Společnost
02/12/2023 Jaroslav Baďura

Bývala to malá hospůdka s pár stoly. Maralák dnes představuje beskydskou poctivost a tradici

Foto: Vladimír Pryček/Magazín PATRIOT

Na dobré pivo a vyhlášené bramborové placky tu chodili hlavně místní štamgasti a občas chataři, někdy sem zabloudili turisté. Dnes jméno Maralák nese citlivě a přitom moderně zrekonstruovaná restaurace a hned naproti ní stylový hotel.

Provozovatelům obou podniků, Martinu Kotríkovi a Vlastimilu Víchovi, se podařila velká věc. Restaurace i hotel nabízejí v krásném prostředí poctivé a kvalitní služby, přitom jsou to pořád Beskydy, které vidíte z oken restaurace i velkých výhledů z hotelových pokojů.

Tady se potkává poctivost s tradicí, napadne vás, když si po výšlapu nebo cyklotúře dáte Radegast s bramborovým plackem. Zároveň si uvědomujete, že na rozdíl od našich předků si můžete pohovět v luxusních postelích hotelu Maralák, ve vířivce nebo v pohodlných proutěných křeslech venku na terase.

Život malé neznámé hospůdky Maralák se začal měnit před dvaceti lety, kdy si ji od maminky své spolužačky pronajal Martin Kotrík. „Původní provozovatelku už to nebavilo, byla ráda, že se toho někdo ujme. Nejdříve jsem tu byl tři roky v pronájmu, pak jsem se podnik rozhodl koupit,“ říká Martin Kotrík. Na velkou rekonstrukci nebyly peníze, proto nejdříve podnik vymaloval, koupil aspoň koberec a na stoly ubrusy…

Na jídelním lístku tehdy byly jen dva druhy bramboráků, vepřo, knedlo, zelo a dršťková polévka.

Restaurace postupně prošla ještě několika úpravami k lepšímu a spolu se změnami se začali proměňovat také hosté. „Chodilo tu denně snad třicet místních štamgastů na pivo, každý měl svoje místo a svůj krýgl,“ směje se Martin Kotrík. Turisté, až na pár jedinců, o restauraci vůbec nevěděli, spíše sem chodili majitelé chat z blízkého okolí, nejčastěji Ostraváci.

„Postupně ale o nás vědělo čím dál více lidí, zlepšovali jsme vzhled restaurace a rozšiřovali jídelní lístek, takže k nabitým prázdninám, které tu fungovaly vždycky, se přidaly i víkendy a pak i všední dny. Někdy se tu prostě nezastavíme, jaký je frmol,“ usmívá se Martin Kotrík. Prozradí recept původní majitelky na bramboráky, který se už dvacet let nemění? „Prozradím, protože je to úplně jednoduché: brambory, česnek, majoránka, kmín, sůl, pepř, vajíčko a mouka, nic víc tam nedáváme,“ směje se majitel. To kouzlo je v poctivé přípravě.

Přímo naproti restaurace stával rodinný domek a spolumajitelé restaurace začali uvažovat o tom, že by jej koupili. „Přitom zpočátku jsme neplánovali mít tam ubytování, kupovali jsme to spíše pro klid, aby nám tam někdo nevybudoval stánek s kuřaty nebo něco podobného,“ říká Vlastimil Vícha.

Pak se ale spolumajitelům začal v hlavách rýsovat plán na menší penzion nebo hotel, už začali dávat dohromady projekt a přípravu, jenže přišel covid. „Najednou jsme měli spoustu času si vše dobře promyslet, takže jsme se nakonec rozhodli vybudovat hotel s pokoji s krásnými výhledy na Beskydy,“ říká Vlastimil Vícha.

Nevyděsil majitele covid a zákaz cestování? „Už jsme měli zařízený úvěr a hypotéku, takže jsme do toho jít museli. A nelitujeme,“ říká Vlastimil Vícha. Hotel podle něj funguje dobře, obsazenost je dobrá, jen je třeba na tom pracovat. „Musíme neustále pracovat s marketingem a dávat o sobě vědět, lidé si dnes mohou vybírat z obrovského množství krásných míst a uspět není jednoduché,“ říká Vlastimil Vícha.

Hotel Maralák nabízí velkoryse řešené pokoje s velkými okny, která umožňují krásné výhledy na beskydské kopce a jeden luxusní dvoupatrový apartmán s vířivkou a terasou. Chloubou hotelu je multifunkčně vybavený sál, který slouží například pro pořádání nejrůznějších setkání, seminářů, malých konferencí a oslav do třiceti hostů. „Ale hlavně se využívá pro lekce jógy a nově pro lekce funkčního tréninku v teple – Hot HIIT“ říká Vlastimil Vícha, který je kromě jiného taky lektorem.

„Mysleli jsme si, že na jógu budeme lákat hlavně hotelové hosty, ale ti k nám jezdí převážně za odpočinkem a za dobrým jídlem. A tak se nám sem na cvičení sjíždějí lidé z blízkého i dalekého okolí. Lekcí pro veřejnost nabízíme i patnáct do týdne. Sál s takovými výhledy do hor snad v Česku ani není,“ říká Vlastimil Vícha.

Oba majitelé se snaží, být co nejvíce nablízku svým hostům. „O víkendech společně chystáme pro hotelové hosty snídaně, což je moc fajn, protože tak získáme okamžitou zpětnou vazbu. A kdoví, třeba to i naše hosty baví, když se jim majitelé postarají o dobré ráno,“ smějí se.

Sdílejte článek