Nejnovější zprávy: Výročí: 15. prosince 1907 vznikla Hospodářsko-zelinářská škola v Zábřehu nad Odrou Nový podnik v Ostravě s neobvyklým konceptem: Hunter Coffee & Saloon

PIVNÍ MAPA

Dávný příběh pokračuje. Minipivovar Kolštejn oživil tradici starou 700 let!

Návštěvy regionálních minipivovarů se staly hlavní náplní seriálu „Pivní mapa“, ve kterém se Magazín PATRIOT soustředil výhradně na Moravskoslezský kraj. Nyní jsme se však v rámci volného pokračování podívali také za jeho hranice. A to do Jeseníků, kde byl naší další zastávkou minipivovar Kolštejn v Branné.

Což o to, na úctyhodnou tradici spojenou s udělováním práva vařit pivo se odkazují leckde. Jenže málokteré místo v celé republice má takovou historii jako Kolštejn. Mohli bychom napsat také Goldenstein, což byl původní německý název.

Dnes ovšem zavítáme do Branné. Právě tak se totiž obec s necelými třemi stovkami obyvatel od roku 1949 jmenuje. Mnozí turisté bezesporu znají její unikátní historické jádro, které je památkovou zónou a ve kterém se opět vaří pivo.

Více už nám řekne paní Soňa Demešová, provozní Relax centra Kolštejn, jehož součástí je i minipivovar, který sídlí v budově číslo popisné 56. Tady se celý příběh začal psát zřejmě již v roce 1325.

„Budovu dnešní restaurace dal tehdy postavit fojt. Byla jí udělena středověká výsada, právo vařit a čepovat pivo. Po celé období skoro 700 let sloužila i jako ubytovací zařízení. Přestože je dobových dokumentů kvůli požárům poměrně málo, našly se v archivech fragmenty, podle kterých to lze doložit,“ dává se do vyprávění naše průvodkyně.

Tradice vaření piva zde zanikla počátkem 20. století, kdy v celém regionu nezadržitelně sílil vliv velkých pivovarů z Hanušovic a Šumperka.

„Branná je turistické centrum, kde lidé chtějí mít kvalitní služby a zázemí. Proto se  majitel, který od roku 2000 postupně kupoval budovy v centru obce, rozhodl navázat na tradici a v roce 2012 vybudoval malý pivovar,“ pokračuje Soňa Demešová.

Podle ní se tak uzavřel bezmála sedmisetletý koloběh historie a na Kolštejně se po slavnostním vysvěcení, které proběhlo v březnu roku 2013, opět začalo vařit pivo skoro tak jako kdysi.

Dvanáctka je na čepu stále

Aby vůbec mohli začít, museli nejprve prohloubit sklepy zhruba o metr. Jinak by se jim tam jen stěží vešlo šest ležáckých tanků a dvě otevřené spilky. Dvounádobovou varnu o objemu 500 litrů pak umístili o podlaží výše.

„Jako základní a zároveň i hlavní druh piva, které je na čepu stále, máme dvanáctku, klasický světlý ležák. Co se týče dalších piv, držíme se při vaření sezónnosti, takže aktuálně máme v nabídce dvě lehčí piva, polotmavou jedenáctku a světlou výčepní desítku,“ popisuje pivní menu paní provozní.

Všechna piva „postavili“ na vlastních recepturách a vyzkoušeli si už také experimenty v podobě svrchně kvašených speciálů. Teoreticky by je mohli vařit i častěji, musela by se ale navýšit kapacita ležáckého sklepa. Plány jsou hotové, zatím to však není aktuální téma.

Co naopak patří mezi žhavé trendové záležitosti, to je zájem lidí o jejich „živé pivo“, jak je Soňa Demešová nazývá. Turistům se snaží vyjít vstříc zejména celoročním provozem rozsáhlého wellness centra. Slabší období mezi zimní a letní sezónou tím prakticky odpadá.

„Naši zákazníci jsou převážně hoteloví hosté a turisté, takže 90 % produkce prodáme přímo v pivovarské restauraci. Jsme omezeni jedině kapacitou našeho ležáckého sklepa, kde máme šest tisícilitrových tanků. Více piva prostě navařit nemůžeme,“ upřesňuje naše hostitelka.

Kdo pivo miluje, rád si připlatí

Jelikož pochází ze Slovenska, ví, že Češi jsou jednoznačně větší pivaři. Tak je to historicky dáno a nic moc na tom nemění ani postupný boom malých pivovarů u našich východních sousedů.

Jako všímavá žena však vypozorovala, že navzdory tradicím se obecné pivařské preference významně mění podle skladby hostů. „Pokud tady máme ženské osazenstvo, pije se více polotmavá jedenáctka. Je trošku sladší díky karamelovému sladu, takže ženám více chutná. Jinak ale dominuje dvanáctka,“ podotýká zástupkyně pivovaru Kolštejn.

Není pochyb, že návštěvníky Jeseníků láká zejména jeho historie. Každého by ovšem měla zaujmout také kvalita piva, o kterou se každodenně starají s cílem držet se na nejvyšší úrovni. „Myslím si, že ne náhodou je právě v Česku rozvoj malých pivovarů. Ti, kteří pivo milují a chtějí kvalitu a tradici, si raději připlatí za živé pivo. Takovou máme odezvu od lidí,“ říká Soňa Demešová.

Přestože se sama neřadí mezi pivaře, našla si ke zlatavému moku cestu. Vždyť přiměřená konzumace nepasterizovaného a nefiltrovaného piva má blahodárné účinky na lidský organismus, což dokazují i vědecké studie.

Mýty i fakta o pivu si lze ostatně vyslechnout v rámci prohlídek minipivovaru přímo od paní provozní, která se přirozeně drží pohledu ženy. Jaké pivo jí vlastně chutná?

„Preferuji polotmavá a tmavá piva, zkrátka jako typická žena, kterou oslovuje jemně nasládlá a méně hořká chuť. Třetinku piva denně si dám,“ dodává s úsměvem.

Tak „Dej Bůh štěstí!“ a u piva zase brzy na viděnou.

Minipivovar Kolštejn

Místo: Branná 56

Druhy piv: vaří spodně kvašená nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, v nabídce je stabilně světlý ležák Bran 12°, podle sezóny jsou to další piva jako světlé výčepní Vogtey 10°, polotmavý ležák Dolmen 11° či tmavý speciál Menhir 15°

Fotogalerie

Foto dne