Gastronomie
03/08/2021 Jaroslav Baďura

​Ve středu v Ostravě otevírá Černý Kůň - street food market!

V proluce mezi domy v ostravské Nádražní ulici, pod ikonickou nástěnnou malbou koně, ve středu 4. srpna zahajuje provoz street food market. Milovníci gastronomie by se zde měli dočkat toho nejlepšího nejen z Moravkoslezského kraje.

“Otevíráme po necelém půlroce příprav, to je, dle mého, docela dobrý čas,” říká spoluautor projektu Petr Hradil.

Jak to bude u Černého Koně vypadat?
Koncept je založen na částečně stabilních jednotkách, které tam budou nastálo a mobilních jednotkách, které zde budou na jeden až dva týdny. Některé i na kratší dobu, to už potom záleží na prodávajících.

Jaký je jejich poměr a kolik jich tam celkově budeme moci najít?
Je to tak padesát na padesát. Celkový počet je jedenáct, ale bude se to také trošku měnit s časem. Občas jich bude přítomno devět, občas dvanáct či třináct. Finální počet záleží vyloženě na mobilních jednotkách. V současné době jich tam máme pět, časem by měla přijít ještě šestá.

Můžete nám ty stabilní prodejce představit?
První stabilní jednotka bude BeerBox od Zámku Zábřeh. Jeho fungování je velmi podobné tomu, jak funguje celý street market. Bude tam osm hlav na výčepu, kdy polovina z nich bude nastálo a ve druhé polovině se budou střídat piva od minipivovarů z Moravy a Čech. Také tam budeme mít pobočku provozovny Comedor Mexicano, která zde bude mít hlavně tacos, quesadillas, jednoduše hlavně mexické jídlo a také žebra, která se v Comedoru připravují.

A dál?
Třetí stabilní jednotkou bude Akvaponická farma od Farmia Food, která nám bude přímo na místě v kontejnerové jednotce pěstovat saláty, bylinky a zeleninu a pod tím vším ve vodě budou ryby. Bude tam také ukázka celé jejich technologie, jedná se o první showroom, mimo jejich hlavní pobočky na Moravě. Kromě zahrádky tam najdete také kádě s rybami a vše si můžete dát naprosto čerstvé. Další jednotkou bude Dock, ostravský klub, který běžně najdeme na Havlíčkově nábřeží. Budou mít všemožné drinky, limonády, bagely a sendviče. Snad jim to i částečně pomůže, protože přímo před jejich podnikem je momentálně staveniště a myslím si, že tím docela trpí.

To je jistě dobrý počin…
Dále tam bude zastoupen i Angel Grill, který se k nám přestěhoval od Futura. V nabídce budou mít samozřejmě burgery, křídla a žebra. Jsou to právě oni, kteří každým rokem vyhrávají Burger festival, který se koná u Karoliny. Tohle je tedy vše, co se týče stabilních jednotek. Pak tam bude také stánek s víny od Ostrawiny, která má svou pobočku hned vedle marketu. Jako takový bonus jsou ještě dva menší stánky. Prvním je Bubblewaffle a druhým Mini Lívance, takže taková sladká tečka nakonec.

A co ty rotující podniky, kdo tam začne?
Na otevření budeme mít Imrvére, což je restaurace z Frýdlantu. Mají výborná jídla. Také tam bude stále populárnější Mutant. Chceme ho tam ale mít co nejvíce, protože jeho jídla jsou skvěle vychucená. Majitel dělá všechno možné, připadá mi, že se až ráno po probuzení rozhoduje, co bude vlastně ten den vařit. Dalším mobilním zástupcem bude Nha Cretcheu.

Budete mít na otevření nějakou slávu nebo to bude spíše komorní?
Určitě budeme. V jedenáct hodin otevíráme areál, ve tři hodiny bude na programu opening s DJ.

Jak bude celý food market fungovat?
Otevřeno bude vždy od úterý do neděle od jedenácti hodin dopoledne do půl desáté večer. Bude to fixní otevírací doba i přes víkend, abychom nerušili noční klid. Přemýšleli jsme nad prodloužením víkendů do desáté hodiny, ale nechtěli jsme to zbytečně hrotit. Na léto by to teoreticky šlo, ale podle mého názoru lidé po deváté hodině večer už tolik nekonzumují a my jsme tam přeci jenom primárně kvůli jídlu.

Bude stejná otevírací doba i během zimy?
Zatím předpokládáme že ano, ale počítáme s tím, že se možná zkrátí. Nejlépe to zjistíme praxí.

Budete pořádat i nějaké akce?
Chtěli bychom pořádat koncerty, ale maximálně jednou až dvakrát měsíčně. Chceme si také udržovat dobré vztahy se sousedy, což by s koncertem obden nebylo úplně lehké. Už jsme se bavili s Farmiou, kteří by tam rádi pozvali nějaké své kuchaře a byla by tam jejich vlastní akce. Převážně se chceme soustředit na akce spojené s jídlem. Určitě to ale nebude každý týden. Do budoucna bychom chtěli plánovat i tématické akce - burgery a další…

Jak velký zájem o místa byl ze strany provozovatelů?
Chtěl tam být každý, ale někdy je háček v tom, že by tam rádi byli třeba jen na tři dny. Naše nejkratší doba je ale týden. Je to logisticky jednodušší. V srpnu ještě budou fungovat festivaly, takže to bude takové rozlítané, ale od září už by to pak po týdnech neměl být problém. Jsme plní.

Vstupné se k vám platit nebude, je to tak?
Přesně tak. Vstup je volný. Zajišťujeme servis a pronajímáme prostor. Toalety jsou pak k dispozici ve vedlejší vinárně Ostrawina.

Sdílejte článek
zavřít reklamu
Reklama