Nejnovější zprávy: Poruba vyhrála ve Zlíně i Jihlavě, ve středu přivítá druhý Vsetín Range Rover. Long live the king!

Gastronomie

Kocouřím způsobům se daří, kromě bistra je najdete i u Černého koně

Je tomu už téměř rok, co v centru Ostravy otevřelo veganské bistro Kocouří způsoby. To má nově svůj foodtruck i na Černém koni.

Petr Lacina, Kocouří způsoby. Foto: Petr Sobol

Kocouří způsoby začaly fungovat v roce 2019 v Přívoze. „Nejdřív jsme začali s rekonstrukcí, pak s rozvozy, ale covid nám tam více nedovolil. Následně se vyskytl prostor v centru Ostravy, a tak jsme se loni přestěhovali sem,“ uvedl majitel provozovny Petr Lacina.

Kocouří způsoby se nachází hned vedle Hobita a nahradily podnik U Skákavého poníka, který nepřežil covidovou dobu. „Měli jsme nějakou představu o tom, jaké bychom chtěli mít tržby, ale hned po prvním týdnu jsme měli dvakrát tolik toho, co jsme chtěli,“ usmál se Lacina, který ve svém bistru sám vaří.

Petr Lacina funguje v pohostinství střídavě už zhruba dvacet let. Pracoval taky v divadle, v zahraničí nebo Praze, kde vařil ve vegetariánské restauraci své kamarádky. Jenže i tu zavřel covid, a tak se Lacina vrátil do Ostravy, aby nastartoval vlastní byznys. „Začal jsem vařit doma a rozvážel jsem jídla. Mělo to úspěch, a tak jsem se pustil do bistra. Ale kdyby nebyl koronavirus, tak bych se do podnikání nejspíš nedal,“ prozradil.

Provozovatel Kocouřích způsobů je sám už zhruba osm let vegetariánem. Tímto směrem se vydal hlavně z etických důvodů, přivedl ho k tomu ale ještě jeden příběh. „Zemřel mi táta. Ještě předtím mu však lékař doporučil, aby se nezatěžoval těžkými jídly a masem. A tak jsem maso přestal jíst s ním,“ říká Lacina, kterému v jeho bistru pomáhá s přípravami i přítelkyně.

Kocouří způsoby mívaly stálou nabídku jídel, teď ale vaří vždy jedno jídlo denně – pokaždé jednu polévku a jeden hlavní chod. „Tento způsob se nám osvědčil, lidé se k nám rádi vrací,“ těší Lacinu, podle něhož 90 procent zákazníků jeho podniku netvoří vegani ani vegetariáni.

„Máme tady v okolí vysoké školy i hotely, chodí k nám taky cizinci. Veganské jídlo je zdravější, což je dneska trend. Ale na druhou stranu, pokud uděláme méně zdravé jídlo, třeba veganské karbanátky s bramborovým salátem, tak víme, že budeme mít vyprodáno,“ dodal s úsměvem na tváři.

Veganské bistro je otevřeno každý všední den od 11 do 16 hodin a s přicházejícími teplými dny je v plánu také otevření zahrádky. Před pár dny navíc Kocouří způsoby zavítaly i na ostravský food market Černý kůň, kde mají v nabídce tři jídla denně.

„Lidé, kteří na Černého koně chodili, se ptali po veganské variantě. Je to pro nás výzva a věříme, že to bude fungovat,“ doufá šestatřicetiletý Lacina. Až se počasí ustálí, tak na ostravském food marketu budou Kocouří (pojízdné) způsoby fungovat vždy od středy do neděle.

Fotogalerie

Autor: Petr Sobol