Gastronomie
05/02/2024 Petr Sobol

Hantec i šílené vedro! Klára v pořadu Peče celá země zdolala další výzvy

Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

České televize o víkendu vysílala další díl soutěže Peče celá země. Mezi nejlepšími je i čtyřiadvacetiletá Klára z Petrovic u Karviné, jejíž cestu soutěží Magazín PATRIOT pečlivě sleduje.

Klára zvládla i další epizodu a v soutěži Peče celá země jde dál. „Zase jsem si to moc užila. Člověk totiž nikdy neví, jestli to zrovna není jeho poslední pečení v soutěžním stanu. Kdybych vypadla, bylo by mi hrozně líto, že jsem si to pořádně nevychutnala,“ svěřila se pro Magazín PATRIOT.

Začínalo se punčovými řezy, které, jak Klára prozradila, nemá příliš v lásce. O to větší výzva to pro ni byla. „Určitě to byla jedna z těch větších výzev. Vymýšlet recept na něco, co si s láskou a chutí běžně nedám, to chtělo hodně inspirace, vymýšlení a pokusů, než jsem s výsledkem byla spokojená. V dezertech mám totiž hrozně ráda krémy, ale u punčáku je to jenom korpus promazaný marmeládou a s cukrovým sirupem, což není můj šálek kávy,“ prozradila.

Klára se však výzvy nezalekla a vymyslela si vlastní verzi punčových řezů. „Přece jenom jsme v pečící soutěži, tak si myslím, že si to trochu riskování zaslouží. I ostatní soutěžící si ale vymysleli zajímavé a netradiční kombinace, jako je třeba yuzu, mandarinka nebo marakuja, takže jsem určitě nebyla jediná,“ dodala amatérská pekařka z Petrovic u Karviné, které do svých punčáků přidala hrušku. „Vznik téhle kombinace byla náhoda, a asi právě tak vznikají většinou ty nejlepší věci. Když jsem recept vymýšlela, tak jsem měla doma nadbytek hruškového pyré, které jsem musela spotřebovat. Zkusila jsem tedy k hruškám přidat skořici, hruškovici, whiskey a cukr, no a vznikl skvělý hruškový sirup do punčáku,“ usmála se.


Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

Pořádnou výzvou byl i další úkol. Pekl se totiž brněnský pečený dort. Ten Klára vůbec neznala. „Když jsem ale zjistila, že se jedná o dort, kterému já říkám roládový, a který jsem doma už jednou pekla, trochu se mi ulevilo,“ dodala. Soutěžící však původně dostali tak trochu netradiční „brněnský“ návod. „Myslím, že jsme z toho byli všichni dost zaskočení. Byla to vtipná představa, že z časového limitu jedné a půl hodiny budeme jen půl hodiny luštit brněnský hantec. V tu chvíli jsme se ale moc nesmáli a za recept v češtině bychom dali cokoliv. Nakonec se tak naštěstí i stalo,“ oddechla si.

Brněnský dort Klára zvládla na jedničku a v hodnocení poroty byla mezi nejlepšími. „Dorty dělám moc ráda, takže byla tahle výzva rozhodně zatím jedna z mých nejoblíbenějších. No a ten výsledek, to byla hezká třešnička na dortu. Zároveň to byl i velký adrenalin. Upéct dort se vším všudy za hodinu a půl, to se člověk nemůže ani na sekundu zastavit a popřemýšlet, nebo udělat nějakou chybu,“ dodala.

Na závěr se pekl dort s překvapením. Chuťově se Kláře povedl, podle porotců na něm ale bylo třeba ještě vychytat detaily. „Určitě jsem s porotou byla za jedno. Obzvlášť čokoládové mašle, které nebyly tak čisté a lesklé, jak bych si představovala. Celé čtyři hodiny jsem ale pekla a nezastavila se. Takže si myslím, že za daný časový limit jsem udělala maximum, aby krabička vypadala co nejlépe. Bohužel čas na doladění detailů už nezbyl,“ ohlédla se.


Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

Během natáčení epizody však soutěžící nebojovali jen s náročnými recepty, ale taky s velkým vedrem. „Ve stanu bylo hrozně moc kamer, techniky a lidí. K tomu ještě naplno peklo osm trub, takže si asi dovedete představit, jaké teplo nám tam bylo. Nejen že teklo z nás, ale hlavně tekly naše výrobky, což u brněnského točeného dortu bylo hodně vidět,“ uzavřela Klára.

Sdílejte článek