Byznys
25/09/2023 Petr Sobol

Zapomeňte na plastové i papírové slámky. Novým hitem jsou jedlá ovocná brčka!

se souhlasem firmy Sorbos

Upřímně, znáte něco horšího, než jsou papírová brčka? Ta jsou nepoužitelná snad ještě dříve, než se začnou používat. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.

Plastová brčka jsou sice stále v oběhu, jejich éra ale míří ke konci. Ani kovová brčka nejsou příliš fajn. Doma asi jo, ale kdo ví, jak pečlivě je umývají v barech a restauracích. Skleněná jsou nebezpečná pro děti. A brčka papírová? Moc horších věcí lidé nevymysleli.

Na trhu je ale jedna novinka. Tedy, novinka je to pro český trh, který začíná objevovat jedlá ovocná brčka. „V zahraničí je to už docela běžná věc,“ řekl pro patriotmagazin.cz Daniel Lištvan z Ostravy, který je výhradním dovozcem těchto brček k nám. „Narazil jsem na ně náhodou, když jsem byl před dvěma lety ve Švýcarsku. Společnost, která je vyrábí, je ze Španělska,“ dodal.

Ekologická a rozložitelná brčka

Jedlá brčka jsou ekologická, plně rozložitelná a neobsahují žádné alergeny. „Nerozmočí se. V nápoji vydrží minimálně čtyřicet minut, ale máme vyzkoušeno, že je to i déle. I potom jsou plně funkční,“ uvedl Lištvan. V nabídce jsou aktuálně brčka dvanácti příchutí, mezi kterými nechybí jablko, vanilka, zázvor, skořice, jahoda, limetka nebo pomeranč. Jedno brčko je taky bez příchuti. „Jakékoliv brčko se dá použit do kteréhokoliv nápoje. Cuba Libre si tak můžete dát klidně i s čokoládou. Chuť brčka totiž neucítíte, dokud ho nerozkousnete,“ upřesnil Lištvan.

Jedno brčko na e-shopu stojí 5 korun a 40 haléřů, v nabídce jsou taky balení po více kusech. „Brčka prodáváme koncovým zákazníkům, kteří si je kupují třeba na oslavy. Dodáváme je však taky do několika velkoobchodů nebo restaurací a v současné době se snažíme oslovit všechny řetězce v republice,“ prozradil Lištvan.

Jedlá brčka jsou u nás zatím jen krátce a lidé o nich tolik ještě neví. V budoucnu by se to ale mohlo změnit. „Zájem pomalu roste. Ale za zahraničím ještě pořád hodně zaostáváme,“ uzavřel Lištvan.

Sdílejte článek