Gastronomie
20/09/2023 Jaroslav Baďura

​V Ostravě bude dva dny vařit michelinský šéfkuchař z Itálie

se souhlasem Waltera Ferretta

Šéfkuchař Walter Ferretto z michelinské restaurace IlCascinalenuovo v piemotském IsolaD'Asti bude 26. a 27. září vařit v ostravské restauraci Bernie’s.

„O vinný doprovod se postará Marco Bertone z vinařství Marrone, který představí více než sto let tradice, čtyři generace vášně, houževnatosti a tvrdé práce. Těšit se můžete na nejslavnější vína Itálie jako je víno králů Barolo nebo královnu vín Barbaresco,“ zve majitel restaurace Robert Držkovič.

V červnu u vás vařil michelinský kuchař Stéphan Pitré z pařižské restaurace Louis, teď k vám míří další skvělý gastronom, jak těžké je takové kuchaře získat?
Poté, co se u nás představily české kuchařské celebrity, třeba Zdeněk Pohlreich nebo Emanuele Ridi, jsme se rozhodli nabídnout ostravské gastroscéně nevšední kulinářský zážitek z rukou kuchařů oceněných michelinskou hvězdou. V červnu u nás vařil zmíněný Stéphan Pitré, kdy jsme se mu vyloženě koukali pod ruce a náš kuchařský tým měl možnost se spoustu věcí naučit – to považuji za velký přínos podobných akcí. S přicházejícím podzimem jsme se rozhodli připravit podobnou akci a region Piemontu byl pro nás jasnou volbou. Se svými lanýžovými klenoty a užasnými červenými viny je prostě Piemont synonymem tohoto ročního období. Samozřejmě bez podpory našich obchodnich partnerů, jako je vinařství Marrone, by to nebylo až tak jednoduché.

Tohoto šéfkuchaře jste tedy našli právě skrze vinařství?
Přesně tak, díky dlouholeté spolupráci s tímto proslulým vinařstvím by to nebylo možné uskutečnit, protože zrovna v tu dobu v Piemontu začíná sezóna lanýžů a míří tam turisté z celého světa, takže v gastru mají napilno.

Jedná se o menu, které Walter Ferretto připravil speciálně pro vás nebo je to jídlo, které si v tamní restauraci může objednat kdokoliv?
Je to speciální menu na náš večer. My toto menu měli možnost ochutnat u Waltera v restauraci před měsícem, kdy jsme ho s našim týmem navštívili. Některé pokrmy, jako Millefeuille s foie gras, můžete najit na jeho kartě, mimochodem tento pokrm je jeho signature dish a recepturu nám na něj nedá...

Proč by do vaší restaurace měli hosté dorazit právě na menu tohoto kuchaře, co je čeká?
Je to jednoduché, nemusí se trmácet do Piemontu a ušetří den svého života, který by museli procestovat! A co hosty čeká? Dva večery skvělých surovin vášně a věhlasných vín.

A konkrétněji, prosím?
Bude to pět chodů: marinovaný pstruh s granny smith jablkem a bílou cibulí, telecí jazyk „Millefeuille“ s foie gras, agnoloti „Dal plin“ s mascarpone, parmezánem a čerstvými lanýži, fassona sirloinsteak s pravými hříbky, celerem a lískovými oříšky a na závěr broskev s amaretti a kakaem. Každý chod bude párován s vínem z vinařství Marrone.

Jak moc je taková akce pro vás jako pro přadatele finančně náročná?
Budu upřímný: hodně. Jde o šesticiferné číslo, z čehož vychází, že pro nás tyto večery nejsou ekonomicky výhodné. Ale bereme je jako vášeň a taky určitou prestiž. A jak už jsem zmínil, hodně se od takových mistrů naučí i naši kuchaři, to je také benefit.

Sdílejte článek