Nejnovější zprávy: Nemocnice zatěžují senioři s covidem. Nepotřebují hospitalizaci, ale domovy je nechtějí vzít zpět Slavný tenisový šampion začínal jako sběrač míčků. Poznáte ho?

Gastronomie

​Zakladatelka Ollies si otevřela novou kavárnu. V Opavě

Značka Ollies, která má už pobočky v Olomouci a v Praze, má jméno po ní - Olga Gondková firmu založila spolu s manželem Ivem, ale vedení současné firmy přenechali dětem.

Olga Gondková. Foto: Vladimír Pryček

Nyní si ale Olga Gondková otevřela svou novou kavárnu Ó café v Opavě, hned dole pod starou radnicí v prostorách bývalé proslulé kavárny Kramer.

Po letech strávených budováním firmy Ollies jste se rozhodla podnikat sama na sebe v novém prostoru, co vás k tomu vedlo?
Vedl mě k tomu odchod z Bistra Ollies, kde jsem pracovala v kuchyni a později jsem Bistro vedla. Velmi mě to bavilo a potřebovala jsem něco dělat. Když jsem se dozvěděla, že v centru Opavy je volné místo a hledá se nájemce, tak jsem si řekla, že jdu do toho. Na vše jsem měla celkově deset dní, ale nakonec to vyšlo.

Co si má pod vaší novou kavárnou návštěvník představit? Bude se jednat o další pobočku Ollies v Opavě vzniklo něco nového?
Nejedná se o pobočku Ollies, ale o můj další projekt. Momentálně jsem ve věku, kdy se rozhoduji, jestli přestanu pracovat nebo začnu něco nového a u mě vyhrála právě ta druhá možnost. Začínám tedy svůj vlastní projekt, kde si budu vše řídit podle sebe a pomocí zkušeností, které jsem za posledních dvacet let stihla nasbírat.

Pokračování v Ollies už nebylo možné?
Bohužel ne. Děti si myslely, že již nemusím pracovat a chtěly mně dopřát odpočinek, cestování... Já bohužel nejsem ten typ a chci pořád něco dělat. V Ollies jsem si neustále hledala místo, kde bych byla užitečná, ale mé nápady a myšlenky se rozcházely s názory a prudérností mých dětí. Proto jsem jim nechala volnost a vytvořila si něco svého.

Na čem tedy v kavárně Ó café stavíte?
Hlavně na tom, co jsem poznala za dobu celého mého působení v gastronomii. Chci ukázat, že je v kavárně již běžně možné dostat výborné jídlo. Už dávno to není jen o kávě a zákusku. Dneska už je naprosto normální mít kavárnu spojenou s bistrem. Líbí se mi v tom hlavně volnost, kdy člověk není vázán dennim menu, ale chodi k nám lidé, protože je tady příjemně, mame snídaně, často tady jsou lidé z bussinesu, kteří k nám chodí na kvalitní kávu či na pracovní schůzky.

Jsou lidé z Opavy zvyklí na snídaně v kavárně?
Ze začátku určitě zvyklí nebyli a během ledna a února jsme je postupně naladili právě na formát snídaně. Poté bohužel přišla světová pandemie, která vše zabrzdila a po skončení karantény v květnu se k nám lidé začali pomalu vracet. Červen byl pro nás jakýmsi druhým startem a dnes už k nám chodí poměrně dost lidi, ale stále se snažíme posouvat dál novými nápady, aby hostů bylo čím dál víc.

Hodláte vařit plnohodnotná denní menu nebo spíše méně náročnější jídla?
Určitě ne. Rádi bychom dělali chutná jídla, která zasytí a splní svůj účel snídaně, oběda, svačiny či večeře. Některá snídaňová jídla jsme zavedli i odpoledne, což se nám vyplatilo, jelikož Češi mají velmi rádi vajíčka a občas je chtějí i odpoledne. Je to jednoduché, vše máme čerstvé, nekazí se nám suroviny a dáváme přednost kvalitě, kreativitě a pestrému sortimentu, který můžeme sezónně obměňovat.

Máte nějaké produkty přímo z Ollies?
Ano,Ollies je přece jen můj první projekt, tedy moje “první dítě” a toho se nikdo nechce jen tak vzdát. Nabízíme dorty,makronky a zmrzlinu. Co se týče jiných produktů, tak jsme si jich spoustu začali vyrábět sami. Chtěli jsme, aby to pro nás bylo ekonomicky zajímavé a vytížilo to personál v kuchyni. S naším šéfkuchařem, Petrem Bradávkou, se kterým jsme spolupracovali již v Ollies, se stále posouváme. Vytvořili jsme si vlastní pečivo, tedy chleba, housky.... Společně děláme také dorty a baví nás prozkoumávat nová pole působení.

S kým spolupracujete v rámci surovin?
Snažíme se hledat úplně ty nejlepší suroviny z regionu.Uzeniny máme z Jistebníku, vajíčka z farmy z Klokočova, zeleninu nám vozí přímo z Opavy. Chodím na opavské trhy a hledám věci tam, kde je to možné. Od května fungujeme jako výdejní místo pro Scuk.cz, což nám také umožňuje používat velmi zajímavé suroviny od farmářů z celé republiky.

Cítite dnes stejné nadšení,jaké jste měla při zrodu Ollies?
Určitě ano. Bez emocí a spontánního nadšení nemůže nikdo očekávat úspěch. Emoce a lásku k tomuto oboru vkládáme i do našich výrobků a o to více jsme nadšeni, když spokojenost cítíme od našich zákazniků. Jsem nadšená, že mohu dělat něco svého a cítím svobodu a volnost, kterou jsem měla i kdsysi. Žiji tím naplno, jsem v práci každý den a je mi tady opravdu dobře. Je to prostě moje “druhé dítě”.

Fotogalerie