Nejnovější zprávy: Fotbalový glosář: Těžní věž je jako úd, hráči odhazují stud. Kde? Tam v Karviné Moravou a Slezskem se v noci prohnal vichr, lámal stromy a ničil vedení

Gastronomie

V Porubě už má otevřeno Hasičárna Pub, nová pivovarská restaurace

Dalším důkazem, že nové podniky nabízející širokou škálu pivních stylů a k tomu kvalitní gastronomii mají v Ostravě slušný potenciál, je porubská restaurace Hasičárna Pub.

Majitelé restaurace Hasičárna Pub, Jaroslav Žák a Jaroslav Vašíček (Foto: Tomáš Svoboda a Hasičárna Pub)

Během března ji na ulici Heyrovského otevřel Jaroslav Vašíček. Původně zástupce bruntálského minipivovaru Hasič, ve kterém se před časem rozhodli, že nejlepší cestou k expanzi do krajského města bude projekt restaurace dle vlastního konceptu.

V Porubě si vytipovali lokalitu sídlištního komplexu, kde historicky sídlila knihovna a posléze tam byla pivnice, která v posledních měsících prošla kompletní rekonstrukcí.

„Bourali jsme příčky, odstraňovali staré dřevěné obklady a měnili také veškeré rozvody. Nakonec jsme zjistili, že to byla mnohem tvrdší práce, než jsme mysleli,“ říká s úsměvem muž, který podnik společně s kolegou Jaroslavem Žákem proměnil do industriálního stylu.

V interiéru jsou použity materiály jako kov, cihly a dřevo. Celý prostor restaurace je otevřený a příjemně prosvětlený. Hned po příchodu hosty vítá masivní výčep s osmi kohouty. Čtyři jsou výhradně pro čepování hladinky, ostatní jsou klasické a kromě piva z nich budou čepovat také domácí limonádu.

„Stabilně budeme mít ležák z pivovaru Hasič a k tomu ležák od Bernarda. Dále to budou tři speciály z těchto pivovarů a na dalších dvou kohoutech chceme nabídnout piva z regionálních, ale i vzdálenějších minipivovarů,“ vysvětluje Jaroslav Vašíček s tím, že momentálně je u nich hostem ostravský minipivovar Hoppy Dog.

Kvalitu řemeslného piva garantuje ležácký sklep se stabilní teplotou. Samozřejmostí je chlazená pivní cesta od sklepa až po výčep a pak také samotné čepování do předchlazených sklenic. Podmínky se tak blíží tomu, aby hosté mohli dostat pivo „jako z pivovaru“.

Žízeň tedy v porubské Hasičárně uhasíme, ale co nabídne milovníkům gastronomie?

„Naše kuchyně je založena na kvalitních a vždy čerstvých surovinách. Máme dva šikovné kuchaře, kteří se dobře doplňují a chtějí tvořit. Jídelní lístek proto budeme pravidelně obměňovat a připravujeme i zážitkové večery, kterým říkáme gastro-show,“ navazuje Jaroslav Žák.

Současné menu obsahuje několik předkrmů, polévky a devět hlavních jídel, mezi kterými je specialitou například 26 hodin dušený hovězí krk na černém pivě, dále trhaná krkovice s jalapeňo papričkami či domácí svíčková. Základem jsou pak klasická týdenní meníčka.

„Nechceme být stále stejní v nabídce, ale v kvalitě. Když k nám přijdete třeba jen jednou za měsíc, měli byste v menu najít pokaždé něco nového,“ doplňuje spolumajitel restaurace, ve které využívají také pivovarské suroviny, jako je mláto. Proto mezi předkrmy patří mimo jiné pivní koláče a mezi dezerty zase pivní čokoládový dort.

Zpestřením běžného provozu mají být degustační večery zaměřené nejen na pivo, ale také na víno z menších vinařství. Součástí restaurace je totiž prostorný sál, kde lze také promítat, besedovat či školit.

Oba majitelé berou Hasičárnu jako pilotní projekt, jehož správnost prověří až čas. Zatím zahájili zkušební provoz. „Chtěli jsme se vyhnout hlavnímu proudu a vše od piva přes jídlo až po kávu a víno založit na kvalitních surovinách. Věříme, že to lidi osloví,“ dodává na závěr Jaroslav Vašíček.

Fotogalerie

Foto dne