Gastronomie
23/03/2023 Petr Broulík

Zámek Zábřeh chystá další sezónu. Těšte se na pivní speciály i řadu akcí

Zámek Zábřeh patří k vyhlášeným místům ostravské gastronomické scény. Přitom nechybělo mnoho a nádherný objekt by už dnes nestál.

Ostravané dobře ví, že jejich město má Slezskoostravský hrad. Že však v Ostravě leží také pozdně renesanční zámek, už mnohdy tolik známo není.

Historický objekt stojí v Ostravě-Zábřehu a je nejstarší dochovanou stavbou v této dříve samostatné obci. Dnes je už Zábřeh součástí Ostravy a ze zábřežského zámku vznikl stylový hotel s restaurací, který nabízí také pivní lázně a provozuje malý pivovar s vlastním vyhlášeným ležákem plzeňského typu, nazvaným Pikard.

Když zábřežský zámek koupil v roce 2006 soukromý majitel Petr Hradil, byla to ruina. Nový majitel nechal zámek zapsat na seznam kulturních památek, zrekonstruoval ho a komnaty a pokoje vybavil historickým nábytkem. Jejich názvy musí určitě ladit hostům, kteří chtějí zažít atmosféru „jako na zámku“ – Renesance, Panský, Lovecký, Dámský, Cestovatelský, Magický či apartmá Afrika.

Na Velikonoce kopřivové pivo, na léto speciály

Hotel Zámek Zábřeh se však nyní chystá především se na zcela současnou blížící se turistickou sezónu, která tu však už pomalu nedávno začala třeba ubytováním účastníků několika v Ostravě konaných kongresů či diváků a účastníků nedávného turnaje bojových sportů Oktagon v Ostravar Aréně.

Ale jak říká jednatel zámku Radovan Koudelka, na zábřežském zámku je vlastně sezóna pořád. „Teď po zimě se zaměřujeme hlavně na gastronomii, ale už na Velikonoce navaříme oblíbené kopřivové pivo. Na letní sezónu, kdy více cílíme na lokální klientelu, budeme vařit více pivních speciálů. Na léto připravujeme už tradičně širší letní nabídku piv,“ říká Radovan Koudelka, který za sebe letní sezónu nazývá spíše sezónou „pivní“. Je totiž i místopředsedou Československého svazu minipivovarů.

Ostatně nejen obyvatelé obvodu Ostrava-Jih dobře vědí, že v létě se zámek otevírá více místním například venkovní restaurací, kde se dá vypít pivo a to třeba i v příjemné kulise živého hudebního vystoupení. Pořádají se tu například swingové a jazzové večery.

Sezónní suroviny umožňují kuchařům ze zámku si s gastronomií hrát

Jedním z taháků zábřežského zámku je jeho vyhlášená gastronomie, a tedy právě zámecká restaurace. Zahraniční návštěvníci v ní rádi „zkouší“ především česká jídla. Výraznou část návštěvníků tvoří polská klientela, která ochutnává českou svíčkovou, guláš či pečenou kachnu.

Foto: se souhlasem Zámku Zábřeh

Lidé z Ostravy zase chodí do zámecké restaurace na jídla z jiných kuchyní, třeba na mořské ryby. Nabídka restaurace se však snaží řídit především sezónními surovinami. Ty jsou pro mistry kuchaře ze zámecké restaurace zásadní, protože jim umožňují si s gastronomií doslova hrát.

„Když zrovna nemáme jako teď před jarem suroviny z našich zahrádek a polí, tak připravujeme kvalitní čerstvé ryby z moří. A to do doby, než přijde jehněčí a králičí maso a než nám vyroste špenát a kopřivy. A samozřejmě výborný chřest, už se těšíme na chřestovou sezónu. Akorát nevíme, kdy vyroste v Polabí, odkud ho převážně nakupujeme,“ říká Radovan Koudelka.

V zámku spí hokejisté, fotbalisté, hvězdy, podnikatelé

Zábřežský zámek navštěvují třeba lékaři nebo účastníci kongresů z nedalekého kongresového centra, návštěvníci koncertů nebo velkých sportovních akcí v blízké Ostravar Aréně či na městském stadionu a dalších okolních sportovištích.

„Díky tomu, že Ostrava je průmyslové centrum regionu, tak sem jezdí celý svět. Japonci, Italové, Američani, Němci, Poláci. Máme tu také významné osobnosti, což je vždy příjemné, ale na to si moc nehrajeme. Jsme tady pro všechny a všem našim hostům se snažíme poskytnout maximální, přátelský až rodinný servis. Ať je to standardní host nebo nějaká hvězda,“ říká Radovan Koudelka.

