Gastronomie
31/10/2018 Jaroslav Baďura

​V Porubě vzniká unikátní restaurace Sbeerka

V Ostravě-Porubě, na Hlavní třídě, v místě, kde dlouhé roky fungovala nevábně vypadající herna Al Capone, vzniká restaurace Sbeerka.

Investorem a provozovatelem restaurace, která bude otevřena ještě letos, je společnost 3E PROJEKT. Magazín PATRIOT zjistil, že za návrhem unikátního designu restaurace stojí úspěšné studio Atelier3m.

„Zadání restaurace jsme měli dané, ale provedení pak už bylo na nás. Za sebe si myslím, že tam jsou určitě vidět prvky, které používáme častěji a které se nám líbí," říká Martin Vyorálek ze studia Atelier3m.

Jeho kolega Martin Hudák dodává, že při přípravě designu restaurace měli původně dvě varianty. „Jedna z těch cest byla trošku nostalgická, něco na způsob starých prvorepublikových podniků . Druhá možnost byla vydat se cestou dnešního, svěžího přístupu – udělat experiment, sázet na menší pivovary, nabídku různých druhů piva. Vybrali jsme si tedy druhou cestu. A na základě toho jsme vymysleli celý koncept restaurace," říká Martin Hudák.

Materiál bude tradiční i moderní, takže půjde o dřevo, beton i sklo. „Podporuje to koncept Sbeerky – i materiály jsou jaksi posbírané. Od každého je tam něco, nachází se tam více prvků a nedá se říct, že by restaurace dala jednoduše zaškatulkovat do jednoho stylu.

Řešili návrháři nějak při zařizování restaurace vztah Ostravy, případně Ostravy-Poruby k pivu a k hospůdkám? „Vyskytuje se tam pár drobných odkazů na Ostravu i na Ostravu-Porubu, ale nedá se říct, že bychom to celé stavěli na tom, že se restaurace nachází v Ostravě. Pokud bude restaurace i na jiném místě v Ostravě, tak se její detaily budou dát přizpůsobit konkrétnímu místu,“ říká Martin Hudák.

Studio neřešilo jen základní rozvržení restaurace a materiály. „Dá se říct, že navrhujeme úplně všechno, snad kromě židlí. Řešíme vlastně všechny vizuální zajímavé prvky, ať už jde o nábytek, povrchy, grafiky, autorské věci, ať už grafické či fotografické, oblečení personálu, webové stránky, logo."

Václav Menšík, zástupce investora, společnosti 3E PROJEKT, uvedl, že by koncept Sbeerky mohl později fungovat i jinde. „Ano, je to možné. Pokud se nám bude dařit, tak bychom to rádi opakovali na více místech. Tomu konceptu prostě věříme."

A jak to bude ve Sbeerce s pivem? „Na výčepu bude osm kohoutů a piva z malých domácích i světových pivovarů se budou opravdu hodně střídat," řekl Roman Šubrt, provozní restaurace.

Dodal, že kuchyně bude pestrá a sezónní. „V nabídce budou i snídaně."

Sdílejte článek