Tradice, na kterou by se nemělo zapomínat: Blíží se nové beaujolais!

10.11.2017 05:21 Společnost 0

Až si budete v sobotu 11. listopadu slavnostně otevírat lahev svatomartinského vína, nezapomeňte, že hned v příštím týdnu budete mít možnost dodržet ještě jednu mnohem starší vinařskou tradici.

Tradice, na kterou by se nemělo zapomínat: Blíží se nové beaujolais!

Foto: afdunedin.org.nz

Každý třetí listopadový čtvrtek v roce se totiž smí poprvé ochutnat nové beaujolais – tento zvyk se kdysi dávno rozšířil z Franice, kde je toto víno doma, do celého světa.

I když bývá tato tradice v poslední době potlačována právě svatomartinským vínem, existují lidé, kteří dbají na to, aby se na beaujolais nezapomnělo.

Provozovatelka úspěšné kavárny CAFEBAR No7 v Brušperku a také Kavárny Elektra v Ostravě Renáta Zelená se již řadu let snaží tradici vítání nového beaujolais dodržovat.

Kdy jste vlastně lidem beaujolais představili a jak to vypadalo?
Mám ráda tradice, spojené se zajímavým příběhem, a beaujolais nouveau toto splňuje. Připadá mi úžasné, že lidé po generace ctí třetí čtvrtek v listopadu, kdy se otevře mladé víno. Ve Francii je tento den skoro jako státní svátek. Vždyť touto tradicí se nechali inspirovat i naši vinaři, a jak vidíme v dnešních dnech, funguje to. Poprvé jsme připravili večer „Beaujolais“ před šesti  lety v naší kavárně v Brušperku. Byl to večer plný očekávání, zda naše hosty zaujme natolik, aby se tato akce stala tradicí… Spojení dobrého vína, výborného jídla, francouzské hudby a pohodové atmosféry nezklamalo. A proto příští týden ve čtvrtek 16. listopadu budeme již pošesté otevírat mladé francouzské beaujolais.

Jak velký zájem o toto víno lidé mají?
Vzhledem k tomu, že se naši příznivci ujišťují, že ani letos nevynecháme tento večer, věřím, že zájem neopadá.

Nemáte pocit, že tradice první ochutnávky mladého vína beaujolais bude zcela z tradic vinařů vytlačeno svatomartinským? Proč tradici stále udržujete?
Příležitostí, kdy si přátelé, rodiny, nebo milenci mohou prožít příjemné chvíle u společného stolu, není nikdy dost. Byla by škoda jednu tradici nahradit jinou. Proč si tedy nenechat obě?

Na co se mohou návštěvníci vaší brušperské kavárny těšit tentokrát?
Jako vždy jsme čerpali z francouzské gastronomie s ohledem na sezónní suroviny. Celé menu si můžete prohlédnout  na našich stránkách cafebar7.cz.

Je víno beaujolais k dostání i v ostravské Elektře?
V kavárně Elektra budeme menu celého příštího týdne věnovat právě Francii. Samozřejmě ve čtvrtek 16. listopadu bude v nabídce beaujolais nouveau. Všichni jste srdečně zváni.

Jaroslav Baďura |

Přečtěte si více z rubriky "Společnost", nebo přejděte na úvodní stranu.

Podobné články

Patriotmagazin.cz využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.