Společnost
03/09/2024 Petr Broulík

Víte, co jí vaše dítě v jídelně? Top recepty z ostravských škol najdete v Digitální kuchařce

Foto: Petr Broulík

Znáte to. Guláš a knedlíky, vepřo knedlo zelo, bramborová kaše s holandským řízkem, okurkový salát, hovězí plátek s univerzální hnědou omáčkou. A za týden nanovo. Tak nějak dříve vypadaly obědy ve školních a závodních jídelnách.

Dnešní děti v ostravských školách si však debužírují jinak. Už šestým rokem v nich od prvních dnů nového školního roku pokračuje ambiciózní projekt s názvem Fajne školní bistro, který si vytkl za cíl naučit děti jíst v souladu se zásadami správné výživy. A servírovat dětem na jídelní stoly často neobvyklá, často zvláštní a speciální, ale přitom zdravá jídla.

Ve školních jídelnách ostravských vaří a školí školní kuchaře jako mentoři špičkoví a ve svém oboru úspěšní kuchaři. Ti ve školách pořádají workshopy, přednášky a školení a spolupracují se zaměstnanci školních jídelen. Školáci tak vždy v určitých školách přivykají jídlům a specialitám, které dříve možná ani neznali a možná je nikdy ani neochutnali.

Recepty z digitální kuchařky si mohou uvařit doma i děti

Kuchaři si však tyto své speciality a jídla založené na kvalitní a zdravé výživě nenechávají pro sebe. Jedním z výstupů projektu Fajne školní bistro je Digitální kuchařka, kterou si zájemci mohou stáhnout a vařit podle ní.

„Digitální kuchařku jsme vytvořili pro základní školy a mateřské školky, ale samozřejmě slouží pro všechny, kdo si ji stáhnou v pédéefku na netu. Šlo nám totiž o to dát inspirativní nápady na zdravá jídla třeba dětem, které baví doma vařit, nebo i dospělým, když neví, co mají doma dětem vařit,“ uvedl kuchař projektu Fajne školní bistro Petr Bláha.

Dětem „nejedou“ ryby, zelenina, luštěniny

Dodal, že dnešní děti mají často omezený jídelníček, v němž vévodí hlavně špagety s kečupem, burgery a tortily. „To po nás chtěli v jídelnách pořád, jenomže tato jídla jsou problém. Kuchaři ze školních jídelen nám sesumírovali i jídla, které děti nechtějí jíst. Patří mezi ně ryby, zelenina, cizrny a luštěniny. Takže se snažíme dát do Digitální kuchařky jídla, která děti baví jíst a jsou pro ně zajímavé,“ řekla náměstkyně ostravského primátora Andrea Hoffmannová, která s kuchařem Petrem Bláhou Digitální kuchařku představila médiím.

Upozorňuje na to, že děti často jedí stravu z fast foodů, kterých je všude spousta. A děti pak odmítají jíst základní věci jako luštěniny a zeleninu. „V naší kuchařce je spousta receptů ze školních jídelen, která si děti v jídelnách oblíbily a rády je baští. Dali jsme tam i zvláštnější věci jako třeba tapiokový puding. Recepty jsou na množství deseti porcí, takže se suroviny dají lehce dělit na méně porcí, aby si je mohli připravit i lidé třeba doma,“ prozradil kuchař Petr Bláha.

Připravte si asijskou polévku, kukuřičný krém nebo veganský boršč

Všechny recepty v Digitální kuchařce „hlídají“ mentoři, kteří se starají o nutriční výživu a hygienu. „A recepty jsou často inspirační, takže se z nich dají suroviny i ubírat nebo naopak přidávat, aby to odpovídalo třeba i napjatým finančním rozpočtům některých školních jídelen,“ dodal Bláha.

V Digitální kuchařce je zatím na čtyřicet receptů, další však mají postupně přibývat a kuchařka tak bude „bobtnat“ dalšími osvědčenými recepty, na nichž si pochutnávají ostravští školáci. Už nyní v ní jsou od mistrů kuchařů recepty například na asijské polévky, bramboračku se zelím a tofu, na cizrnový krém, francouzskou čočkovou polévku, kukuřičný krém či na maďarskou rybí polévku. Jsou tu i recepty na minestrone s bazalkovým olejem, rajčatovou polévku s jáhly či veganský boršč.

Z hlavních jídel najdete v Digitální kuchařce z ostravských školních jídelen recepty na bramborové šišky, bramborovo-celerové pyré, cizrnové kari, fazolové chia placičky, batátové-mrkvové pyré, houbové rizoto s fazolkami a pohankou, hovězí s brusinkovou omáčkou, kari rizoto s hráškem a vepřovým masem. A také na kuřecí roládu se špenátem, kuře se špenátem a smetanou, tarhoňu s ricottou a hráškem, kuřecí špalíky s bramborovou kaší, květákové kari, mac and cheese s květákovým kuskusem a další speciality.

Z moučníků si pak podle Digitální kuchařky školních šéfkuchařů můžete připravit čokoládové brownies, jablkový koláč do skla, ovocný koláč, špenátovou pomazánku či tapiokový pudink s mangovým pyré.

Sdílejte článek