Gastronomie
15/03/2022 Petr Sobol

V Ostravě otevřela první Mama’s budka. Slavné burgery šly na dračku

Populární ostravské Mama’s Bistro, které proslavil i Zdeněk Pohlreich, expanduje. V úterý otevřelo novou Mama’s Take Away budku v Třebovicích.

Poté, co se před lety o Mama’s Bistru odvysílala epizoda v pořadu Ano, šéfe!, vzali lidé ostravský podnik útokem. Sourozenci Kaňákovi, kteří vaří společně se svou mámou, mají v bistru dodnes plno a sjíždí se k nim lidé z celé republiky. Aby taky ne, když od obávaného Zdeňka Pohlreicha dostali jako jedni z mála tři hvězdy.

Nedávno se epizoda odvysílala v televizi znovu a vypukl další boom. „Vůbec jsme to nečekali. Hodně lidí si navíc myslí, že se jedná o aktuální díl," usmál se Jan Kaňák.

Mama’s Bistro se rozhodlo své popularity využít a přišlo s vlastní franšízou. Vznikla tak první Mama’s Take Away budka, která stojí u Tesca v Třebovicích. Tedy na místech, kde před lety Kaňákovi začínali s food truckem.

Během prvních dvou zátěžových testů, které proběhly v minulých dnech, se všech padesát burgerů vyprodalo za necelé dvě hodiny. A hodně rušno bylo u budky také v pondělí - tedy den před ostrým otevřením. „Je super, že jsou Mama’s taky tady, aspoň už za nimi pokaždé nemusíme jezdit do centra. Těšíme se na to,” svěřil se pan Radek z Ostravy, který přišel ochutnat jeden z burgerů. Ostrý provoz začal v úterý.

V nabídce Take Away budek jsou čtyři hamburgery, ale taky hranolky či omáčky. „Máme tady i Mama’s Original Burger, který lidé mají rádi. Děláme i vegetariánský burger a jsme schopni burgery připravit také bezlepkově. Nabídka čtyř burgerů je stálá, ale můžeme přidat i nějaké speciální akce,” řekl Jan Kaňák.

Třebovická budka, která má čtyři zaměstnance, bude mít otevřeno každý den od 11 do 19 hodin, nebo do vyprodání zásob. „Každý den budeme mít 80 burgerů. Ale až si to sedne, tak jich dokážeme udělat i sto,” prozradil Kaňák.

Mama’s ale rozhodně neplánují zůstat u jediné budky. „Jsme schopni pokrýt celé Česko a Slovensko. Spousta zájemců je například z Prahy, ozvali se nám i z Německa, ale to nejsme schopni zajistit,” prozradil Kaňák.

Expandovat dál do republiky by franšíza měla během následujících měsíců. „Teď musíme vše spočítat. Až budeme vědět, jaká jsou čísla, tak to můžeme nabídnout i franšízantovi. Na vyhodnocení by nám měly stačit tři měsíce,” řekl odpovědný vedoucí Pavel Kostka.

Budky by se však v budoucnu mohly „proměnit” v kontejnery. „Ty jsou prostorově větší. Je tam klima, prosklená kuchyň, samoobsluha. Tato budka je fajn, ale malá, takže až vše okolo ní dotáhneme, tak začneme pracovat na větší provozovně,” prozradil Kostka.

Kontejner by měl nahradit i Take Away budku v Třebovicích, vedle níž během teplých měsíců bude k dispozici i posezení. S projektem by se měl navíc propojit i Zdeněk Pohlreich.

„Měl by být franšíze k dispozici, měl by se stát tváří celého projektu,” přiblížil Jan Kaňák s tím, že známému šéfkuchaři už předal informace o tom, jak to v Třebovicích probíhalo během zátěžových zkoušek. „Strašně se mu to líbí. Teď je to mezi námi, jaké si nastavíme podmínky. On je spolupráci každopádně otevřený,” dodal.

Sdílejte článek