval, zkoušel. Třeba zacapa, za kterou v okolních barech dáte od 150 do 220 korun, u nás stojí 55.“

Foto: Lukáš Ston

Foto: Lukáš Ston

Filip Mach by rád svůj nápad zhodnotil ve franšízovém řetězci. „Za pár měsíců provozu mého baru už mám několik zájemců o koupi franšízy,“ říká majitel konceptu 2to2.

Koncept se podle Filipa Macha dá využít různě – jedna z poptávek je na steak house, použitelný je i na kavárnu a další podniky.

„Rozdíl oproti jiným franšízám je, že klasická franšíza má chráněnou oblast, ve které by neměla být žádná jiná stejná, v tomto konceptu mohou jet všechny hospody, mohou si konkurovat jako dnes, ale můžou si konkurovat v tom konceptu – středověká, moderní, kavárna, koktejly…“ říká Mach.

Když zjišťoval, zda je se svým nápadem opravdu unikátní, nenašel nic podobného. „Tak jsme snad opravdu jediní… Nejdražší whisky u nás stojí 199 velký panák, a když už někde náhodou na ni narazíte v normální hospodě, tak stojí 600 až 650… To byste u toho jednoho panáka mohl sedět osm hodin a pořád se vám to vyplatí.“

A ještě jednu výhodu koncept 2to2 má. „Personál mě neokrade, nevyplatí se mu donést svoji flašku nebo kafe z domu, protože to jistě nakoupil dráž než já. Já vydělávám na čase,“ říká Filip Mach.

Sdílejte článek