Foto: se souhlasem Zámku Zábřeh

Proto v zábřežském zámku tradičně nocují největší sportovci mezinárodního atletického mítinku Zlatá tretra, hotel spolupracuje s vítkovickým hokejem či Baníkem Ostrava.

„Spí u nás hokejisté i fotbalisté, ale spíše krátkodobě, protože jsme spíše historický hotel a nemáme někdy ten odpovídající pohodlný servis. Ale máme tady dlouhodobě ubytovaného hokejistu z Vítkovic a nabízeli jsme mu pohodlnější speciální vybavené apartmá na delší pobyty v Přívoze, ale on chce být tady. Že je to sice menší, ale útulné a příjemné, že se mu tady líbí,“ usmívá se Radovan Koudelka.

Zámek dobře znají interpreti z Janáčkova máje

Podobně Zámek Zábřeh spolupracuje s pořadateli Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův Máj a v historických pokojích nocuje nejeden interpret tohoto festivalu.

„Na závěr festivalu pro ně vždy připravujeme po závěrečném koncertu catering na Hubertce na Hukvaldech. Vždycky se na to těšíme, už se z toho stala taková tradice. Je to takový výlet pro všechny. Snažíme se tak žít s Ostravou a podniky, které patří k ní. Spousta tradičních akcí se po dvou letech covidu vrací a snad i nás čeká v hostinské branži pár klidných let,“ přeje si Radovan Koudelka.

Podotýká, že hosté se po dvou covidových letech do zámku vrátili. „Ale hlavně nás v těch těžkých letech pandemie podrželi. Tak se jim to teď snažíme vracet. Jsme zpátky se všemi službami, nabídkami, programy, hudebními večery,“ říká jednatel Zámku Zábřeh.

LOFT Restaurant, tam si kuchaři s gastronomií doslova hrají

Hotel Zámek Zábřeh má už pár let svou pobočku v Ostravě-Přívoze, a to LOFT Restaurant. Ten vedou majitelé oproti historickému zámku v modernějším stylu.

„Zámek je historický objekt, který tu stojí už od 16. století, takže v něm se zaměřujeme spíše na tradiční českou gastronomii. Kdežto v restaurantu LOFT v Přívoze si s gastronomií hrajeme bez omezení. Tam připravujeme plody moře, chobotnice, oblíbené mořské ryby ze zahraničí, těstoviny, asijské pokrmy. Nedáváme si tam v gastronomii žádné hranice,“ říká Radovan Koudelka.

Foto: se souhlasem Zámku Zábřeh

Občas se setkává s tím, že se někdo podivuje, proč majitel Zámku Zábřeh začal podnikat v Přívoze, tedy ostravské čtvrti, která neměla v posledních desetiletích zas tak dobrý zvuk a leckdo ji dnes pokládá spíše za periferii Ostravy. Proto některé Ostravany a hosty překvapuje, že už před deseti lety tam majitelé zábřežského zámku otevřeli v domě v Macharově ulici LOFT Restaurant, který kromě pozoruhodných jídel nabízí i ubytování.

Přívoz přece býval kdysi luxusní čtvrtí. A dnes se hodně mění

Radovan Koudelka však upozorňuje, že Přívoz býval ve své době luxusní prvorepublikovou čtvrtí. „Bývaly tam podél výstavní Nádražní, této spojnice centra Ostravy s hlavním nádražím, krásné měšťanské domy, kde bydleli vážení lidé. Dnes už tomu samozřejmě tak není, protože v minulém režimu nechali záměrně tyto domy vybydlet a ukradli je bývalým majitelům. Takže ten bytový fond tam nebyl udržován,“ říká Radovan Koudelka.

Avšak v posledních deseti až patnácti letech pozoruje v Přívoze výrazné změny. „Některé domy jsou krásně opravené a doporučuji všem lokálním patriotům zajít se podívat na podle mě nejkrásnější náměstí v Ostravě a tím je přívozské námětí Svatopluka Čecha. A naše restaurace LOFT je vedle něj, takže si u nás pak mohou lidé dát dobrý oběd,“ směje se Radovan Koudelka.

