PATRIOT GURMÁN 2025
Hledáme nejlepší restaurace!
V Ostravě v létě otevřelo stylové bistro zaměřené na asijskou kuchyni. V plánu má expanzi i do dalších měst.
Za vznikem Zendina stojí Thanh Chau a Richard Halmazňa – pánové, kteří založili a řídí úspěšný franšízový koncept Vosíme. I Zendino bude fungovat jako franšíza.
Před časem získali atraktivní prostor u Elektry v centru Ostravy, konkrétně v místech, kde dříve bývala banka Sberbank. V jedné z částí otevřeli další Vosíme, ve druhé pak první pobočku Zendina. „Máme řadu franšízantů, kteří už dozráli a chtějí další pobočky. Jenže s Vosíme v kraji máme plno, všechno už je tady pokryté. Asijské Zendino franšízantům nabízí novou možnost, jak společně s námi růst,“ řekli Thanh s Richardem pro patriotmagazin.cz.
Vosíme kromě kvality vsadilo i na co nejrychlejší rozvoz. Stejně tak funguje v rámci bister, která v poslední době otevírá. Zákazníkům pizza přistane na stole za pět až devět minut od objednání. I v Zendinu si zakládají na rychlosti.
Zendino je konceptem něco mezi bistrem a restaurací. „Přikláníme se však spíše k bistru. Chceme být nejoblíbenějším parťákem pro hlad, když máte chuť na Asii,“ nastínil Thanh směr, kterým se projekt bude vyvíjet. Zendino totiž nechce zůstat „jen“ v Ostravě, ale plánuje expandovat do celé republiky a později i do zahraničí, kam by mělo zamířit i Vosíme.
Foto: se souhlasem Zendina
Oba koncepty toho mají společného více. Třeba avatara ze světa zvířat, který je se značkou spojený. Vosíme vsadilo na vosu, Zendino zase na dinosaura. „Pozvali jsme si odborníka, který nám se značkou pomohl. Chtěli jsme se co nejvíc odlišit od Vosíme, ale on nám řekl, že to bychom nebyli my. My jsme jokeři, srandisté, takže jsme v tomto duchu pokračovali i se Zendinem. No a zen? To je zase takový teleport do asijského světa,“ vysvětlili pánové.
Po pizze a Asii zatím třetí projekt spouštět nehodlají, v jednom ale mají jasno. „Máme vosu a dinosaura. Takže by to bylo opět propojeno s nějakým zvířetem,“ usmáli se. Zendino je vidět i na cestách. Zatímco pizzy z Vosíme rozváží auta žluté barvy, nový koncept vsadil na fialovou.
V Zendinu si vyberete z několika předkrmů (gyoza knedlíčky, jarní závitky a wonton soup) i hlavních chodů. Těm dominují pokrmy známé jako Bun Bo Nam Bo, Bun Cha nebo Pad Thai, v nabídce je i známá polévka Pho Bo nebo Red Curry – pikantní omáčka z kokosového mléka s masem nebo tofu, rýží a zeleninou.
Za vyzkoušení určitě stojí i nabízené dezerty, například ručně dělaný bánh rán, nebo limonády. V prosinci v bistru proběhl update menu, se kterým pomáhal i Lukáš Čarný, člen výherního národního kola prestižní soutěže Bocuse d'O.
Foto: se souhlasem Zendina
Nové asijské bistro je v provozu zatím jen krátce, lidé si ho ale ihned oblíbili. „Recenze i ohlasy máme dobré, z čehož máme samozřejmě radost,“ potěšilo Richarda. Bistro se na první pohled od ostatních asijských podniků odlišuje nevšedním moderním designem. Zároveň má otevřenou kuchyň a celé je klimatizované.
„Všude ve světě je asijské jídlo na vzestupu, i to byl jeden z důvodů, proč jsme otevřeli Zendino,“ řekl Thanh, jenž má sám vietnamské kořeny. „Vycházíme z tradičních asijských receptů, které jsme však trochu vyladili pro české zákazníky. Jedná se o zajímavou fusion kuchyni založenou na výjimečných chutích a čerstvosti,“ doplnil.
Když Thanh s Richardem začínali s Vosíme, vlastně ani nevěděli, jaká cesta je čeká. Byla před nimi spousta překážek, které krok po kroku zdolávali, a tak postupně rostli. Zendino je pro ně novinkou, na druhou stranu ale už moc dobře ví, jak se v tomto byznyse orientovat. „Myslíme si, že máme našlápnuto, abychom vybudovali další úspěšný projekt. Děláme asijskou kuchyni, kterou máme moc rádi, stejně jako ji má rád trh,“ řekli Richard s Thanhem, kteří nevylučují, že by se Zendino v budoucnu mohlo stát i součástí food courtů v obchodních centrech.
Foto: se souhlasem Zendina
S plánovanou expanzí je zároveň spojena i jedna zajímavost: „Chceme být ve spoustě měst u nás i v Evropě, jenže u asijských jídel hrozí velká odchylka. Tomu my chceme zabránit, chceme, aby naše Asie chutnala všude úplně stejně. Proto naše „hlavní“ jídla vaříme pod odborným dohledem v naší centralizované kuchyni, odkud v budoucnu poputují i na další pobočky,“ prozradili pánové.
Ostravské Zendino má otevřeno každý den od 10 do 22 hodin.