Gastronomie
04/12/2023 Petr Sobol

Bistruck jede! Na novém e-shopu má i vyhlášené chilli omáčky

Jáchym Pavelek a Martin Botoš. Foto: se souhlasem Bistrucku

Havířovský Bistruck oslavil už páté narozeniny. K těm si nadělil i jeden velký dárek a spustil vlastní e-shop.

Za havířovským Bistruckem stojí dva parťáci a kamarádi – Martin Botoš a Jáchym Pavelek. Jeden z nich sbíral zkušenosti v zahraničí, další v restauraci Divinis Zdeňka Pohlreicha. Pak se jejich cesty spojily v ostravském Bernie's a následně si otevřeli vlastní restauraci. „Přišli jsme s jednoduchým, ale kvalitním foodtruckovým jídlem v prostředí moderního bistra. Naši hosté si ale z podniku sami vytvořili restauraci,“ připomněli pánové své začátky.

Od té doby urazili kus cesty a ze svého podniku vybudovali vyhlášené místo, které si oblíbili lidé nejen z Havířova. Martin s Jáchymem si navíc otevřeli i externí kuchyň, v níž připravují vlastní produkty, které pak používají taky v Bistrucku. A nově je nabízí i na svém e-shopu. „V nabídce máme naše hořčice, paštiky, domácí sirupy, kečup z červené řepy nebo třeba slaninovou marmeládu. Je toho spousta a spousta toho ještě bude,“ prozradil pro patriotmagazin.cz Martin Botoš. Na e-shopu nabízí také chilli omáčky. „Spojili jsme se s našimi kamarády z Gorol Chilli, kteří pěstují chilli papričky. Vymysleli jsme řadu čtrnácti omáček, které teď máme v nabídce,“ dodal.

Úspěšné chilli omáčky

Pánové z Gorol Chilli poslali pět pálivých omáček i na prestižní soutěž do Anglie. Jedna získala zlato, dvě stříbro a dvě bronz. „Odezvy jsou skvělé, stejně jako ocenění. Příští rok by omáčky měly putovat i na soutěž do USA,“ řekl Jáchym Pavelek. Každá z chilli omáček je pojmenovaná podle země, kterou by měla vystihovat. Ta nejpálivější má název Trinidad, v nabídce je však i „česká“ omáčka, ve které jsou kromě chilli taky švestky a černé jeřabiny. Nejvyššího ocenění v Anglii dosáhla Cosa Nostra s meruňkami a pomeranči.

Produkty, které pánové z Bistrucku vyrábí, prodávají také přímo ve svém havířovském podniku. V minulých měsících tu pořádali i řadu povedených akcí, jako uzení v americkém stylu, burčákobraní nebo Oktobistruckfest. „Moc jsme si to užili. Vypadá to, že jsme tady stále známější,“ usmál se Pavelek.

Bistruck oslavil pět let

V sobotu 2. prosince Bistruck oslavil pět let. Přišla spousta skvělých lidí, kteří si mohli pochutnat na top 5 miniburgrech z naší historie, výročním ležáku s medem a zázvorem, nebo si dát narozeninový punč," řekl Jáchym.

K popularitě Bistrucku pomohl i ostravský Pojez fest, na kterém se havířovské bistro objevilo. „Byla to skvělá akce,“ připomněli Martin s Jáchymem. Havířovský podnik rozšířil i nabídku piv. Základ tvoří piva z Albrechtického pivovaru, na dalších dvou pípách se pak točí pivní speciály z celé republiky i zahraničí. „Hrozně nás to baví,“ shodli se pánové z Bistrucku, kterým v restauraci pomáhají i jejich manželky.

Martin s Jáchymem se před Vánocemi rozhodně nenudí a neustále vylepšují i svůj e-shop. „Nabídka na něm rozhodně není konečná. Budeme na něj přidávat nové věci, stejně jako náš merch. Teď se na něm objevily třeba naše kšiltovky,“ nalákal Martin Botoš.

Sdílejte článek