Proč ne Přívoz? Zámek je dnes také kouzelným místem

A když se ho přesto dnes někdo zeptá, proč je LOFT Restaurant právě v Přívoze, odpovídá: „A proč ne? Když jsem jako kluk jezdil za mamkou, která pracovala ve Vítkovicích, tak jsem chodil kolem dnešního divadla Mír. A vždy jsem tam chodil hodně rychle. Přitom právě tam vzniklo dnešní úspěšné divadlo a nikdo dnes nemá problém do něho chodit. A my jsme zjistili, že v Přívoze je spousta firem, úředníků, projekčních kanceláří. A tak k nám dnes chodí velice dobrá klientela. To poznáte i podle toho, že na parkovišti našeho restaurantu nestojí nikdy žádné škaredé vozy,“ říká s úsměvem jednatel Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Podotýká, že podobné to bylo se zámkem Zábřeh. „Byla to ruina, na kterou snad byl tehdy i vypsán demoliční výměr. A pan Hradil se mi svěřil, že ho koupí. Říkal jsem si, vždyť je to daleko od centra, kolem jsou paneláky, kdo tam bude chodit? A ukázalo se, že náš majitel byl v tomto vizionář. A nakonec ze zámku vykouzlil kouzelné a výborné místo, které dodnes leckoho z návštěvníků zámek z 15. století v Ostravě až překvapí. Stejné to je i v případě Přívozu,“ říká jednatel zámku.

Desítka pro léto a nejoblíbenější jedenáctka

Pomalu přicházející jaro a turistická sezóna se v případě Zámku Zábřeh projevuje také v pivních speciálech, které zámecký pivovar vaří. „Na zimní období vždy připravujeme těžší plnější speciály, postavené na principu českého ležáku. Ovšem na jarní a letní sezónu připravujeme speciály lehčí, často postavené na vrchně kvašených pivech,“ říká Radovan Koudelka.

Foto: se souhlasem Zámku Zábřeh

A tak si v letní venkovní restauraci zábřežského zámku mohou výletníci a lidé, kteří třeba přijdou z výletu do Beskyd či z porubského koupaliště, dát lehkou ALE desítku. „Což je vhodné pivo třeba i pro cyklisty, které si mohou dát k obědu a není tak únavné jako ležák. Sám jsem cyklista a vím, že když se někde v letním hicu zastavím a vypiju ty naše dvě poctivá česká piva, tak už ty nohy moc nechtějí do pedálů,“ směje se jednatel zábřežského zámku.

Kromě deseti speciálů, které pivovar za rok vždy navaří, je největším a dobře známým pivním tahákem Zámku Zábřeh přírodní nefiltrovaná a nepasterizovaná jedenáctka Pikard.

Co si navaříme, to si i vypijeme. V zámku naše pivo nejlépe chutná

Sládek Václav Baron toto u hostů nejoblíbenější pivo poprvé uvařil na svátek svatého Václava v roce 2007 a tuto událost si zámek připomíná a slaví každým rokem tradiční přehlídkou moravských minipivovarů a Svatováclavskými slavnostmi piva.

„Naše pivo je jen naše. Už na začátku jsme si stanovili strategii, že nebudeme produkční pivovar, ale jen hostinský. Tedy co si navaříme, tak si tady i vypijeme. Navíc pivo neupravujeme, nefiltrujeme, nepasterizujeme, takže je určeno k poměrně rychlé spotřebě. Také víme, že ideálně pivo chutná tam, kde se uvařilo, a v naší restauraci je pro naše pivo ideální atmosféra,“ říká jednatel Zámku Zábřeh, ve kterém se počátek vaření piva váže k roku 1574.

Zámecký pivovar v Zábřehu má roční výstav asi šest set hektolitrů piva a veškerou produkci prodá ve formě čepovaného piva v zámecké restauraci, případně v LOFT Restaurantu v Přívoze. Malé množství si odnesou domů hosté zámku v lahvích jako suvenýr.

Pivní a vinné koupele, ideální místo pro svatby

Zámek Zábřeh nabízí také pivní a vinné koupele, ty pivní jsou v jednom z vinných sklepů, vinné s krásným krbem v upraveném bývalém Kaplanském pokoji.

Foto: se souhlasem Zámku Zábřeh

„Někdo tomu říká lázně, ale my to nazýváme koupelemi. Do lázní se jde člověk vyzdravět po nějakém zákroku, ale my hostům nabízíme relaxační proceduru, tedy koupel. Začínali jsme s těmito koupelemi jako možná třetí v regionu a stále jsou hodně populární,“ říká Radovan Koudelka.

Poměrně často se v zábřežském zámku konají i svatby včetně obřadu. „Jen se moc nechceme profilovat jako svatební továrna. Ale víme, že pro svatbu je u nás unikátní prostředí, máme třeba krásné nádvoří, kde se obřady konají,“ říká Radovan Koudelka, jednatel Zámku Zábřeh.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama