Gastronomie
30/01/2024 Petr Sobol

Créme brulée? Špatně jsme se domluvili, smála se Klára po postupu v Peče celá země

Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

České televize o víkendu vysílala další díl soutěže Peče celá země. Mezi nejlepšími je i čtyřiadvacetiletá Klára z Petrovic u Karviné, jejíž cestu soutěží Magazín PATRIOT pečlivě sleduje.

Třetí epizoda Kláře vyšla, ovšem že by šla do čtvrtého dílu výrazně klidnější, to se říct nedá. „Asi jsem do něj vstupovala stejně nervózně i natěšeně, jako do každého předchozího. Jelikož se výkony hodnotí v každém díle zvlášť, je úplně jedno, jak se vám v předchozím díle dařilo. Do každého dalšího dílu se musí jít soustředěně a s pokorou,“ řekla soutěžící z Petrovic u Karviné pro patriotmagazin.cz.

Na začátku se připravovaly skleničkové dezerty. „Ty jsou pro mě takovým skvělým způsobem, jak spotřebovat komponenty, co zbydou. Když se kousek korpusu, krému nebo nějakého ovocného vkladu, který zbyde například z dortu, dá do skleničky, je skvělý a rychlý dezert na světě,“ dodala Klára, která ve výzvě se skleničkovými dezerty vsadila na kávu, prosecco a piňa coladu.

„Když jsem přemýšlela, do čeho budu dezerty servírovat, napadlo mě zvolit skleničky na různé druhy nápojů a podle toho vyladit i samotné příchutě. Dopadlo to tedy tak, že v kávovém hrníčku jsem servírovala kávovo-čokoládový dezert, v prosecco skleničce jsem měla prosecco pěnu, prosecco želatinu a jahody a v drinkové skleničce dezert inspirovaný piňa coladou,“ dodala.


Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

Druhým úkolem bylo připravit créme brulée. Jenže to Klára nikdy nedělala ani nejedla. Soutěžící měli na přípravu jen pár minut a navíc nedostali ani postup. „Myslím, že absence postupu překvapila úplně všechny soutěžící. Náročné to určitě bylo, protože člověk v tom stresu ani neví, jak se jmenuje, natož aby vymýšlel postup k receptu, který nikdy nedělal. Ale nakonec to byla hrozná sranda a všichni jsme si výzvu užili,“ zavzpomínala Klára.

Soutěžící spojili síly dohromady, jenže créme brulée se nikomu příliš nepovedlo. „My jsme si před každou technickou výzvou vždycky udělali kolečko, ve kterém jsme se všichni navzájem poradili, jak budeme ve výzvě postupovat. Pak už bylo na každém z nás, jak se s tím popasuje. V případě créme brulée jsme skoro nikdo netušili, jaký je správný postup, ani na kolik stupňů by se to mělo v troubě péct, tak jsme se kolektivně domluvili a evidentně jsme se domluvili špatně. Ale aspoň jsme v tom byli všichni spolu. Teda až na Tondu, ten byl skvělý,“ usmála se Klára.


Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

Nejen v tomto díle, ale i v těch předešlých, bylo vidět, jak si soutěžící vzájemně pomáhají. Stejně tomu bylo i tentokrát. „Kdykoliv někdo s něčím potřeboval pomoct, poradit, seběhlo se u něj několik lidí, kteří zrovna měli prostor a pomohli. Sice jsme soutěžili proti sobě, ale ve finále tam každý sváděl boj hlavně sám se sebou, protože to bylo opravdu psychicky i fyzicky náročné. Takže to, že jsme drželi spolu a neházeli si klacky pod nohy, bylo hrozně povzbuzující,“ prozradila Klára.

V závěrečné výzvě se pekl želatinový dort. Klára se však svěřila, že želatinu nemá příliš v lásce, a tak šla spíše po chuti a recept vymyslela tak, aby nevznikla jen hrouda želatiny, která se nedá jíst. „To se mi, myslím, povedlo. Po chuťové stránce jsem byla spokojená. Vzhledově se mi dort nepovedl úplně tak, jak jsem si představovala, časový limit byl na výsledku znát. Porota chuť ale pochválila, což se vždycky poslouchá hrozně hezky,“ potěšilo soutěžící z Petrovic u Karviné, která si vysloužila postup do dalšího kola. Tentokrát vypadl mladý Antonín. „Každý postup je pro mě neuvěřitelný a jsem za to hrozně vděčná. Bohužel jsme v soutěži, kde každý díl někdo musí odejít, tentokrát to byl zrovna Tonda, jenž do naší party vnášel takovou lehkost a bezprostřednost, která tam potom určitě chyběla,“ uzavřela.


Foto: Eva Koňaříková/Česká televize

Sdílejte článek