Gastronomie
05/09/2023 Petr Sobol

Za kolik se čepuje pivo v Ostravě? Někde zdraží i o sedm korun!

Foto: Vladimír Pryček, Magazín PATRIOT

Pivo zdraží! Za čepovaná (ale i balená) piva od Plzeňského Prazdroje si zákazníci na řadě míst připlatí.

Největší český pivovar, pod který spadá také Radegast, zvedne od začátku října cenu většiny produktů skoro o šest procent. Důvodem jsou neustále rostoucí náklady na dopravu, energie a obaly.

„S ohledem na složitou situaci v gastronomii jsme přistoupili ke změnám tak, že u balených piv vzroste cena v průměru o 1,5 koruny na půllitr, zatímco u sudových a tankových piv jen o korunu,“ uvedl ve svém prohlášení Prazdroj.

Vyrazili jsme proto na průzkum do známých ostravských podniků, které čepují Plzeň a Radegast. Jaké mají ceny nyní? A kdo už teď ví, o kolik bude zdražovat?

V Radegastovně na náměstí čepují velký Radegast za 46 korun, půllitr Plzně stojí 63 korun. „Zdražení zatím neplánujeme,“ řekli nám v podniku. V Radegastovně Aura v Porubě stojí Radegast stejně, Plzeň tady mají ale o šest korun levnější. Za 57 korun Plzeň čepují taky ve Stračena City nebo v Restauraci u Rady.

Ceny se mírně liší v ostatních podnicích. Sbeerka čepuje velkou Plzeň za 56 korun, Slezska P.U.O.R. za 58 korun a Viktorka v Porubě za 59 korun.

Levnější Plzeň i Radegast mají v podniku 2Promile, který sídlí v centru Ostravy. „Velký Radegast čepujeme za 41 korun a Plzeň za 51 korun. Pokud se situace bude vyvíjet aktuálním směrem, tak po změně sazeb DPH budeme nuceni zvednout cenu minimálně o šest korun. Máme však štěstí, že držíme jednu z nejnižších cen v centru města, takže oproti ostatním ještě máme prostor na zdražení,“ řekl majitel Jakub Křižan.

Nižší ceny má také Restaurace u Radnice. Tady stojí velký Radegast 39 korun a Plzeň o deset korun víc. Zůstanou ceny tak nízko i nadále? „Uvidíme, co přinese říjen,“ zaznělo z restaurace. Naopak už teď chystají zdražení ve Frankie‘s Pubu naproti Karoliny. „Plzeň u nás stojí 55 korun, cenu ale zvedneme na 62 korun,“ potvrdila provozní Sabina Milerová.

Sdílejte článek