Gastronomie
14/04/2018 Jaroslav Baďura

Ellas, zpátky ke kořenům pravého Řecka v Ostravě

Pestrá řecká gastronomie zlákala v posledních letech řadu podnikatelů k provozování řeckých restaurací. Více i méně povedené koncepty fungují.

Řek Spiros Ampatzis se rozhodl, že zavedenou řeckou restauraci Ellas v Ostravě-Porubě od základů změní.

„Chtěl jsem udělat z restaurace Ellas opravdovou řeckou restauraci, která by mohla skvěle fungovat i v Řecku – bez kompromisů a českých jídel, zkrátka pravé Řecko v Ostravě,“ říká majitel Spiros Ampatzis.

Málokdo je více povolaný k tomu odhadnout, jak vypadá skutečná řecká restaurace – Spiros Ampatzis od května do října provozuje svou restauraci na Chalkidiki, po zbytek roku se stará o Ellas.

Jeho ostravská restaurace prošla velkými změnami, nový je interiér, kuchyně, jídelníček i suroviny. „Co šlo, to jsme si dovezli z Řecka, řecké jsou židle, výzdoba, světla, zkrátka všechno,“ říká majitel.

Jídelní lístek teď čítá několik desítek pouze řeckých jídel, na žádnou českou či jinou kuchyni zde nezbylo místo. „Jsme v restauraci už čtyři Řekové, a podle toho to tady také vypadá,“ říká Spiros Ampatzis.

Z receptů zmizely české suroviny, restaurace si vše objednává z Řecka. „Samozřejmě až na zeleninu. Ale nejen suroviny, změnili jsme i způsob přípravy jídel. Dnes vám uvaříme naše jídlo tak, jak jej vařila má řecká maminka,“ říká majitel.

Sdílejte článek