Gastronomie
07/11/2023 Petr Sobol

Gastronomický svátek je tady! V restauraci Ondráš odstartovaly svatomartinské hody

Foto: se souhlasem restaurace Ondráš

Svatomartinské hody jsou v České republice považovány za svátek gastronomie. V pondělí odstartovaly také v historické restauraci Ondráš ve Sviadnově.

Secesní restaurace s dlouhou tradicí se nachází hned vedle dálnice, na staré cestě mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem. Restaurace, která pojme až 230 osob, je vyhledávaným místem místních i výletníků. Ondráš má ve sbírce také několik prestižních ocenění.

Restaurace se 120 letou historií se zaměřuje na poctivou kuchyni. A v pondělí tady odstartovaly také husí hody. „Nabídka hus je letos hodně pestrá,“ řekl pro patriotmagazin.cz provozovatel podniku Roman Vajda. Pokud lidé přijdou ve větším počtu, mohou si vychutnat celou husu. „V nabídce je taky půlka husy a samozřejmě i klasické porce. Husu podáváme s bílým kysaným zelím a červeným sterilizovaným zelím na medu, bramborovým knedlíkem a domácími lokšemi,“ dodal hospodský.

Jako předkrm v Ondráši servírují domácí husí paštiku s hruškovou marmeládou a bagetkou, menu doplňuje husí kaldoun a domácí makové a tvarohové koláče. Chybět nemůže ani tradiční svatomartinské víno. „Každý den startujeme v 15 hodin. Zásoby máme veliké, čekáme, že nám vydrží zhruba do 20. listopadu,“ pozval všechny zájemce Vajda.

Během léta a teplých víkendů je Ondráš plný cyklistů. Teď už se ale návštěvníci přesunuli do vnitřních prostor, kterým dominují kachlová kamna. Ta vytváří příjemnou a rodinnou atmosféru. V restauraci připravují kromě stálé nabídky jídel také speciální víkendové akce.

„Sázíme na sezonní speciality. Teď jsme tady měli zvěřinové hody, hrála i cimbálovka. Nyní startují svatomartinské hody, ale taky firemní večírky a vánoční akce. Rezervace už máme plné, ale nějaký prostor se vždy najde,“ usmál se Roman Vajda, který zároveň odhalil, že s Ondrášem začíná spolupracovat nový kuchař, jenž nabral spoustu zkušeností i v zahraničí. „Těšíme se na to, bude to zajímavá změna,“ uzavřel zkušený hospodský.

Foto: se souhlasem restaurace Ondráš
Sdílejte článek