Albert Čuba
Blázen, který postaví divadlo
Asijský podnik Tsurí sushi & fusion sídlící v Porubě oslaví v květnu už osmé narozeniny. A tak si tato oblíbená ostravská restaurace na květen připravila i jeden velký gastronomický zážitek.
„Chystáme degustační večer zaměřený na wagyu, japonské hovězí," prozradil pro patriotmagazin.cz šéfkuchař a majitel restaurace Jakub Lašek.
Wagyu je považováno za nejluxusnější hovězí maso světa. Předchůdci tohoto japonského skotu se do země vycházejícího slunce dostali už ve druhém století našeho letopočtu. Maso tohoto plemene se vyznačuje mimořádným mramorováním a je celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou.
Degustační menu v Tsurí bude obsahovat wagyu přímo z Japonska, avšak v některých chodech bude dominovat také wagyu české a australské. „Skladba celého degustačního menu je tvořena schválně tak, aby hosté mohli ochutnat více druhů z více koutů světa a mohli poznat rozdíly nejen v chutích," řekl Lašek.
Největší rozdíl už na první pohled spočívá v tučnosti. Wagyu vypěstované v Japonsku je, vzhledem k délce výkrmu, nejtučnější ze všech. „My budeme pracovat s kvalitou označení A5, což je u nás nejvyšší dostupná kvalita. Toto maso je hodně měkké a šťavnaté. Mě osobně na něm nejvíce baví chuť, která zůstane na jazyku, je krásně máslová ," upřesnil šéfkuchař. Japonské hovězí bude součástí každého chodu degustačního menu. „Použijeme i vnitřnosti, například jazyk tohoto plemene je velmi opomíjenou delikatesou. Chci se vyhnout okoukaným kombinacím typu tataráku a steaku s grilovanou zeleninou, chci zkrátka nabídnout hostům něco jiného. Spolupracujeme například s panem Hodačem, který je odborníkem v oblasti hub a zásobuje nás smrži. Jsou to opravdu výborné houby, které mají v květnu vrchol sezony, takže pokud se to povede, budou součástí některého z chodů,“ řekl Lašek.
Podávat se bude variace amouse bouche, předkrm, polévka, teplý předkrm, dva hlavní chody i dezert, v němž šéfkuchař plánuje využít tuk právě z tohoto masa. Pokrmy pak doplní i vinné párovaní v režii Pavla Buchwaldka.
Foto: se souhlasem Jakuba Laška
Tento výjimečný degustační večer je naplánován na středu 28. května, v případě velkého zájmu se hned následující den přidá druhý termín. Kapacita je 30 míst k sezení a vouchery na degustační večer bude možné zakoupit zhruba měsíc před akcí přímo v restauraci, která sídlí na ulici U Soudu v Ostravě-Porubě.
Šéfkuchař Jakub Lašek už má s wagyu své zkušenosti. Dříve připravoval degustační menu pro pár hostů přímo v Tsurí, na konci dubna pak pod jeho taktovkou proběhne degustační večeře s wagyu v restauraci Artemis ve slovenské Tuzovce. „Práce s japonským hovězím masem mě baví. Obecně, suroviny, které v našich končinách nejsou standardem, jsou pro mně vždy velké lákadlem, možností se něčemu novému přiučit a něco nového ochutnat," svěřil se Lašek.
Nejznámější wagyu je z oblasti japonského Kóbe, to ale Japonci téměř nevyváží. „Jedná se o nejdražší hovězí maso na světě. Japonci mají krásny zvyk, že to nejlepší, co doma vypěstují, také doma zpracují a vyvážejí minimálně," upřesnil Lašek. Wagyu v Tsurí bude proto z jiné oblasti, konkrétně z prefektury Kagoshima z japonského ostrova Kjúšú. „Objednáváme nízký roštěnec - ovšem, u nás si pod názvem nízký roštěnec lidé často představí maso o tloušťce okolo pěti centimetrů, u této krávy se ale jedná o kus vysoký zhruba dvacet centimetrů," dodal šéfkuchař, jenž se v ostravské restauraci specializuje na asijskou kuchyni s důrazem také na japonské sushi.
Foto: se souhlasem Jakuba Laška
Své umění pak celý tým Tsurí představí i první květnový den na festivalu Zlásky v Opavě. „Bude to naše první akce venku, kde budeme dělat i sushi, a tak se už moc těším na hosty a „sushení“ venku," pozval Lašek všechny zvídavé gurmány.