V sobotu proběhne letošní poslední Pojez fest. V Ostravici vystoupí i kapela Slza
Už potřetí se letos milovníci dobrého jídla a pití mohou vydat na Pojez fest. Tentokrát míří gastrofestival do Ostravice, konat se bude už v sobotu 7. září.
V areálu bývalé pily čeká na zájemce celodenní program s kulinářskými show i koncertem Jaroslava Uhlíře nebo skupiny Slza. Vstup na festival je zdarma. Vzhledem k dopravnímu omezení v Ostravici nechá kraj posílit vlakovou dopravu.
Už 7. září se koná poslední letošní Pojez fest a opět nabídne to nejlepší z gastro scény Moravskoslezského kraje. Desítky stánků a foodtrucků s nepřeberným množstvím skvělého jídla a pití zakotví v areálu bývalé pily v Ostravici. Pro zájemce jsou připraveny kulinářské show s ochutnávkami. Program začíná v 10 hodin dopoledne, zahájí jej Pizza Chleba DOV snídaňovým menu a pokračovat bude workshopem zdobení koblih pro děti přímo na hlavním pódiu. Následovat bude BBQ z Ameriky od havířovského podniku Bistruck, nebo třeba grilování v podání Vaška Obody. Lidé pak také budou moci srovnat vaření piva hned u několika pivovarů v kraji. Povídaní o přípravě zlatavého moku a následnou ochutnávku zařídí Albrechtický pivovar, Pivovar Troll nebo Pivovar Koníček.
„Jsem ráda, že si Pojez festy našly u milovníků dobrého jídla a pití své pevné místo. Gastro se v posledních letech v našem regionu dynamicky rozvíjí, funguje u nás mnoho podniků, které stojí za to navštívit a na které můžeme návštěvníky lákat. Spolu s historickými nebo industriálními památkami, krásnou přírodou a velkými kulturními nebo sportovními akcemi je to další oblast, která velkou měrou přispívá k rozvoji cestovního ruchu u nás v regionu,“ řekla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Šárka Šimoňáková.
„Těší nás, že destinace Severní Morava nabízí i spoustu gastronomických zážitků a že se do projektu Pojez, který sdružuje osvědčené podniky v kraji, zapojuje stále více bister, kaváren, restaurací i farmářských prodejen,“ řekl Petr Koudela, jednatel krajské centrály cestovního ruchu Moravian-Silesian Tourism, která ve spolupráci s krajem Pojez fest pořádá.
Na Pojez festu čekají na návštěvníky kromě gastronomie i koncerty, zahraje Jaroslav Uhlíř a skupina Slza, připravený bude opět i program pro nejmenší. „Festival vnímáme jako skvěle strávený den pro rodiny s dětmi, takže nejmenší se v Ostravici
nudit nebudou. Po celý den na ně čekají v dětské zóně s Technotrasou dílny, soutěže. Technotrasa propojuje zajímavé technické památky našeho kraje, takže děti se i něco zajímavého při soutěžích dozví. Dále se mohou těšit na krmení domácích zvířat nebo třeba workshop, kde si budou moci vyrobit v poslední době hodně oblíbený sliz,“ doplnil Petr Koudela.
Kraj nechá na festival mezi Ostravou a Ostravicí posílit vlakovou dopravu. „Kvůli dlouhodobě plánované opravě silnice I/56, kterou má v gesci Ředitelství silnic a dálnic, bude provoz v Ostravici pro automobily omezen. Abychom předešli dopravním komplikacím a kolonám, doporučujeme návštěvníkům, aby na festival přijeli pohodlně vlakem. Nádraží v Ostravici prakticky sousedí s areálem, kde se festival koná, takže vlak cestující zaveze přímo do místa dění. Auta mohou lidé nechat ve Frýdlantě nad Ostravicí, odkud jsme do Ostravice v maximální možné míře nechali posílit vlakovou dopravu a mimořádně nasazujeme hned několik vlaků navíc. Vlaky budou mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Ostravicí jezdit co půl hodiny. Posíleny budou i spoje mezi Ostravou a Ostravicí a ke stávajícím spojům necháváme připojit vagony navíc,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu Radek Podstawka.
Pojez fest je součástí celoročního projektu Pojez, který propojuje zajímavé kulinářské zážitky a představuje ty nejlepší podniky v celém kraji, které stojí za to navštívit. Lidé mohou vyrazit za kvalitním jídlem, ochutnávkami, výrobnami nebo například lokálními farmami a výlet v kraji spojit i s dobrým jídlem a pitím. Pojez festy pak nabízejí to nejlepší na jednom místě, protože do gastroměstečka se sjedou zástupci vybraných podniků a obchodů ze všech koutů kraje. A na své si přijdou jak milovníci masa, tak vegetariáni.